Ersoy Dede

Ersoy Dede

Atatürk Kafaları

Atatürk Kafaları

Kimi valiliklerin internet sitelerindeki Atatürk resimleri kaldırılıyormuş. Bunun üzerinden AK Parti düşmanlığı yapmanın yollarını arıyorlar. Şöyle anlatayım. İnternet sitelerinin giriş sayfasında, üstte köşede bir yerlerde Atatürk kafası varmış.. Site ihtiyaca göre yeniden düzenlendiğinde, yeni tasarımında Atatürk kafasını koymamışlar. Efendim deprem nedeniyle Cumhuriyet kutlamalarını yasaklayan, 19 Mayıs’ları kaldıran, Gençliğe Hitabe’ye savaş açan zihniyetin son işi de buymuş.. Neresini düzelteceksiniz ki?.. 19 Mayıs’ın kaldırıldığı da yok, Cumhuriyet kutlamalarının yasaklandığı, Gençliğe Hitabe’ye savaş açıldığı da.. Van’da canlarımız enkaz altında kalmışken kadeh tokuşturmayı içine sindirenler zaten bunu yaptılar.. Bağdat Caddesi’ndeki içkili-çalgılı Cumhuriyet kutlamasını hatırlayın.. 19 Mayıs ile ilgili olarak alınan cılız ve ürkek karara ilişkin olarak da; “yetmez ama evet” diyebiliriz en fazla.. Baskıcı, totaliter, bir benzeri ancak diktatörlüklerde görülebilen stadyum etkinliklerinden çok şükür kurtuluyoruz.. Üzerine çok şey yazılıp söylendiği için fazla uzatmayacağım. Ama fert olarak bir şey ifade etmediğimiz, ancak havaya kaldırdığımız karton kadar değerimizin olduğu 19 Mayıs’larla vedalaşma vakti, geldi de geçiyor bile. Eminim günün koşullarını değerlendirecek olsaydı Atatürk bile, 19 Mayıs törenleri yerine, liselerin veda çaylarına ya da üniversitelerin bahar şenliklerine destek verilmesini öncelerdi.. Gençliğe Hitabe’ye gelince.. Sadece o metne değil içinde ırkçı söylem barındıran, inançları yok sayan etnik bir aidiyeti kutsallaştıran bütün metinleredir savaş.. “1.vazifen şu”, “2.vazifen şu” diyerek kodlanmış bir gençlik isteyenler için bugün en fazla; “geçmiş olsun” demek lazım.. “Hangi kan asil, hangi kan kirli” tartışması ise Türkiye’yi şu an bulunduğu yerden bir metre bile öteye götürmeyecektir.

KİM KOYMUŞTU Kİ O RESİMLERİ?

Valiliklerin internet sitelerinden kaldırılan Atatürk resimlerine gelince.. İnternet sitesine Atatürk resmi koyma mecburiyeti var mıydı? Var mı böyle bir yasa? “Her internet sitesinin tepesinde, açıkça görülebilecek şekilde, Atatürk kafası yerleştirilmesi zaruridir”.. Komedi.. Bu Atatürk resmi ya da büstü üzerinden yürüyen tartışmalarda da artık sona yaklaştığımızı hissediyorum. Bundan önce o web sitesini yapan arkadaş neden oraya Atatürk kafası koyduğunu izah ederse, bugün neden kaldırıldığını daha iyi anlarız. O gün oraya kondu çünkü, 28 Şubatçı ve 27 Nisancı; ispiyoncu, muhbir bir zihniyet vardı kamuda ve okullarda.. Fişlemelerin sürdüğü, eşi başörtülü diye hakkında soruşturma başlatılan, namaz kılıyor diye YAŞ kararıyla subaylarımızın ordudan atıldığı bir dönemi geride bıraktık. Makam odasında Atatürk resmi var mı yok mu diye adına raporlar yazılan kamu idarecilerimiz oldu.. Bugün apaçık bir Ergenekon tertibi olduğu ortaya çıkan Cumhuriyet mitingleri ve camlara bayrak asma kampanyalarının arkasında da bu yapı vardı. Şu ya da bu nedenle o dönem çıkarttığı gazetenin logosuna, işyerinin internet sitesine de insanlar Atatürk’ü vesaireyi yerleştirmek zorunda hissettiler kendilerini.. Sadece valilik internet siteleri değil yani. Ama o dönem bu Atatürk figürlerini oraya buraya koyup kendince pozisyon alan adamlara, “siz neden bunu yapıyorsunuz?” diyen olmuş muydu? Adamlar, bakkala bile giderken, yakalarına Atatürk rozeti takıyordu..

NORMALLEŞİYORUZ.. BİLGİLERİNİZE..

Şimdi ne olduğunu söyleyeyim size isterseniz.. Şimdi olan; normalleşme.. Artık kurucu kurtarıcı babamızı fetişleştirmeden, hak ettiği kadar değere, tarih kitaplarımızda yer vererek hayatımızı idame ettireceğimiz bir döneme girdik.. Gençliğe Hitabe, hep orada kalacak. Zaman zaman açıp kitaplardan okuyacağız. Pirinç harflerle duvara çakıp önünde saygı duruşunda bekleyip yeminler içmeyeceğiz. 19 Mayıs 1919’da yaşananları anlatacağız, hakikaten vasiyet böyleyse, yani gençlere armağan edildiyse bunu kutlama işi, bırakacağız gençler nasıl istiyorsa öyle kutlayacaklar.. Herşey için bu normalleşme anlayacağınız. Yarın Hürriyet Gazetesi de, logosundaki “Türkiye Türklerindir” sloganını kaldıracak.. Ve hiç bir şey olmayacak.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi