Mehmet Talu

Mehmet Talu

Dünyalık kazanmak bizi saadete götürmez 2

Dünyalık kazanmak bizi saadete götürmez 2

Abdullah b. Ömer (R.A.) şöyle demiştir: Resûlullah (S.A.V.) efendimiz benim omuzumu tuttu da bana:

"Ey Abdullah! Sen dünyada garib kimse gibi yahud yolcu gibi ol!" buyurdu. Abdullah b. Ömer (R.A.) de:

- Ey Mü'min! Akşama eriştiğinde sabahı gözleyip bekleme, sabaha eriştiğinde de akşamı gözleme, işlerini zamanında yap! Sıhhatinden bir kısmını hastalık zamanına ayır, hayatından bir kısmını da ölümün için faydalı kıl!" diye vasiyet ederdi.

Bu hadis-i şerif daima hatırda tutulmaya, hatta levha yapılıp daima gözönünde bulundurulmaya layık son derece kıymetli bir hayat düsturudur. Abdullah b. Ömer (R.A.)nün tavsiyesi de bu hadis-i şerifin en güzel bir tefsiri mahiyetindedir.

Çünkü akıllı olan kimse, akşama girdiği zaman sabahı beklemez; sabaha girdiği zaman da akşamı beklemez, fakat bunlardan evvel ecelinin kendisine erişeceğini düşünür de ölümünden sonra faydasına kavuşacağı işleri yapar, sağlık günlerinde iyi işlere koşar. Zira hastalık ansınız gelir de onu amelden menedebilir... Şu sözleri söyleyen ne kadar güzel söylemiştir:

"Rüzgârın estiği zaman onu ganimet edin. Çünkü her hareket edenin sükunu vardır. Sakın onda ihsandan gafil olma! Zira sen, sükunu ne zaman olacak bilmezsin. Ellerin zafere ulaştığı zaman kusur yapma, çünkü dehrin adetidir, hainlik yapar."

"Ey iman edenler! ALLAH Teâlâ'dan korkun da emirleri ifa edin. Herkes yarını kıyamet günü için önden ne göndermiş olduğuna bir baksın. ALLAH Teâlâ'dan korkun da yasak edilen şeyleri terk edin. Çünkü ALLAH Teâlâ, ne yaparsanız hakkıyla haberdardır." emirlerine kulak vererek, ahiret için ne hazırlık yaptığımıza, kendimiz için hayırdan ne takdim ettiğimize, önden ne gönderdiğimize bir bakalım. Hayatımızın bir muhasebesini yapalım. Evet şu yaşa geldik.

Namazımız, orucumuz, zekatımız, haccımız, tesettürümüz, helal ve haramlara riayet etmemiz ne durumda? Hz. Ömer (R.A.) bir hutbesinde şöyle buyurmuştur:

"Hesaba çekilmeden önce, kendinizi hesaba çekiniz. Amelleriniz tartılmadan önce, kendi amellerinizi tartınız. Hesaba çekilmek üzere, kıyamet günündeki en büyük arz huzura alınma için gerekli güzel hazır¬lıklarınızı yapınız. O gün huzura alınırsınız, Öyle ki size ait hiçbir sır gizli kalmayacak, bütün sırlar meydana çıkacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi