Erdal Şafak

Erdal Şafak

Yasemin kokulu demokrasi

Yasemin kokulu demokrasi

Uykusuzluktan gözleri kan çanağına dönmüş Kamil Cendubi derin bir "Oh" çekti ve "Artık deliksiz bir uykuyu hak ettim" dedi.
Kamil Cendubi? Tunus'un Yüksek Seçim Kurulu'nun Başkanı. Tunus ilk kez böyle bir kurula sahip oldu. Bağımsızlığın kazanıldığı 1956'dan bu yana seçim çalışmalarını hep İçişleri Bakanlığı götürüyordu. İçişleri Bakanı'nı da Devlet Başkanı atadığı için seçim sonuçları iktidar için herhangi bir sorun yaratmıyordu. Örneğin devrik lider Zeynel Abidin Bin Ali, 1994'te yüzde 99.21 gibi tarihin gelmiş-geçmiş tüm diktatörlerini kıskandıracak oranla seçilmişti.
Çünkü sonucu önceden belli seçimlerdi bunlar. Yani, "Açık oy gizli sayım" seçimleri.
Tunuslular geçen pazar hayatlarında yine ilk kez sonucun önceden bilinmediği, "Gizli oy açık sayım" kuralına göre yapılan seçim için sandık başına gittiler.
Hem de ne gidiş... Özgür iradeleriyle tercihe öylesine susamışlar ki, katılım yüzde 90'ı geçti. Hiçbir olay çıkmadan. Hiçbir ciddi hata, usulsüzlük, hile ile karşılaşılmadan.
Daha açık ifade etmek gerekirse, Atlantik'ten Basra Körfezi'ne uzanan Arap coğrafyasında yine ilk kez bir ülkede demokratik kriterlere uygun, tamamen şeffaf bir seçim gerçekleştirildi.
Öylesine uzun kuyruklar oluştu ki sandık önlerinde, Tunuslu seçmenler çoğu yerde oylarını kullanabilmek için saatlerce beklemek zorunda kaldılar. Hiç yakınmadan, sızlanmadan.
Hepsi de ağız birliği etmişçesine duygularını "Gerekirse sabaha kadar bekleriz, çünkü istediğimizi seçme mutluluğunu ilk kez tadıyoruz" diye dile getirerek.
Sandıktan, beklendiği gibi, çizgisini "Ilımlı İslam" diye tanımlayan "Ennahda" (Yeniden doğuş) partisi birinci çıktı. Adı gibi yeniden doğarak. Bin Ali döneminde değil seçimlere katılması, siyaset sahnesinde boy göstermesi bile yasaktı.
"Ennahda" yarışı birinci bitirdi ama yeni anayasayı hazırlamakla görevli 217 üyeli Kurucu Meclis'e, ilk belirlemelere göre 80 dolayında üye soktu.
Bu da, Kurucu Meclis'ten çıkacak yeni hükümeti oluşturabilmesi için "Ennahda"nın birden çok partiyle koalisyon yapması anlamına geliyor. Yani, "Ennahda" sol partilere el uzatacak, merkezdekilere ortaklık önerecek...
Ve Tunuslular, demokrasiyi öğrenecek, demokrasinin kurallarını belleyecek.
Özetle "Yasemin devrimi" ile Arap baharını başlatan Tunus çoğulcu demokratik sisteme geçiş sınavını başaran ilk devrimci de oldu.
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Kamil Cendubi deliksiz bir uykuyu gerçekten hak etti...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erdal Şafak Arşivi