Mehmet Talu

Mehmet Talu

Hz. Peygamber sav Efendimiz ve Gençlik 3

Hz. Peygamber sav Efendimiz ve Gençlik 3

Sağ eliyle verdiğini sol eli görmeyecek kadar gizli bir şekilde sadaka veren kimse. Allah için verdiği sadaka ve yaptığı iyilikleri mümkün olduğunca gizli yapan, gösteriş ve riyâdan uzak kalmaya çalışan kimse, ALLAH Teâlâ'nın rızâsını her şeyin üstünde tutmuş demektir. Bunun karşılığı da, âhirette ilâhî korumaya mazhar kılınmak suretiyle o kişinin faziletinin açığa çıkarılmasıdır.

Bu, gıbta edilecek bir durumdur. Sadakanın gizli verilmesi hususu, hem alan hem de veren için önemlidir. Bunun iki yönü vardır. Fakir mahcubiyetten ve utanmaktan, zengin ise riya tehlikenden kurtulur.

Tenhâ bir yerde ALLAH Teâlâ'yı zikredip de, iki gözü dolup taşan kimse. ALLAH Teâlâ katında hiç bir şey iki damla yaştan daha sevimli değildir. İnsanlardan ve gözlerden uzak, kimsenin bulunmadığı ortamlarda ALLAH Teâlâ'yı anarak gözlerinden sevgi yaşları dökülen kimse, çoğu insanın başaramadığı bir kulluk çizgisini yakalamış demektir. Onun bu samimi ve gizli kulluğunun karşılığı da mahşer yerinde ilâhî koruma altına alınmak suretiyle, herkesin gözü önünde ödüllendirilmesi-dir. Böyle bir ödüllendirmeyi kim istemez. Yüce Rabbimiz cümlemize nasip eylesin.

Enes b. Malik (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz ölmek üzere olan bir gencin yanına girdi ve:

"Kendini nasıl buluyorsun?" diye sordu. Genç:

- Vellahi, Ya Resûlellah! ALLAH Teâlâ'dan ümidim var, O'nun bağışla-masını umuyorum; ancak günahlarımdan da korkuyorum, diye cevap verdi. Bunun üzerine Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"Bu durumda olan bir kulun kalbinde bu iki şey yani ümit ve korku birleşti mi, ALLAH Teâlâ o kulun ümid ettiği şeyi kendisine mutlaka verir ve korktuğu şeyden de onu emin kılar." Buyurdu.

Enes b. Malik (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"Bir genç, ihtiyar bir kimseye yaşlı olmasından dolayı ikramda bulunursa, o yaşlandığı zaman kendisine ikramda bulunacak kimseleri ALLAH Teâlâ mutlaka takdir eder" buyurdu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi