Mehmet Talu

Mehmet Talu

Hacca hazırlık ve haccın adabı 15

Hacca hazırlık ve haccın adabı 15

ALLAHümme inni urîdul-hacce feyessirhü lî ve takabbelhü minnî ve etlubu minkel-avne vel-inayeh.


ALLAH Teâlâ en büyüktür. ALLAH Teâlâ en büyüktür. ALLAH Teâlâ en büyüktür. ALLAH Teâlâ'nın adıyla yürür, O'nun adıyla dururuz. Şüphesiz Rabbim çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.

Bunu bize lutfeden ALLAH Teâlâ, her türlü noksanlıktan uzaktır. Onun lutfu olmasaydı, biz buna güç yetiremezdik. Şüphesiz biz Rabbimize döneceğiz.

ALLAH'ım! Biz bu yolculuğumuzda, senden her türlü iyiliği, takvayı lutfetmeni ve razı olduğun amellerde muvaffak kılmanı istiyoruz.

ALLAH'ım! Bu yolculuğumuzu bize kolay kıl ve onun uzaklığını dür, uzağını yakın eyle.

ALLAH'ım! Yolculukta sahibimiz, ailemize vekilimiz sensin.

ALLAH'ım! Yolculuğun sıkıntılarından, kötü duruma düşmekten, dönüşte malımı ve ailemi kötü bir durumda bulmaktan sana sığınırım.

ALLAH Teâlâ en hayırlı koruyucudur. O, merhamet edenlerin en merhametlisidir. Sadece sana tevekkül ettik. Bizi muhafaza eyle, koru! Ey alemlerin rabbi ve ey merhamet edenlerin en merhametlisi ALLAH'ım!

ALLAH'ım! Ben senin rızan için hac yapmak istiyorum. Onu bana kolay kıl ve benden kabul eyle! ALLAH'ım! Senden her türlü yardım ve inayeti istiyorum." Duasını okur.

15- Yolculukta ve hac esnasında daima taharet üzere bulunmaya; malayani, boş işlerle vakit kaybetmeyip vakitlerini ibadet, zikir, tesbih, salavât, dua ve Kur'ân-ı Kerîm tilaveti ile değerlendirmeye gayret etmelidir. Yollarda tepelere çıkış ve inişlerde şu duayı okur:

Abdullah b. Ömer (R.A.)'den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz: Gazve, hac veya umre seferinden dönerken, uğradığı her tümsekte üç kere tekbir getirir, arkasından da:

"Lâ ilâhe illALLAHü vahdehü lâ şerike leh. Lehul-mülkü ve le hül-hamdü ve huve ala külli şey'in kadîr. Âibüne tâibüne âbidüne sâcidüne lirabbina hâmidûn. SadekALLAHü va'dehü ve nasara abdehü ve hezemel-ahzâbe vahdeh.

ALLAH Teâlâ'dan başka ilah yoktur. O tektir, O'nun ortağı yoktur, mülk O'nundur, hamd O'na aittir, O herşeye kadirdir, dönüyoruz, tevbe ediyoruz, kulluk ediyoruz, secde ediyoruz, Rabbimize hamd ediyoruz. ALLAH Teâlâ va'dinde sâdık oldu, kuluna yardım etti. Hendek Harbi'nde müttefik orduları tek başına helâk etti." derdi." (Buhârî, Deavât:52, 5/2346, No:6022, 1703, Umre:12, Cihâd:133, 197, Megâzî:29; Müslim, Hac:428; Tirmizî, Hac:104; Ebû Dâvud, Cihâd:170; Muvatta, Hac:243)

Yolculukta konaklama yerlerinde de dua niyeti ile:

"Ve kul Rabbi enzilni münzelen mübareken ve ente hayrul-münzilin. = Ve de ki: Rabbim! Beni bereketli bir yere indir. Sen, iskân edenlerin en hayırlısısın." (Mü'minün Süresi No:29) Ayet-i kerimesini okur. Vasıtadan inince de:

"Bismillahi tevekkeltü alellahi euzü bikelimâtillâhit-tâmmâti külliha min şerri ma haleka ve zeree ve beree. ALLAHümme a'tina hayra heze'l-menzili ve hayra ma fihi vekfina şerrehü ve şerre ma fihi. = ALLAH Teâlâ'nın adıyla iniyorum. ALLAH Teâlâ'ya tevekkül ettim. ALLAH Teâlâ'nın eksiksiz, mükemmel kelimeleri ile, yarattıklarının şerrinden ALLAH Teâlâ'ya sığınıyorum. Ey ALLAH'ım! Bu yerin hayrını bize ver ve bu yerin şerrinden bizi koru. " duasını okur. Konaklama yerinden ayrılacağı zaman da:

"Elhamdülillahillezi âfâna fi münkalibina ve mesvana ALLAHümme kema ahrectena min menzilina haza salimine belliğna gayrehü âminine. = ALLAH Teâlâ'ya hamd olsun ki, bu konaklamamızda bize afiyet verdi. Ey ALLAH'ım! Bizi bu yerimizden selâmetle çıkarttığın gibi, diğer yere de emniyet içerisinde ulaştır." Diye dua eder.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi