Ahmet Varol

Ahmet Varol

Abdurabbih Mansur Hadi

Abdurabbih Mansur Hadi

Yemen'de bazı kesimlerin boykot çağrılarına rağmen uzlaşma başkanının halkın onayına sunulması amacıyla gerçekleştirilen referandum tarzı seçimlere katılım tahmin edilenin üstünde gerçekleşti.

Bağımsız kaynakların verdiği bilgilere göre en az yüzde altmış oranında bir katılım oldu. Seçimleri koordine eden organlara dayandırılan haberlerde ise oran yüzde seksene kadar çıkarılıyor. Normal şartlarda bile oy kullanma oranının çoğu zaman yüzde altmışın altında kaldığı bu gibi ülkelerde muhtelif çevrelerden boykot çağrıları gelmesine ve bazı bölgelerde katılımın engellenmesi için şiddete başvurulmasına dolayısıyla güvenlik ortamının tam sağlanamamasına rağmen yüzde altmışı aşan bir katılım uzlaşma formülüne halkın desteğini gösterir. Çünkü bu formülü reddeden kesimler tavırlarını sandık başına gidip red oyu kullanarak değil sandık başına gitmemekle göstermeyi tercih etmiş, taraftarlarından da böyle yapmalarını istemişlerdi.

21 Şubat tarihinde gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tek adayı olan Abdurabbih Mansur Hadi, 1 Mayıs 1945 tarihinde güney vilayetlerinden Ebyen'in Vedi' şehrinde dünyaya gelmiş. O zaman Güney Yemen, İngiliz işgali altındaydı. O yüzden Hadi de askeri eğitiminin önemli bir kısmını İngiliz okullarında tamamlamış.

Osmanlı İmparatorluğu'nun Yemen'deki hâkimiyetinin son bulmasından sonra kuzeyde bağımsız bir devlet kurulurken güney İngiliz hâkimiyetine geçti ve bu işgal 1967'ye kadar sürdü. İki Yemen'in birleşmesi ise Nisan 1990'da imzalanan anlaşmayla gerçekleşti.

Geçiş dönemi başkanının dikkat çeken en önemli özelliklerinden biri güneyli olmasıdır. Çünkü 1990'daki birleşmeye rağmen devletin üst kademeleri çoğunlukla kuzeyden çıkan kadroların elinde oldu. Güneyliler aynı zamanda kendi taraflarının ihmal edilmesinden, ekonomik yönden mağdur edilmelerinden ve sosyal hizmetlerde kendilerine eşit muamele yapılmamasından şikâyetçi idiler.

Hadi'nin ikinci dikkat çeken özelliği ise güney kökenli olmasına, bu bölgede yetişmesine ve Güney Yemen ordusunun komutanları arasında yer almasına rağmen bu bölgeye hükmeden Sosyalist Parti'nin zihniyetinden uzak kalmış, kuzeyde hâkimiyeti elinde tutan Genel Halk Kongresi'ne destek vermiş, siyasi faaliyetlerini de bu partinin çatısı altında sürdürmüş olmasıdır. İki Yemen'in birleşmesinden dört yıl önce yani 1986'da da güneydeki çalkantılar sebebiyle kuzeye kaçan subaylar arasında yer almıştı. Ayrıca birleşme sonrasındaki geçiş döneminin ardından çıkan ihtilaf ve Sosyalist Parti'nin güneyi yeniden ayırmak istemesi sebebiyle 1994'te patlak veren iç savaşta da Ali Abdullah Salih'in tarafında durarak sosyalist kanada karşı savaştı.

Bu tutumundan dolayı Salih'in yanında hızlı bir yükseliş gerçekleştirdi ve onun çevresinde en çok güvendiği isimlerden biri olarak dikkat çekti. Aynı zamanda güney kökenliler içinde devlet kademesinde en yüksek makama çıkan kişi oldu. Cumhurbaşkanı Salih, makamını terk etmesinden bir süre önce de ona mareşal rütbesi verdi.

Dikkat çeken önemli bir özelliği de farklı kesimlerin üzerinde anlaşabileceği bir isim olmasıdır. Geçiş dönemi için uzlaşma başkanı adaylığının kabul edilmesinde ittifak sağlanabilmesi de bu özelliğinden dolayıdır. Ancak bu özelliği şimdiye kadar sürekli Ali Abdullah Salih cephesinde yer almış olduğu gerçeğinin görmezlikten gelinmesini de gerektirmez. Muhalif cephenin onun üzerinde bir uzlaşma formülüne razı olması devlet mekanizmasında artık gücü ele geçirmiş olduğuna ve Salih'i bundan el çekmeye zorladığına inandığı içindir. Salih de en azından geçiş merhalesinde kendisinin hesaba çekilmesine karşı Hadi'nin bir engel teşkil edeceğine inanmaktadır.

Abdurabbih Mansur Hadi'nin geçiş dönemi başkanlığı iki yıl sürecek. Bu süre içinde yeni yapının oturtulması için çalışmalar yürütülecek. Sonra normal başkanlık seçimleri gerçekleştirilerek yeni başkan belirlenecek.

Ancak Yemen'de istikrar sağlanmasının ve yeni düzenin oturtulmasının önünde duran muhtelif engeller, değişim sürecinin sorumluluklarını üstlenen kadroyu bekleyen çeşitli zorluklar ve sorunlar bulunuyor. Bu engeller ve sorunlar hakkında da biraz ayrıntılı bilgi vermenin yararlı olacağını düşünüyorum. İnşallah müteakip yazıda da bu hususlar üzerinde duracağım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Varol Arşivi