Mehmet Talu

Mehmet Talu

Miraç Gecesi'nin hatırlattıkları

Miraç Gecesi'nin hatırlattıkları

8- Yetimlere iyi muamele ediniz. Yetimler cemiyete emanettir. Ana, baba şefkatinden mahrum olan bu bîçâre masumları korumak lazımdır. Yoksa hamileri yok diye mallarına el uzatmak, en büyük vicdansızlıktır.

9- Verilen sözü tutunuz. Ahde vefa lazımdır. Sözünü yerine getirmeyen kimse insandan bile sayılmaz. Sözü doğru olmayanın özü de doğru değil demektir.

10- Ölçü ve tartıda doğruluğa dikkat edin. Eksik ve noksan tartmayın. Ticaret namusu bununla kaimdir. Hile yapılınca ticaret itibarı kalkar. Terazi başında soymak da bir nevi eşkiyalıktır, hem alçakcasına.

11- Bilmediğiniz bir şeyin ardına düşüp körü körüne onu takip etmeyiniz. İnsan akıl ve fikir sahibidir. Görmeden, bilmeden bir şeye saplanmaz. Akıl ve muhakemenin ışığıyla hareket eder. Kör taklitçilik yasaktır. Müslüman ne yaptığını bilerek, anlayarak yapar. Çünkü her işinden mesul olacağını bilir.

12- Yeryüzünde kibir ve gurur taslayarak yürümeyiniz. İnsan kendini bilmelidir. Kibir ve gurur kendini bilmezlerin kârıdır. Servet ve mevki sahibi olmak, insanı şaşırtmamalıdır, insanlık cevheri içinde yaşamalıdır.

Diğer mesajlar ve bereketlenmek için İsra Sûresi'ni bir tefsirden veya hiç olmazsa bir mealden lütfen okuyunuz. Çünkü inanç, ahlak ve maneviyat dünyamızın barış ve huzur içinde birlikte yaşamamızın vazgeçilmez değerlerine işaret eden bu ilahi buyrukları yaşamak ve yaşatmak, bizlere miracın manevi atmosferini günümüzde teneffüs etme imkanı sağlayacaktır.

Bütün bu mesajları iyi tefekkü etmek mecburiyetindeyiz. Yoksa Miraç gecesi gibi bir mübarek gecede biraz tesbih çekip, üç beş rekat namaz kılınca bir de gündüzü oruçlu geçirince kendimizi sütten çıkmış ak kaşık gibi görmeyelim, kendimizi avutmayalım.

Muhterem okuyucu

Miraç, Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin şahsında insanlığın önüne açılan sınırsız bir yükseliş ufkudur. Bu itibarla, miraç'ın özünde her türlü kötülüklerden arınmaya, insanlığın yararına değerler üretmeye, paylaşmaya, düşünmeye, sorumluluk taşımaya, sürekli teşebbüs halinde olmaya, zamanın önemini kavramaya, fedakarlığa, ilahi emirlere teslimiyet göstererek yüce mertebelere erişmeye ve imkanların bittiğinin düşünüldüğü bir zamanda bile hiç kullanılmayan imkanların var olduğu ümidini tazelemeye davetiye vardır.

Hayatımızdaki miraç, süreklilik içinde gelişmenin ve değişmenin itici gücü; sağlık, eğitim, bilim, ekonomi, üretim, hukuk gibi değişik alanlarda toplumsal uzlaşma, ahlak, sevgi, saygı ve hoşgörü içinde daha ileriye ve yükseğe atılan bir adım olmalıdır.

Milletimizin manevi duygularını canlandıran, kendi iç dünyalarını değerlendirme fırsatı veren, sorumluluk sahibi herkesin görev ve sorumluluğunu hatırlamasına vesile olan miraç gecesi, duygu ve düşüncelerimizde yenilenerek ilahi rahmeti çekecek işler yapmamız, kulluk bilincine ulaşarak dua ve niyazda bulunmamız için bir nimettir. Kur'an-ı Kerim'in:

" İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır " (Necm Sûresi:39), "Erkek veya kadın kim mü'min olarak iyi amel işlerse onu mutlaka güzel bir hayat ile yaşatırız ve onların mükafatlarını yapmakta olduklarının en güzeliyle veririz" (Nahl Sûresi: 97) beyanları, maddi ve manevi yönden ilerlemenin ve her alanda var olma yolunun çalışmak ve emek sarf etmekten geçtiğini, hayatın güzelleşmesinin iman ve çalışma ile mümkün olacağına işaret etmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi