Ersoy Dede

Ersoy Dede

Bira firmalarının tuzağı

Bira firmalarının tuzağı

Her yaz yaşadığımız kara kampanyanın yine ortasında kaldık. Yine müzik düşmanı, festival karşıtı, şenliklerin yasaklanmasını isteyen, gençlerin eğlenmesini istemeyen adam olduk.
Dönüp bakın bakalım benim 19 Mayıslarla ilgili yazılarıma ne göreceksiniz. Yazarınız, 19 Mayıs’ı üniversitelerin bahar şenlikleri kapsamında kutlayın, devlet de buna ek katkı sağlasın demiş biri.. Nasıl olur da bir üniversitenin şenlik yapmasına karşıymışım gibi algılanabilir ki?..

BİRA FESTİVALİ YAPMAK YASAK!
Her şeyi baştan anlatmak lazım sanıyorum. Goldfest diye bir organizasyon yapıldı. Rock müziği seven bendeniz de Park Orman'daki bu organizasyonu yakından takip ettim. Gitmeye fırsat bulamadım. (davetiyem de vardı üstelik) Sonradan öğrendim ki festivale Tuborg Bira sponsormuş. Bizdeki yasalar böyle bir organizasyona sigara ve/veya alkollü içki üreten firmaların sponsorluk yapmasına izin vermiyor normalde.. (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun yayımladığı Yönetmeliğin 24. maddesinin 2. fıkrasındaki hüküm gereği) Fakat bu hükme yönelik, bira markaları Danıştay'a iptal başvurusunda bulundular. Danıştay 13. Dairesi de istedikleri iptal kararını verdi.. Fırsat bu fırsat alkollü içki üreten firmalar organizasyonlara saldırdılar. Oysa Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, 13. Daire'nin bu kararını bir kez daha masaya yatırmıştı.. Fakat bu hukuki süreç beklenmedi.. Nitekim, Tuborg Goldfest'e yönelik itirazlar ile Efes Pilsen'in Eyüp Sultan Hazretleri’nin makamı yakınlarındaki bir üniversite kampüsünde yaptığı festival öncesi karar çıktı. Danıştay'ın iptal kararı iptal edildi. Yönetmelik hükmü geçerli. Yani bira markaları, gençlik organizasyonlarına sponsor olamazlar.. E ama oluyorlar. Neden? Çünkü pazar büyük ve markalar güçlü.. Yasa da yönetmelik de kifayetsiz kalıyor. Gençlerimiz, alkolsüz bira ile başlayan bir büyük yolculuğa böylesine renkli organizasyonlarla, festivallerle, şenliklerle davet ediliyor.

EYÜP’TE BİRA FESTİVALİ
Çok net bir duruşumuz vardı. Eyüp'te bira festivali yapılmasına karşı çıktık. Bazı akıllılar, benim ve benim gibi düşünenlerin, festivalin Eyüp Sultan Camii'nde yapılacağını zannettiğimi yazmışlar. O yüzden karşı çıktığımı düşünüyorlarmış. Bilseymişim ki ben bu bir üniversite organizasyonu, karşı çıkmazmışım.. O beylere yazının başında söylediğim sözü hatırlatayım bir kez daha. Ben aralarında üniversite şenliklerinin de olduğu hiçbir organizasyona karşı değilim. Müzik dinlemekten ve hatta konserlerden hoşlanırım. Müsait olursam da giderim. Gidemesem de desteklerim. Benim karşı çıktığım, bu işi bir bira firmasının yapıyor olması.. Daha çok yeni Diyanet İşleri Başkanımız, “Her üniversitede bir mescit ihtiyacı var” dediğinde kıyameti koparan tayfanın, üniversitelerde alkollü içecek firmalarının cirit atmasını eleştirmediğini gördük. Şaşırdık mı? Hayır.. Engelleyebilecek miyiz? Evet.. Kırmadan, dökmeden, can yakmadan.. Bilim yuvası olan üniversitelerimizi, gençlerimizi zehirlemek için merkez üs haline getiren firmaların elinden kurtaracağız. Eyüp ilçesinde kurulu üniversite kampüsünde böyle bir festival yapılmasına karşı çıkmamızın, gençlerin eğlenme özgürlüğüyle ilgisi olmadığını, o gençler anne-baba olduklarında daha iyi anlayacaklar.

BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLER
Bakın biz millet olarak hem dinî hem de kültürel gelenekleri olan bir yapıyız. Bizi yüzyıllardır ayakta tutan değerler var. İçeriden-dışarıdan, durmadan, nefes almadan, aralık vermeden bozgunculuk çıkardıkları halde ayakta dimdik duruyor olmamızın tek izahı bu. Yıllarca Avrupa diye yutturdukları ahlaki çöküntüye izin vermediğimiz için varız. İstiyorum ki sorun. Sadece sorun.. O bira firmasına; “Neden bize bedava bira veriyorsun?” diye sorun. Sigara markalarına; “Neden sigara dağıtıyorsun?” diye sorun. Kendi kendinize bile sorsanız bu soruları, birkaç dakika içinde cevabı kendiniz bulacaksınız zaten. Muhtaç olduğunuz kudretin nerede olduğunu biliyorsunuz. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi