Ersoy Dede

Ersoy Dede

Yalan olsaydı keşke

Yalan olsaydı keşke

Cuma akşamı saat 16 civarı..
Zonguldak Pusula Gazetesi’nden meslektaşım Atilla Öksüz aradı.. Tam o sırada yanıma biri geldi. Telefonu cevaplamadım. Karşımdaki bilgisayarda mesajını gördüm o anda.. “Ersoy durum ciddi” yazan bir mesaj.. Neler gelmedi ki aklıma?.. Bana yolladığı mesajın altındaki linki tıkladım. Pusula Gazetesi’nin internet sitesine gidiyordu. Ana sayfada iri iri puntolarla; “Çaycuma’da Köprü çöktü” yazıyordu.. Bunun için arıyordu beni Atilla.. Çöken köprünün olduğu yerde bir de muhabirleri vardı. Yeliz Alagöz.. Ülke Tv’de canlı yayına bağlandı Yeliz.. Türkiye faciayı Yeliz’den öğrendi.. Saat 16:17’de.. Ekranda M.Mustafa Yıldız, olay yerinde Yeliz Alagöz, yıkılan köprüden düşen arabaları anlatıyorlar.. Bense çocukluğumun geçtiği Zonguldak’ta, kışın gürül gürül çağlayarak Karadeniz’e doğru akan Filyos Çayı’na düşen bir arabanın başına gelebilecekleri düşünüyorum.. ve o anda aklıma pek çok soru geliyor..
1) Yarım asrı aşkın bir zamandır kentin yükünü çeken köprüye en son ne zaman bakım yapıldı?
2) Yanına yeni bir ek köprü yapılmasına rağmen eski köprü neden kapatılmadı?
3) Hadi bakımı geçtik, sağlam mı değil mi diye ölçüm yapıldı mı hiç?
4) Ya da yapılırken de sağlam yapılmadı mı?
HABERCİ MİYİZ İNSAN MI?
Yayın sonunda televizyonun koridorlarında rastladığım bir işgüzar; “Ne oldu Ersoy Bey, balon çıktı sizin haber” dedi.. Çünkü biz ‘son dakika’ olarak verirken, diğer kanallar emin olamadıkları için hiç vermemeyi tercih etmişlerdi.. Döndüm dedim ki; “E be insafsız, vicdansız. Şu anda o haberimin balon çıkmasını, yalanlanmasını ne kadar istediğimi biliyor musun?. Hayatımda hiçbir haberim için böylesine yürekten bir yalanlama istemedim.” Öyle ya.. Köprü falan çökmemiş, altında kimse kalmamış olsaydı, ben ömrüm boyunca gazetecilik yapmamaya razıydım..
TAKDİR-İ İLAHİ
Cühela tayfası Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen’in, köprü faciası sonrası söylediği “takdir-i İlahi” sözü üzerine güzellemeler yapıyor. Ak Partili ya Sn.Başkan.. Hatta Ak Partili ise belki radikal İslamcıdır da.. Öyle ya.. Böyle bir hadise karşısında, Allah’ın taktiridir” deme cüretinde bulunmuş (!). Bilmeyenler için söyleyelim.. Çaycuma Belediye Başkanı sol kökenli biridir. 30 yıla yakın da CHP de siyaset yaptı. Son seçimlerde CHP, kendisine milletvekili adaylığı teklif etmeyince kızıp Ak Parti’ye geçti. Ak Partililiği böyle Sn.Başkan’ın.. Oradaki İlahi Taktir gerçek anlamda bir özeleştiri aslında.. Ama anlayana.. Demek istiyor ki Sn.Başkan; “O köprünün çökeceği gelmişti aklıma.. Ama üzerinde babam varken çökmesi taktir-i ilahi olmuştur”.. Bundan başka ne deseydi?.. Ne diyebilirdi?.. Üstelik oraya yeni köprüyü yapan da, Çaycuma için geceli-gündüzlü çalışan da, yıkılan köprünün başında gözyaşlarına boğulan da aynı kişi.. İnsafsızlığın alemi yok..
KÖPRÜLERE DİKKAT
Bu hepimiz için ciddi bir sınav oldu.. Özellikle akarsu üzerine kurulu köprülerin tümünü aşağı-yukarı böyle bir son bekliyor.. Eğer tedbir alınmazsa, denetim yapılmazsa, sürekli olarak kontrol edilmezse, arada bir güçlendirilmezse... Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi