Mehmet Talu

Mehmet Talu

Mebrûr hac 6

Mebrûr hac 6

Mebrûr bir hac, makbûl bir umre ve müstecab dualar için adı geçen bu eserleri mutlaka almanızı, dikkatlice okumanızı, ondan sonra hacca veya umreye gitmenizi, giderken de bu eserleri yanınızda bulundurmanızı önemle tavsiye ederiz. Bir sorunuz olursa, çekinmeden her zaman arayabilirsiniz: "0532 273 38 96" Meşgul olmam sebebiyle cevap verilemezse, mesaj bırakabilirsiniz.

Kitap, tamamen fıkıh kaynakları esas alınarak, Hac konusunda yazılmış, ulaşabildiğimiz eski-yeni bütün eserler gözden geçirilerek ve sadece nazarî bilgilere göre değil, elhamdülillah yapmış olduğumuz hac ve umrelerde yaşadığımız tecrübe ve müşahedelere dayanarak hacı adayının karşılaşabileceği her türlü soru ve müşküllerini karşılayacak bir şekilde hazırlanmıştır. Konular işlenirken fıkhî görüşe dayanak teşkil eden bir kısım delillere imkân dahilinde yer verilmiş, çoğu kez âyet-i kerime ve hadîs-i şeriflerin metinleri yazılmıştır. Dipnotta istifade edilen kaynaklar verilmiştir.

Kitapta Hanefî mezhebi esas alınmıştır. Bazen diğer hak mezheplerin farklı görüşleri de zikredilmiştir. Hadîs-i şerif ve fıkıh kitaplarımızda haccın yapılışı ile ilgili bilgiler, tamamen Hacla ilgili âyet-i kerime ve Hz.Peygamber (S.A.V.) efendimizin hac konusundaki hadîs-i şeriflerine ve uygulamasına dayanmaktadır. Mezhepler arasındaki farklı görüşlerin bulunması, konu ile ilgili âyet-i kerime ve hadîs-i şeriflere farklı yorumlar getirilmesinden ve bazen de Hz.Peygamber (S.A.V.) efendimizden aynı konuda aktarılan değişik rivayetlerin bulunmasından kaynaklanmaktadır.

Mezhepler arasındaki farklı görüşler, zaruri hallerde Mü'minler için bir kolaylık sağlamaktadır. Bu itibarla keyfi değil, zaruret halinde diğer hak bir mezhep ile amel edilebilir.
Muhterem Hacı Adayları!

Maddi-manevi birçok zorlukları yenerek hac farizasını eda edeceksiniz. Unutmamak gerekir ki, hac çok önemli bir imtihandır. Bu imtihanda ancak kendisini maddî ve manevî açıdan iyi hazırlayan hacı adayı başarılı olabilir. İşte elinizdeki işbu kitapta, menâsikül-hac yani hacca gidecek bir Müslümana sadece bu ibadetin ifâsıyle ilgili farz, vâcip veya sünnet niteliğindeki haccın her bir fiiliyle ilgili hükümler, gerekli bilgiler ve bu ibadetin nasıl yapılacağı ayrıntıya girilmeden, nerede ne yapılacaksa basit bir anlatım ile yeterince adım adım açıklanmıştır. Haccın şeklî birtakım davranışlardan ibaret kalmaması için, anlam olarak hac fiil ve davranışlarının açıklanması büyük önem taşımaktadır. Bu bakımdan kitapta hac fiil ve davranışlarının hikmeti de izah edilmeye çalışılmıştır.

Kitap, dikkatlice okunduğunda, herkes tarafından anlaşılabilecek şekilde, basit bir üslûpla yazılmaya çalışılmıştır. Kitap, bir kaç defa okunup mütalâa edilirse, kendisinden daha çok istifade edilecektir. Hele hele henüz yola çıkmadan bu kitabı bir kaç defa okumanız, önceden bilgi sahibi olmanız sizin için çok faydalı olur. İnanıyorum ki, size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Hac yolculuğu bir Müslümanın manevî dünyası açısından belki de hayatındaki en önemli olaydır. Muhtemelen ömrü boyunca bir defa gerçekleştirebileceği bu kutsal yolculuğu Rabbimiz, hayırla ve "mebrûr bir hac"la tamamlamayı, o kutsal toprakların manevî ikliminden en iyi şekilde istifade etmeyi ve hac dönüşü hacı olmanın anlam ve önemine uygun bir hayat sürmeyi nasip etsin. Amin. Bu duygu ve düşünceler ışığında hacca gidecek kardeşlerimize "mebrûr hac" diliyor, yapacakları ibadet ve dualarının kabulünü ALLAH Teâlâ'dan niyaz ediyoruz.

Şu veya bu iddiadan uzak olarak hazırladığımız bu mütevazi eserin, yüce Rabbimizin rızasına muvafık olmasını ve hacca giden bahtiyar kulların istifade etmesini ümit etmekteyim. Yüce Rabbimizin rızasına uygun bir hac ibadeti yapabilmede bu kitabın katkıda bulunması bizi mutlu edecektir. Hidayet ve başarı ancak ALLAH Teâlâ'nın lütfu ile mümkün olur. Gayret bizden, hidayet ve tevfik ALLAH Teâlâ'dandır.

ÖNEMLİ NOT: Hacca veya umreyebgidecek olan kardeşlerimize:

1- "Ya Rabbi! Ben Senin Rızan İçin Hac Yapmak İstiyorum" isimli eserimizi,

2- "Ya Rabbi! Ben Senin rızan için UMRE yapmak istiyorum" isimli eserimizi,

2- "Ya Rabbi! Ben Senin rızan için DUA yapmak istiyorum" isimli eserimizi,

3- "Ya Rabbi! Ben Senin rızan için ZİYARET yapmak istiyorum" isimli eserimizi önemle tavsiye ederiz.

Eserler için müracaat: Tereke yayıncılık, TEL: 0216 521 39 56 0532 610 33 49

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi