Mehmet Talu

Mehmet Talu

On emir 2

On emir 2

Altıncısı: Yakın komşuya iyilik etmek. Evi bize yakın olan veya hem yakın komşu, hem akraba, hem de din kardeşi olan kimselere el uzatmak Allah Teâlâ'yı hoşnut eder.

Yedincisi: Uzak komşuya iyilik etmek. Evi uzak olan veya akrabalık bağı bulunmayan yahut müslüman olmayan kimselere de yardım etmeyi dinimiz tavsiye etmiştir.

Sekizincisi: Yanındaki arkadaşa yardım etmek. Okul arkadaşı, sanat arkadaşı, yol arkadaşı, hatta hayat arkadaşı olan kimseleri koruyup kollamak makbul birer ibadettir.

Dokuzuncusu: Yoldan gelen kimseye ve misafire ikram etmek. Memleketine veya gitmekte olduğu yere ulaşabilecek imkânı bulamamış kimselere yardımcı olmak, onları yurtlarına yuvalarına kavuşturmak ne güzel bir iyiliktir.

Onuncusu: Köle ve câriye gibi himayeye muhtaç olanlara yardım etmek. Kölesi ve câriyesi bulunanlar, onları kendi kardeşleri ve birer ALLAH emaneti sayacak, yediğinden onlara da yedirecek, giydiğinden giydirecektir.

Bütün bunları yerli yerince tatbik eden bir aile veya cemiyet ahlâken olgunlaşacağı gibi, hayatın nizamını, dayanışmanın faal düzenini kurmuş olur.

Annenin evlat üzerindeki hukuku, babanınkine nisbetle üç mislidir.

İslâm dini evladın, annesine ve babasına karşı olan saygı ve hizmet borcu hususunda ısrar eder, ayrı bir dikkat çeker. Bu meyanda anne hukukunu daha çok söz konusu eder. Annenin evlat üzerindeki hukukunun babanınkine nisbetle üç misli olduğunu, Ebû Hureyre (R.A.)den rivayete göre, Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz açık bir şekilde şöylece ifade buyurmuştur: Bir adam Resûlullah (S.A.V.) Efendimize geldi de:

- Yâ Resûlellah! Benim güzel hizmet ve ülfet etmeme insanlar içinde en lâyık ve en haklı olan kimdir, diye sordu. Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"Annendir." buyurdu. O zat:

- Sonra kimdir, dedi. Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"Sonra annendir." buyurdu. O zat:

- Sonra kimdir, dedi. Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"Sonra annendir." buyurdu. O zat:

- Sonra kimdir, dedi. Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz dördüncüde:

"Sonra babandır!" buyurdu. (Buhari, Edeb: 2, Müslim, Birr: 1, İbn-i Mace, Vesaya: 4)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi