Ahmet Varol

Ahmet Varol

Başarılı Bir Sempozyum

Başarılı Bir Sempozyum

Hasan el-Benna ve Müslüman Kardeşler Sempozyumu'na iştirak için geçen hafta sonu yani 5-6 Mayıs Cumartesi-Pazar günleri Ankara'da idim. Allah'ın izniyle başarılı ve çok faydalı bir sempozyum oldu. Bugün sadece sempozyumla ilgili genel değerlendirme yapacak, konuşmalardan aldığım bazı notları ve özet bilgileri de inşallah bu hafta yayınlanacak diğer yazılarımızda aktaracağız. Konuşmaların tüm metinleri ise iki ciltlik kitap halinde basıldı. Oldukça faydalı bilgiler içerdiğini düşündüğüm bu metinlere ulaşmak isteyenler kitapları İstanbul'da Medeniyet Derneği'nden, Ankara'da Genç Birikim Derneği'nden temin edebilir veya bunlardan biriyle irtibata geçerek adreslerine gönderilmesini talep edebilirler. Benim sunduğum, "Müslüman Kardeşler'e Yöneltilen Eleştiriler" başlıklı tebliğin tam metnini kişisel web sitemizden (www.vahdet.info.tr) de okuma imkânınız olacak inşallah.

Hasan el-Benna ve Müslüman Kardeşler hakkında Türkiye'de ilk kez böyle kapsamlı ve akademik boyutlu bir uluslararası sempozyum düzenleniyor.

Bu nitelikteki halka açık uluslararası sempozyumların adresi genelde İstanbul oluyor. Ama bu sempozyum Ankara'da düzenlendi ve alınan sonuç isabetli bir karar alındığını ortaya koydu.

Farklı ülkelerden yirmi sekiz konuşmacının katılacağı bir sempozyum planlanmıştı. Sadece üç konuşmacı katılamadı. Türkiye'den Ali Bulaç sağlık sorunlarından dolayı, Türkiye dışından da Prof. Vecdi Guneym ve Prof. Ali Karadaği organizasyondan kaynaklanmayan ve prosedüre dair bazı gecikmelerden dolayı katılamadı. Böylece konuşmacıların yaklaşık yüzde doksanı fiilen katılmış ve sunumunu yapmış oldu ki bu tür uluslararası sempozyumlar açısından bu oran oldukça iyi ve yüksek bir başarıdır.

Dikkat çeken ikinci bir husus da tüm konuşmaları ilgiyle ve sonuna kadar izleyen kalabalık bir dinleyici kitlesinin olmasıydı. Bu tür toplantılarda çoğu zaman birinci gün öğleden sonra koltuklar boşalmaya başlar. İkinci gün ise sadece konuların meraklısı sabırlı dinleyicilere hitap edilir. Ayrıca aralardan sonra "oturum başladı" ilanı verilerek dinleyicilerin yeniden yerlerine geçmesi için epey uğraşılır. Bu sempozyumda programı sonuna kadar ve büyük bir ilgiyle izleyen, salonun tamamını dolduran dinleyici kitlesi vardı. Üstelik bu kitle aralardan sonra dinlenme saatinin hemen ardından, konuşmacılar yerlerine geçmeden salonu dolduruyordu. Programı izlemek için Ankara dışından da hayli gelen vardı.

Programın sonuna kadar başarıyla organize edilmesi ve ses düzeninin hiç sorun yaşanmadan korunması da dikkat çeken bir farklılıktı. Bu vesileyle emeği geçen herkese ve tüm izleyicilere takdir ve şükranlarımı arz ediyorum.

Filistinli Tutsakların Direnişine Destek

Siyonist işgal zindanlarında insanlık dışı muamelelere maruz kalan Filistinli tutsakların "nahya kirâmen (onurumuzla yaşayacağız)" sloganıyla başlattığı açlık grevi sürüyor. Türkiye'den de bu greve destek etkinlikleri sürdürülüyor. Bu amaçla sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla bugün bir destek orucu tutuluyor. Tutsakların 17 Nisan'da başlattığı ve bugün 22 gününü tamamlayan açlık grevini kısmen kendi dünyamızda da hissetmemiz için ve manevi açıdan anlamlı bir destek.

Yarın da İstanbul Fatih'te bir destek yürüyüşü düzenlenecek. Cuma namazı sonrası Fatih Camisi'nden Saraçhane'ye yürünecek. Orada, işgal zindanlarında yirmi yıl kalıp o zulmü bu süre yaşadıktan sonra esir mübadelesinde özgürleşen kardeşlerimizden birinin tutsakların maruz kaldığı zulüm uygulamalarıyla ilgili özet konuşması ve basın açıklamasıyla sonlandırılacak. Muhtelif sivil toplum kurumlarının ortaklaşa düzenlediği bu eyleme kardeşlerimizin katılımlarını ve desteklerini bekliyoruz. Çünkü o tutsaklar kutsal Filistin'e ümmet adına sahip çıktıklarından, Mescidi Aksa'nın bekçiliğini yaptıklarından esarete düştüler. Şimdi de zindanlarda çok çirkin, onur kırıcı muamelelere maruz kaldıklarından bu uygulamaların son bulması için böylesine zor bir eylem yürütüyorlar. Biz de ümmetin fertleri olarak onların seslerini burada yükseltmeliyiz.

Bu direnişe destek vermek isteyenler direnişi sembolize eden görsel malzemeleri www.vahdet.info.tr'den çekebilirler. Bunlar web düzenine göre küçültülmüş değil baskı kalitesine uygun boyutlarda yüklenmiştir.




Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Varol Arşivi