Mehmet Talu

Mehmet Talu

İftar hakkında 2

İftar hakkında 2

Abdullah b. Amr b. Âs (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"Şüphesiz her oruçlu için iftarını açtığında reddedilmeyen bir duâ vardır."

İbn-i Müleyke demiştir ki: Abdullah b. Amr b. Âs (R.A.) nın iftarını açtığı zaman şu duayı okuduğunu kendisinden iştittim:

"ALLAHümme innî es'elüke bi-rahmetike'l-leti vesiat külle şey'in en tağfire lî. = Ey ALLAH'ım! Her şeyi kaplayan rahmetin ile beni mağfiret etmeni senden dilerim." (İbn-i Mace, Sıyam: 48)

İftar esnasında şu duayı okumak sünnettir:

"Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve âlâ rizkıke eftartü ve savmel'gadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ehhartü. Ya Vasia'l-mağfirati iğfirli ve livalideyye ve li'l-müminine yevme yekumü'l-hisab. ALLAHümme innî es'elüke bi-rahmetike'l-leti vesiat külle şey'in en tağfire lî ve livalideyye ve li'l-mü'minine yevme yekumu'l-hisab. = Ey ALLAH'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana iman ettim, ve sana tevekkül ettim, güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla! Ey mağfireti bol ALLAH'ım! Beni, annem ile babamı ve bütün müminleri kıyamet gününde mağfiret eyle. Ey ALLAH'ım! Her şeyi kaplıyan rahmetin ile istiyorum ki: Beni, annem ile babamı ve bütün mü'minleri kıyamet gününde mağfiret eyle. ALLAHım Hamd olsun verdiğin nimetlere, sağlık ve afiyete ... ALLAHım, Sensin Rahman, Sensin Rahim. Bize hem dünyada hem de ahirette iyilik ve güzellikler ihsan eyle... Oruçlarımızı ve dualarımızı kabul eyle...Şüphesiz Sen dualarımızı işiten ve kabul edensin."AMİN

Çünkü Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz iftar esnasında, bu veya benzeri duayı okumuştur. (Ebu Davud, Sıyam: 22; Beyhekî, es-Sünenü'1-Kübra, 4/239)

İftarı acele yapmak

Vakit girince iftarı hemen yapmak, iftarı acele yapmak, yani iftar vakti olunca akşam namazından evvel oruç açmak müstehabtır. Orucu, akşam namazını kılmadan bozmak müstehab olduğu gibi, yemeği de akşam namazından önce yemek müstehabtır. Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz bu hususta çok aceleci davranmıştır. Çünkü bu hâl, Cenab-ı Hakk'ın nimetlerine olan ihtiyacı ortaya koymaktadır ki, kulluk makamına da bu yaraşır. Sehl b. Sa'd (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"İnsanlar, vakti girince iftar etmeğe acele davrandıkları müddetçe daima hayırla beraberdirler" (Buhari, Savm: 44; Müslim, Sıyam: 48; Ebû Davud, Sıyam:20; Tirmizi, Savm: 13; İbn-i Mace, Sıyam: 24; Darimi, Savm: 11; Muvatta, Sıyam: 6,7; Ahmed b. Hanbel, 5/147,172, 331, 334, 337, 339; Hakim, Müstedrek, 1/431, Beyheki, es-Sünenü'l-Kübra, 4/237) buyurmuştur. Ebû Hureyre (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"ALLAH Teâlâ'nın: Şübhesiz kullarımın bana en sevimli olanı, iftarda en çok acele edenidir" buyurduğunu haber vermiştir. (Tirmizi, Sıyam:13)

Akşam namazından önce iftar etmenin teşvik edilmesi, namazda kalbin huzurunu temin etmek içindir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi