Mehmet Talu

Mehmet Talu

Haccın adabı 1

Haccın adabı 1

1- Hacca gidecek kimse, mutlaka ihlas içerisinde bulunmalı, hacca son derece halis bir niyetle, yani sadece ALLAH Teâlâ için gidiyor olmalı, adeta ALLAH Teâlâ'yı ziyarete gidiyor gibi O'nun dışındaki her şeyi gözünden çıkarmalı, mütevazi bir şekilde hareket etmelidir: Çünkü ihlâs amellerin özüdür. ALLAH Teâlâ'nın rızası ihlâs ile kazanılır. İhlâssız olarak yapılacak bir hac, her ne kadar kişiyi hac yükümlülüğünden kurtarsa da, kendisinden beklenen faydaları sağlayamaz. Ebû Ümame (R.A.) den rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V) Efendimiz:

"Şüphesiz, ALLAH Teâlâ sadece kendisi için ve sırf kendisinin rızası gözetilerek yapılan amelleri kabul eder" buyurmaktadır.

Hacı, haccında yalnız ALLAH Teâlâ'nın rızasını, ahiret gününü, o mübarek yerlerde ALLAH Teâlâ'nın rızasına uygun söz ve amellerde bulunarak yalnız ALLAH Teâlâ'ya kurbiyeti yani yakınlığı düşünmeli, dünya malı için, riya, gösteriş ve öğünmek için hac yapmaktan sakınmalıdır. Çünkü böyle bir niyetle haccetmek çok kötü bir şeydir ve ibadetin boşa gidip kabul olunmamasına sebep olur.

Bu sebeple hacca gitmeye karar veren Müslüman, kesinlikle riya, gösteriş ve böbürlenmekten, zînet ve ihtişamdan, hac ibadeti vasıtasıyla bir takım kimselerin yanında itibar kazanma ya da övülme gibi kaygılardan uzak kalmalıdır. Bütün varlığı ile ALLAH Teâlâ'nın rızasını kazanmaya yönelmelidir. Niyet samimi ve gaye sırf ALLAH Teâlâ'nın rızası olmalıdır. Başka düşünceler, dünyevi menfaatler, şan, şöhret ve nam gibi hususlar niyeti gölgelememeli. Hacı desinler için değil, Cenab-ı Hak katında makbûl olacak hac ibadetini yapmak için gitmeli. Hac yolculuğu esnasında ve her zaman riya ve gösterişten sakınmalı, halis niyetle hareket etmeli, hacca gidiyorum diye böbürlenmemeli, başkasına tepeden bakmamalı, kendisinde bir üstünlük duygusunun uyanmasına meydan vermemelidir.

2- Hacca gidecek kimse, hac farizasını tayyip yani tertemiz bir para ile, tam helal kazanç ile yapmalı, bu ibadeti için helâl ve temiz mal seçmeli, helâl ve harama başkalarından daha fazla dikkat etmelidir: Ebû Hureyre (R.A.) den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurmuştur: "Ey insanlar! Şüphesiz ki ALLAH Teâlâ tayyip yani her türlü noksanlıklardan beridir, temizdir. Tayyipten başka bir şey kabul etmez. ALLAH Teâlâ'nın Mü'minlere emrettiği şeyler, Resullere emretmiş olduklarının aynısıdır. Nitekim ALLAH Teâlâ peygamberlere: 'Ey Peygamberler! Tertemiz ve helal olan şeylerden yeyin; salih ameller yapın. Ben sizin yaptıklarınızı hakkıyla bilmekteyim.' emretmiş, Mü'minlere de: 'Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların tertemiz ve helal olanlarından yeyin, eğer siz yalnız ALLAH Teâlâ'ya kulluk ediyorsanız, O'na şükredin.' diye emirde bulunmuştur. Sonra seferi uzatıp, saçı-başı dağınık, toztoprak içinde kalan ve elini semaya kaldırıp: 'Ey Rabbim, ey Rabbim' diye dua eden bir yolcuyu zikredip, buyurdu ki: Bu yolcunun yediği haram, içtiği haram, giydiği haramdır ve netice itibarıyla haramla beslenmektedir. Peki böyle bir kimsenin duası nasıl kabul edilir?"

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi