Bilal Şahan

Bilal Şahan

Pfizer'e “evet”, TEİS'e neden “hayır”?

Pfizer'e “evet”, TEİS'e neden “hayır”?

“İlaç firmalarına 'mahalle baskısı' mı?” başlıklı yazımda doktor ve eczacı arasında mekik dokuyan, ürünleri satılsın diye kampanyadan kampanyaya geçen, hatta ve hala “tencere-tava” veren ilaç firmalarının eczanelerin stok zararını ödememelerine değinmiş ve “Rekabet Kurumu bu duruma ne diyor?” diye de sormuştum.

Yazımı okuyan bir dost “Kurum’dan rekabeti engelleyici bir durum yok kararı çıktı” deyiverince benden de “ ay inanmıyorum!” tepkisi yükseldi.

Meğer Eczacıların sendikası TEİS, TEB’den ve eczacı odalarından daha atik ve akılcı davranıp stok zararını ödemeyen firmaları Rekabet Kurumu’na şikayet etmiş.

TEİS’in başvuru tarihi 25 Kasım 2011. Firmaların tepki gösterdiği, dernek ve sendikanın “bu işe devlet karışmasın” dediği günler.

Rekabet Kurumu’nun başvuru tarihinden yaklaşık üç buçuk ay sonra verdiği karar aynen şu: “ dosya konusu iddialara yönelik olarak 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında herhangi bir işlem yapılmasına yer olmadığına, 12-09/290-91 sayı ile karar verilmiş olup…”

Durumdan haberdar eden dostum tekrar aradı “kararı nasıl buldun?” diye sordu. “Gerekçeli kararı görmek lazım” dedim. “Sen bir de TEB’e verilen cezaya bak” dedi arkadaşım ve telefonu kapattı.

Pfizer, eczacıya verdiği ticari iskontoyu kaldırınca TEB, üyelerini uyararak “bu firmanın ilaçları yerine muadillerini, eşdeğerlerini verin, karlılığınız azalmasın” deyince firma Kuruma başvurmuş.

İstanbul, Ankara Eczacı Odası ve TEB denetimden geçti ve Kurum "eczanelerin alım koşullarını piyasa dışında belirlediği" gerekçesiyle Türk Eczacıları Birliği'ne 361 bin 190 lira idari para cezası verilmesine karar verdi.

Bu karara göre SGK ve Sağlık Bakanlığı da suç işliyor. Muadil ilaç destekleniyor, ödemede en ucuz ilaç baz alınıyor vs vs.

Hastaya muadil, eşdeğer ilaç vermek eczacının yasal hakkı iken çıkan bu karara bakıp son olayları incelemeye değer bulmamak…

Rekabet için kullanılan ticari iskontoyu imzalanan protokol gereği “kamuya aktarma çalışması” yapan sonrasında da hiçbir firmanın bu iskontoyu vermemesi rekabete aykırı değil midir? Eczacının ilaç alımı piyasa koşulları dışında belirlenmiş olmuyor mu?

Aynı protokolde kamu kurum iskontolarının belirli bir zamana kadar aynı oranda tutulması kararının alınması, firmalardan sadece ve sadece Novartis’in kamuoyuna “eczane zararını karşılayacağım” demesine rağmen 6 aydır hiçbir firmanın zararı ödememesi bir “dayanışma” değil midir?

Rekabet Kurumu’nun bu kararı çok su götürür.

TEBE‘S’OS

Hak aramak için güçlü değil “dik” durabilmeyi bilmek lazım.

TEB’in İlaçta Durum Komisyonu’nun yaptığı çalışmayla ilgili açıklamasını okuyunca insan şaşırıyor.

25 bin üyeli bir örgütün haline bakın.

Üyesi “stok zararı niye ödenmiyor” diye yakınıyor, karşıdan “ses” gelmiyordu.

Gelmez tabii… Üyesine “stok zararını benim sistemimden, TEBEOS’tan, bildir diyen kocaman kurum bugün “TEBEOS ve diğer eczane otomasyon sistemlerinde, stok zararına ilişkin fatura düzenlenmesi konusunda gerekli güncelleme işlemleri tamamlanmakta olup, en kısa zamanda işleme alınacaktır” açıklaması yapıyor.

Yaz geliyor, yoncalar yeşeriyor… Üyeler beklesin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bilal Şahan Arşivi

Tohum

18 Eylül 2014 Perşembe 13:33