Serdar Arseven

Serdar Arseven

Üniversite sınavı ve tavsiyeler!..

Üniversite sınavı ve tavsiyeler!..

Yine sınav...Üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) heyecanı velilerle öğrencileri sarmış durumda.

“Dua et” diyen çok sayıda öğrencimiz için, buradan çağrı:
Akit okuyucuları, bütün Mü’min öğrenciler için dua etsin.
¥
Dua’ya ek olarak, birkaç tavsiye...
Maltepe Dershaneleri’nden Uzman Osman Cevat Yavuz’dan ve bu tür sınavlara en az yirmi kere girmiş, hiçbir sınavı fazla ciddiye almamış lâkin hepsini de kazanmış bu kardeşinizden velilerle öğrencilere...
Önce Sayın Yavuz’un tavsiyeleri:
-Veliler, öğrencileri sakın aşırı motive etmeye çalışmasın. Sınav çok hayati, aman dikkat et, aman yavrum yüzümüzü kara çıkartma, aman yavrum, şu bu... Aşırı motivasyon çabaları zarar verir. Biraz rahat bırak.
-Çocuklarına sakın başka çocukların başarısından bahsetmesin. ‘Bak filancaya, deneme sınavında senden fazla alıyor!’ yollu laflar çocuktaki endişeyi artırır... Her öğrenci yalnızca kendisidir. Kimse kimseyle yarışmıyor. Herkes doktor olmayacak!..
-Sınav akşamı, çocuğa kafayı dağıtsın diye televizyon, film seyrettirmek doğru değil. Kafayı dağıtmasın ve boşaltmasın!..
-Veliye bir tavsiye; eğer imkanınız varsa sınavdan bir gün önce sınava girilecek okula gidin, kimin nerede gireceği belli, çocuğu sınava gireceği sınıfa götürün, hatta sırasına oturtun. Orada fotoğraf çekin, çektirin... Süper rahatlatıcı olur.
-Çocuk, sınava girerken en sevdiği, içinde en rahat ettiği kıyafetleri giysin. Bu konuda telkinde bulunmayın, nasıl rahat ediyorsa onu yapsın.
-Havalar sıcak, çocuklara sucuktu, pastırmaydı, ağır şeyler yedirmeyin. Sabah kahvaltısını abartmayın. İyi bal varsa yedirin... Zihni açar.
-Sınav salonuna girişte, kimlik, giriş belgesi hariç her şeye el koyuyorlar. Yüzük, küpe, saat, telefon... Hiçbir şey alma yanına. Aksi takdirde kapıda birilerine teslim etmek zorunda kalırsın, aklın eşyalarında kalır.
-Sınavdan önce mutlaka lavaboyu ziyaret et. En azından psikolojik ihtiyacını gider... Sınav sırasında tuvalete gitmeye kesinlikle izin vermiyorlar!..
-Sınav boyunca her yarım saatte bir şöyle beş saniyeliğine gözünü kapat, rahatla. Faydasını görürsün.
¥
Evet, uzmanından sınav öncesi son tavsiyeler...
Ben de, sınav tecrübesine ziyadesiyle sahip bir kardeşiniz olarak, naçizane tavsiyelerde bulunmuş olayım:
-Sınav başarısı ile hayat başarısı arasında birebir ilişki yok. Elime ne üniversite mezunları geliyor; resmen (!!!) Neyse, anladınız siz onu!..
-Fazla germeye, gerilmeye gerek yok, çalışmaya niyeti olan diplomasının gücü ne olursa olsun başarıyor, olmayanın diploması hikâye.
-Sınav soruları müfredattan çıkıyor, sürpriz sorular devede kulak. Soruları hazırlayanlar da insan, şıklara baktığında kurnazlığı çoğu zaman görüyorsun. Çoktan seçmeli sınavlarda, en az iki şıkkı elemek çok kolay, iki şıkkını bile eleyemediğin soruyla uğraşma.
-Beşte bir nasılsa tutar hesabı yanlış, boş atışlar yapma. Her yanlış, on bin sıra!..
-Emin olmadığın ancak büyük bir ihtimalle doğru olduğunu düşündüğün cevapların üzerinde tekrar tekrar durma. İlk yaptığın yüzde 80 doğrudur.
-Bu seferlik, çevreni değil kendini düşün. Hedefin, sevdiğin iş olsun. Hangi bölüm kaç puan, hangi meslek kaç para kazandırır hesabını yapma. Her meslek iyisine kazandırır. Kötüler hiçbir meslekte yok.
-Üniversite diplomasına ulaşmanın binbir yolu var, globalleşen dünyada!.. Üniversiteyi hedef belleme. Gir, oyna ve kazan!..
-Sınava gitmeden sıkı bir dua et. Müjdelerle dolu bir zaman dilinde sınava giriyorsun, faydalan!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Serdar Arseven Arşivi