Bilal Şahan

Bilal Şahan

Oyak ve fon

Oyak ve fon

Bu günlerde iki kurumla ilgili birçok haber çıkıyor. Biri TMSF diğeri OYAK.
Fon’a başkan olabilmek için yapılan kulisler alttan alttan etik olmayan bir şekilde devam ediyor. Teferruata girmeyeyim.
OYAK’ta ise bir yanda genel kurul hazırlığı diğer yanda Meclis incelemesi var. 5 Mayıs 2012 cumartesi günü genel müdürlükte yapılacak genel kurul.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin OYAK’ı incelemeye aldığı bir dönemde yapılacak genel kurul öncesinde Yönetim Kurulu Başkanı E. Korg. Yıldırım Türker 28 Şubat ile ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Daha önce de Genel Müdür Coşkun Ulusoy’un evi Danıştay saldırısına ait görüntülerin silinmesiyle ilgili olarak aranmıştı.
Meclis’in incelemelerine Sayıştaş’dan SGK’ya kadar birçok kurumdan 12 müfettiş eşlik edecek. Dilekçelere yansıyan birçok şikayet mercek altına alınacak.
İnternette “Ergenekon-OYAK” araması yaptığınızda önünüze bir sürü haber geliyor. O haberlerden biri 2 Eylül 2011 tarihinde yayımlanmış; ” “Ergenekon Uzakta Değil OYAK’ta”. Haberde “OYAK'ın 14 kişilik yönetim kurulundan 7 isim, Ergenekon darbe ve terör örgütüyle içli dışlı bir halde görev yapıyor” deniyor.
Kulislerde birçok iddiaya maruz kalan bir kurumun yönetim kadrosunun değişeceği konuşuluyor. Bunu duyunca ufak bir arama tarama yaptım. Yönetim kurulu üyelerinin görev süresi 3 yıl. Faaliyet raporlarına baktım. Genel Müdür Ulusoy 2000 yılından bu yana, Yönetim Kurulu Başkanı Türker 2003 yılından beri görevdeler. “Değişme zamanı gelmiş” denmesi haklı görülebilir yani.
“Yönetim değişmez, Meclis incelemesi sonuçları ortaya atılan iddiaları doğrular nitelikte olursa ne olur?” diye sordu bir arkadaşım.
“Ben nerden bileyim” dedim geçtim. Sonrasında hukukçu ve ekonomi uzmanı arkadaşlarıma sordum. “Kayyuma devredeler yönetimi” dedi ekonomist dosttum.
Avukat arkadaşım daha azimli çıktı; “Yönetimi TMSF’ye devrederler” dedi. “TMSF el koyuyor. Görev alanı değil olmaz” diye görüş bildirdim ama bir araştırma yapmayı da ihmal etmedim.
Araştırma sonunda bazı kurumlara mahkeme kararıyla TMSF’nin kayyım olarak atandığını öğrendim.
Tam 21 firmanın kayyımı Fon. Mahkeme mal kaçırılmasını önlemek amacıyla TMSF’yi kayyım olarak atamış mesela. Enterasan geldi bana. İşte mahkeme kararı: “Bursa Cumhuriyet Başsavcılığının 26.06.2006 tarih ve 2006/7035 sayılı soruşturma dosyası ile; çok amaçlı suç örgütü kurmak, kamu kurumları aleyhine nitelikli dolandırıcılık, kara para aklamak suçlarından haklarında soruşturma yürütülen Erol EŞREFOĞLU (EVCİL) ve arkadaşlarının malvarlıklarının kaçırılmasını önlemek maksadıyla, Bursa 2. Sulh Ceza Mahkemesinin 27.06.2006 tarih ve 2006/118 Müteferrik sayılı kararı ile şirketlerin yönetim kurulunun yetkilerinin geçici olarak ve soruşturma tamamlanıncaya kadar kayyıma bırakılmasına, kayyım olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun görevlendirilmesine karar verilmiştir.”
5 Mayıs’ta bakalım neler olacak?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bilal Şahan Arşivi

Tohum

18 Eylül 2014 Perşembe 13:33