Asım Yenihaber

Asım Yenihaber

Kemalin zevali!

Kemalin zevali!

Cumhuriyet mitinglerini özlemediniz mi?

Neydi o tantana! Ergenekon’un seçilmiş hükümeti cumhurbaşkanı seçtirmeden alaşağı etme eylemleri büyük şehirlerin meydanlarına taşmıştı. Ankara’da, İzmir’de, İstanbul’da milyonların toplandığı söyleniyordu. Mitinglerde 367 garabetini icad eden yargıçlara destek veriliyordu.

Altı ay sonra seçim oldu. CHP’nin inşaatına su taşımak için yapılan mitinglerin hâsılası umulanın çok altındaydı. Millet Ergenekoncu zihniyete dur demiş, cumhurbaşkanının nasıl seçileceğinin işaretini vermişti.

O zamanın çömez Kemali şimdi CHP genel başkanı. Partinin başındaki 2. Kemal o. Birincisi Mustafa Kemal idi.

CHP’de birinci Kemal’in açtığı parantezi ikincisi kapatıyor. Ondan sonra ortada CHP diye bir şey kalmayacak!

Dersim’li Kemal, Başbakanın Dersim’le ilgili çıkışlarıyla fena darbe aldı. Belini doğrultması zor. O da aynen daha öncekilerin yolunu deniyor. En kötü zamanında güçlü görünmek için tantanalı mitingler düzenliyor.

İzmir mitingine 50 bin kişi katılmış... Sahi İzmir’in nüfusu kaçtı? Bu kaçın kaçta kaçı CHP’ye oy vermişti? Tabii belediye seçimlerinde, ayrı genel seçimlerde ayrı. İzmir’de CHP düşüşte. Üç büyük şehirden sadece İzmir’de seçim kazanan CHP’nin önümüzdeki belediye seçimlerinde işi zor. Üstüne üstlük seri halinde yolsuzluk ve rüşvet davaları ile karşı karşıya.

CHP mitingi işte mahkemeye intikal etmiş olan bu mesele ile ilgili bir gövde gösterisi. Savcılara, hâkimlere gözdağı. Bütün bunlar yargı AKP’nin arka bahçesi olduğundanmış meğer!

CHP ve yargı ilişkileri öyle kolay bozulmaz. Her şeye rağmen CHP yargıda hâlâ güçlüdür. Ama eskisi kadar değil. Eskiden CHP üfürdü mü, yargı cezayı keser, kalemi kırardı.

Yargıdan şikayet eden CHP’nin çok namlı yargıçları vardı. Bunlardan en meşhuru Kel Ali’dir. İstiklâl mahkemesi hâkimi olarak az masumun hayatını karartmamıştır.

Bunların içinde “fikir suçluları” da vardır. Hani gazeteci Balbay mevzuu var ya. Bakın Kel Ali bir fikir suçlusunu, İskilipli Atıf hocayı nasıl mahkum etmiştir.

İskilipli Atıf Hoca bir İslâm âlimi. Hakkında en ayrıntılı bilgi, 1950’lerde meşhur hukukcularımızdan Prof. Ebulula Mardin’in iki ciltlik muhteşem Huzur Dersleri kitabında bulunmaktadır. Üstelik kitap İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından yayınlanmıştır.

Hoca’nın Firenk Mukallitliği ve Şapka kitabı 1924’de Maarif Vekaleti’nin onayı ile yayınlanır.

Bu, Hoca için öldürücü bir kitaptır!

1926’da şapka devrimi yapılır ve ardından da devrimi pekiştirmek için idamlara girişilir.

Dünyanın bugün en komik devrimi olarak literatüre geçen şapka devriminden önce yazılmış bir kitaptan ötürü, kitabın yayınından 18 ay sonra Âtıf Hoca idam edilir.

Hükmü veren Kel Ali riyasetindeki mahkemedir. “Her ne kadar kitap 1924’te yayınlanmışsa da inkılap ruhuyla hiçbir zaman imtizaç etmez.”

Bu gerekçe yetmez mi? Boş ver hukukun temel prensiplerini filan!

Atıf Hoca, Kel Ali tarafından idama mahkum edilir. Cesedi şimdi park yapılan Cebeci mezarlığına atılır.

Kel Ali’nin hayatı ondan sonra milletvekili ve bakan olarak geçer. Öldükten nice sonra bir CHP’li belediye başkanı Ankara’da bir parka onun adını verir.

Bugün Ankara’da Yeni Mahalle’de “Kel Ali” parkı var.

Gel de yanma, nerede şimdilerde CHP’nin adına park yapacağı böyle hakimler!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Asım Yenihaber Arşivi