Mehmet Talu

Mehmet Talu

Ramazan ayını iyi değerlendirelim

Ramazan ayını iyi değerlendirelim

Önemli not: Astımlı hastaların ağıza püskürtülerek aldıkları ilacın bir kısmı ağız cidarında emilerek yok olacak kadar az olması ve esasen yutulmadığı için orucu bozmaz.

Çünkü bu hastalarının kullandıkları spreyden bir kullanımda 1/20 ml. gibi çok az bir miktar ağıza sıkılmaktadır. Bunun da önemli bir kısmı ağız ve nefes boruları cidarında emilerek yok olmaktadır. Bundan geriye bir miktarın kalıp tükrük ile mideye ulaştığı konusunda kesin bir bilgi de yoktur. Ayrıca oruçlu iken abdest alırken ağızda su çalkalamak, oruca zarar vermez.14 Abdest alırken ağızda kalan su ile kıyaslandığında bu miktarın çok az olduğu görülmektedir. Bu hususta fukahanın icmaı da vardır. Ayrıca misvaktan bazı kırıntıların ve kimyevi maddelerin mideye ulaşması kaçınılmaz olduğu halde Hz. Peygamber (S.A.V.) efendimizin oruçlu iken misvak kullandığı sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır.15 Diğer taraftan "Kesin olarak bilinen, şüphe ile bozulmaz." kaidesi gereğince mideye ulaşıp ulaşmadığı konusunda şüphe bulunan bir şeyle oruç bozulmaz.

Bu itibarla astımlı hastaların sağlığı oruç tutmalarına uygun olup başka bir hastalıkları da yoksa rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç orucu bozmaz.

9- Ağzına aldığı ilacın tadı boğazına varmak.

10- Dişleri arasında sahur yemeğinden kalan ve nohut tanesinden küçük olan şeyi yemek.

11- Dışardan susam tanesi kadar bir şey alarak ağzının içinde yavaş yavaş çiğneyip yok etmek ve tadı boğazına varmamak. Bu bakımdan bazı kalp rahatsızlıklarında dil altına konulan ilaç, doğrudan ağız dokusu tarafından emilip kana karışarak kalp krizini önlemektedir. Söz konusu ilaç ağız içinde emilip yok olduğundan mideye bir şey ulaşmamaktadır. Bu itibarla, dil altı kullanmak orucu bozmaz. Fakat dışardan susam tanesi kadar bir şey veya dil altı alınarak çiğnemeden yutulursa oruç bozulur.

12- İhlil yani erkeğin aletinin sidik deliğine ilaç veya su akıtmak. Bu bakımdan idrar kanalının görüntülenmesi, idrar kanallarına giren cihazlar veya akıtılan ilaçlar orucu bozmaz.

13- Oruçlu iken kan aldırmak, bıyık yağlamak.

14- Göze ilaç damlatmak, sürme çekmek. Çünkü mütehassıs, uzman göz doktorlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç miktar olarak çok az, 1 mililitrenin 1/20'si olan 50 mikrolitre olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır.

15- Merhem ve ilaçlı bant kullanmak. Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz.

16- Zayıflama bandı kullanmak. Çünkü bu bantlardaki bitkisel maddeler her ne kadar kana karışsa da, yenilen içilen bir şey olmadığı için orucu bozmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi