Mehmet Talu

Mehmet Talu

Hacca hazırlık ve haccın adabı 14

Hacca hazırlık ve haccın adabı 14

ALLAHım! Yalnız senden yardım diler, yalnız sana güvenirim. ALLAHım! Bu işimi ve yolculuğumu kolaylaştır. Bana, dilediğimden fazla iyilik lütfet. Her türlü kötülüğü benden sav. Rabbim! Gönlüme genişlik, işlerime kolaylık ver.

ALLAHım! Kendimi, dinimi, ailemi, yakınlarımı, dünyada ve ahirette bize lütfettiğin nimetlerin hepsini sana emanet ediyorum. Ey keremi bol Rabbim! Bizi her türlü kötülükten koru." Amin Ya Rabbi!

Hacca gidecek kimse, vedalaşırken aile efradına şöyle der:

"Estevdiullahe dînekum ve dünyakum ve havatime e'malikum.

Dünya ve ahiretinizi ve bütün işlerinizin sonuçlarını ALLAH Teâlâ'ya emanet ediyorum."

Hac için vedalaşan kimseye de aile efradı:

"Sir fî hifzıllahi ve kenefihi. Zevvedekellahut-takvâ ve cennebekel-habaise ver-rediyye ve ğafere zenbeke ve vecceheke lil-hayri eyne ma künte ve teveccehte.

ALLAH Teâlâ'nın muhafazası ve himayesi altında git! ALLAH Teâlâ, seni takva ile rızıklandırsın ve seni bütün pisliklerden ve adiliklerden uzaklaştırsın. Günahlarını bağışlasın! Her nerede bulunursan ve her nereye yönelirsen seni hayra yönlendirsin." şeklinde dua ederler ve ondan kendilerine dua etmesini isterler. Hz.Ömer (R.A.), Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizden umre yapmak için izin istemiş, Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz de izin vermiş ve:

"Ey kardeşcik! Bizi de duadan unutma!" buyurmuş. Bu sözüyle Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz bana öyle bir şey söylemiş oldu ki, benim için dünyaya bedeldir. Diğer bir rivâyette ise Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

"Ey kardeşcik! Bizi de duana ortak et!" buyurmuştur. (Ebû Dâvûd, Vitr:23, No:1500, 1/555; Tirmizî, Deavât:109; İbn-i Mâce, Menãsik:5)

Görüldüğü üzere Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz, Hz.Ömer (R.A.)'e izin verdikten sonra, O'ndan umre yaparken kendisine de dua etmesini istemiştir. Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin, Hz.Ömer (R.A.) de olsa herhangi bir sahâbîden dua istemeye ihtiyacı olmadığını unutmamak gerekir. Ancak Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz, hayır ve fazilet sahibi olduğu bilinen insanlardan, özellikle mübarek yer ve makamlarda bulunacak kimselerden dua istemenin gerektiğini ümmetine bizzat öğretmektedir. Öte yandan Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin "Bizi de duana ortak et" buyurması Hz.Ömer (R.A.) için son derece büyük bir iltifat ve duasının makbul olacağı yönünde büyük bir müjdedir. O da zaten bunu anlamakta hiç geçikmemiş ve "Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin bu sözünün kendisini mutlu ettiği kadar hiç bir şeyin mutlu etmeyeceğini, bu sözün kendisi için dünyalara bedel olduğunu" söylemiştir.

Hacca gidecek kimse vasıtaya binerken:

"ALLAHü Ekber, ALLAHü Ekber, ALLAHü Ekber! Bismillahi mecrâha ve mürsâhâ. İnne rabbî leğafûrur-rahîm.

Sübhânellezî sehhara lenâ hâzâ ve mâ künnâ lehû mukrinîn. Ve innâ ilâ Rabbinâ lemünkalibûn.

ALLAHümme inna nes'elüke fi seferina haza. El-birra vet-takva ve minel-ameli ma terda.

ALLAHümme hevvin aleyna seferena haza. Vatvi anna bü'deh.

ALLAHümme entes-sahibü fis-seferi vel-halifetü fil-ehl.

ALLAHümme innî eûzü bike min ve'sais-seferi ve keâbetil-menzari ve süil-münkalebi fil-mali vel-ehl. (Müslim, Hac:425, No:1342, 2/978; Ebû Davud, Cihad:79)

Fellahü hayrun hafiza. Ve hüve erhamur-rahimîn. Aleyke tevekkelna, fehfazna ya rabbel-alemîn ve ya erhamer-rahimîn.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi