Mehmet Talu

Mehmet Talu

Kadir Gecesi 2

Kadir Gecesi 2

Gecelerin en feyizlisi ve Kur'an-ı Kerîm'de adı geçen, kıymeti ve ehemmiyeti dile getirilen tek gece Kadir Gecesi'dir. Cenâb-ı Hak, bu gecenin öneminin nereden kaynaklandığını bizlere Kadir suresinde şöyle açıklamaktadır:

"Gerçekten biz, O Kur'an-ı Kerîmi Kadir Gecesi'nde indirmeye başladık. Kadir Gecesinin o büyük şeref ve azametini sana bildiren nedir. Kadir Gecesi içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan hayırlıdır. Onda melekler ve Ruh Cebrail (A.S.) Rablerinin izniyle her bir iş için iner de iner. O kadir gecesi tanyeri ağarıncaya kadar bir selâmdır." (Kadir sûresi:1-5)

Görüldüğü üzere; sûre-i celilede, Kadir Gecesi'nin bin aydan hayırlı olduğu, çünkü bu gecede kadri yüce bir kitab olan Kur'an-ı Kerîm'in indirilmeye başladığı bildirildi ki, bizde bu sebeple o gecede indirilen Kur'an-ı Kerîm'in faziletini, kıymetini bilelim. Bu mübarek gecenin faziletini anlamamız ve idrak etmemiz mümkün değildir. Biz ancak şunu deriz: ALLAH Teâlâ, nasıl bildirmişse, öyledir. Bu sure-i celilede, Kadir Gecesi'nin fazileti üç madde ile açıklanmaktadır:

1- Kadir Gecesi, içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan hayırlıdır. Kadir Gecesi, biz Ümmet-i Muhammed (A.S.)a mahsus bir gecedir. Diğer peygamberlere böyle bir gece verilmemiştir. Önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle daha fazla sevap kazanma imkanına sahip bulunmalarına karşılık, Müslümanlara Kadir Gecesi verilmiştir. İmam Malik (R.A.) şu rivayeti nakleder:

"Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimize, O'ndan önceki ümmetlerin ömürleri veya bundan ALLAH Teâlâ'nın dilediği kadarı gösterilmiş de, sanki Resûlullah (S.A.V.), kendi ümmetinin ömürlerini kısa bulmuş, neticede diğer ümmetlerin uzun ömür içerisinde işledikleri amele, ulaştıkları sevaba erişemezler diye endişelenmiş. Bunun üzerine Cenâb-ı Hak, Peygamber Efendimiz (S.A.V.)e bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi'ni vermiştir, ihsan buyurmuştur. (Malik, Muvatta, İtikaf: 6, No:721, 1/295)

Ümmetine karşı duyduğu aşırı şefkat sebebiyle, O'nun her meselesiyle ilgilenen Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz, daha önceki ümmetlerin ömrü ile, kendi ümmetinin ömrünü kıyaslayınca, ahirete gönderilecek salih amel işleme yönüyle kısalık görür. Çünkü ümmetinin ortalama ömrü 60-70 senedir. Rivayetlerde gelmemiş olsa bile, önceki ümmetlerin yaş ortalamasının daha uzun olduğu bu hadis-i şeriften anlaşılmaktadır. Cenâb-ı Hakk, Habibini (S.A.V.) Efendimizi bu meselede memnun etmek üzere, kendi merhametine mahzar olmuş olan bu ümmete lutfuyla Kadir Gecesi'ni vermiştir. Bu gecenin kadrini bilip ihya edenler, tek gecede, bin aylık -ki ortalama 84 yıl eder- bir manevi kazanç elde edeceklerdir.

Bu gece, Rabbimizin rahmet ve mağfiret ırmakları taşarak bir deryaya dönüşür. Hayırlar, ibadetler bire binler; hatta yüzbinler katıyla kabul edilir. Tıpkı dünyevî nizamlarda bazı hususî kutlama ve af günleri bulunduğu gibi, Cenâb-ı Hak, Kadir Gecesi'ni hususi mağfiret günü yapmış, o gün yapılan ibadetlere, hayırlara; mutad "bire on" ölçüsünün çok çok üstünde asgari bire bin ay karşılık takdir buyurmuştur. Geçmiş ümmetlerin mücahidlerinin bin ayda kazandığı sevaba bu ümmet Kadir Gecesi'ni ihya etmekle erişecektir. Çünkü geçmiş peygamberler ve ümmetler belirli zaman, mekan ve kavim için gönderilmişlerdi. Bu Kur'an-ı Kerim, kıyamete kadar gelecek bütün insanlığa gönderilmiştir. Bu ümmet de bu Kur'an-ı Kerimi taşımakla, indiği geceyi ibadet, taat ve Kur'an-ı Kerim okumakla geçirdiği için, kendinden sonra gelenlere Kur'an-ı Kerimi taşıdığı için, bir gecesi bin aydan hayırlı olmuştur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi