Mehmet Talu

Mehmet Talu

Hz. Peygamber sav Efendimiz ve Gençlik 5

Hz. Peygamber sav Efendimiz ve Gençlik 5

HZ. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz, gençlerin, dinin en iyi gençlikte yaşanacağının bilincinde olmalarına işaret ederek; kıyamet gününde arşın gölgesinde mutlu olacaklar arasında, gönlü ALLAH Teâlâ'ya bağlı, severek ALLAH Teâlâ'ya ibadet eden gençleri de saymıştır.

Ebu Hüreyre (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurdu: "Yedi sınıf insan vardır ki, Allah onları kendi gölgesinden başka hiçbir gölge bulunmayan kıyamet gününde, bunları kendi arşının göl¬gesinde gölgelendirecektir:

* Âdil imâm yânî devlet başkanı,

* ALLAH Teâlâ'ya ibâ¬det ederek temiz bir hayât içinde serpilip büyüyen genç,

* Kalbi mescidlere yani namaz vakitlerine bağlanmış olan namâzlı kimse,

* ALLAH Teâlâ'nın rızası için birbirlerini seven, ALLAH Teâlâ'nın rızası için biraraya gelip, ALLAH Teâlâ'nın rızası ayrılan iki kişi,

* Güzel ve makam sahibi bir kadın tarafından davet edilip de kadınlığını ken¬disine arz ettiğinde: "Ben ALLAH Teâlâ'dan korkarım" deyip bunu kabul etmeyen kimse,

* Sağ eliyle verdiğini sol eli görmeyecek kadar gizli bir şekilde sadaka veren kimse,

* Tenhâ bir yerde ALLAH Teâlâ'yı zikredip de, iki gözü dolup taşan kimse" (Buhârî, Ezân: 36; Müslim, Zekât:91; Tirmizî, Zühd:53; Nesâî, Kudât:2,)

Şimdi hadis-i şerifte zikredilen yedi güzel sınıf insanı tek tek kısaca tanıyalım:

Âdil imâm yânî devlet başkanı. Müslümanların yönetimini üstlenmiş kişi demektir. Bunun kapsamına halkı yöneten ve onların işlerini yürüten bütün idareciler girmektedir. Müslümanlar dünyada onun himâyesinde, bir başka ifâdeyle gölgesinde bulunmuşlardır. Bu sebeple böyle bir yöneticinin âhirette göreceği karşılık da yaptığına uygun olarak ilâhî koruma altında olmaktır. Âdil devlet başkanı, diğerlerinden üstün olduğu için birinci sırada zikredilmiştir. Çünkü devlet başkanının himâyesi onların hepsini içine alır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi