Ersoy Dede

Ersoy Dede

Hacı Aydın Ağabey

Hacı Aydın Ağabey

Benim küçüklüğümde “Hacı”lık bir makamdı.. Gidişinde bütün mahalle toplanır uğurlar, yolcu eder.. Döndüğünde evinin girişine tabelalar asılır. Yemekler verilir, dualar okunur.. Caminin imamı neyse, mahallenin Hacı Amcası da o olurdu bir anlamda.. Hacı olduktan sonra da, bir ağır, bir oturaklı, bir sözü dinlenir, dahası sözüne güvenilir olurdu.. Yine öyle mi ki?..


AYDIN DOĞAN HACCA GİDİYOR

Daha evvel iki kez umre yapmıştı Aydın Doğan.. Önce Ahmet Hakan ve Ertuğrul Özkök ile birlikte. Ondan bir yıl sonra da bugünkü hac arkadaşlarıyla birlikte.. Derler ki, insan Umre’de de yarı hacı olurmuş.. Doğru mu ki?.. Zira bu yarı hacı haliyle, 28 Şubat komisyonuna neler söyledi Aydın Doğan?.. “... Kamu bankalarından ben hiç para kullanmadım, tek kör kuruş almadım. Hep de bunlardan uzak durdum. Nereden çıkarılıyor bilmiyorum... Burada iki büyük yanlış var, bir ben kamu bankalarından kredi kullanmadım, iki POAŞ’ı ihalesiz almadım...” Yarı Hacı Aydın Bey’in hafızasındakilerle bizim arşivler biraz farklı çalışıyor.. Ben kendi arşivime; “Aydın Doğan, Poaş, İş Bankası” yazınca, başka bilgilerle karşılaşıyorum. Kesin yanılıyorumdur.

İŞTE BENİM ARŞİVDEN ÇIKANLAR

Sevgili okurlar, gelin size işin aslını anlatmaya çalışayım. Zira iktisatta tam karşılığı olmadığı için anlatmakta güçlük çekeceğim. Ama en azından deneyeceğim.. Aydın bey’in sözünü ettiği Poaş satışının aslı, şirketin yüzde 51’lik hissesinin, İş Bankası ile ortaklaşa alımı işidir.. Bu alışverişi 1 milyar 260 milyon dolara gerçekleştirdi Aydın Doğan.. Sene 2000.. Bu satıştan iki yıl sonra, İş Bankası Aydın Doğan konsorsiyumu, POAŞ ile birleşti.. Bu birleşme sonrası da doğal olarak, şirket satın alınırken kullandırılan kredinin muhatabı, tek başına POAŞ oldu.. Bundan bir yıl sonra ise Aydın Bey bu defa İş Bankası hisselerini satın alarak POAŞ’ın patron koltuğuna oturdu.. Bu hamlesinin ardından da Özelleştirme İdaresi’ne olan borcunu 2 yıl erteletti. POAŞ’ın 2001’deki birleşmenin ardından, kurdaki artışı öne sürerek vergi de ödemediğini söylersek, sanıyorum bu çok da şaşırtıcı olmaz..

KARTON FABRİKASI?

Şimdi hiç yeri değil biliyorum ama, iki kez Umre yapmış olan Aydın Bey’in, komisyona söylediği sözleri düşününce, Hacı olduğunda savcıya ne diyeceğini merak ediyorum.. Mesela Aydın bey, Ertuğrul Özkök ile dönemin ekonomi Bakanı Güneş Taner arasında geçen telefon konuşmasını nasıl açıklayacak?.. “...Şimdi Güneş, biz biliyorsun bir tane karton fabrikası kuruyoruz Kocaeli’nde... Size bir teşvik başvurumuz var....” Devamını yazmaya gerek yok..

SİYASİ BASKI MESELESİ?

Sadettin Tantan’ın siyasi hayatına mâl olan hadisenin ne olduğunu biliyor musunuz? Ben de bilmiyorum.. Sorsanız Tantan da bilmiyor.. Peki acaba, CNNTürk’te, Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Dışbank ile ilgili “Dışbank’ı da inceliyoruz” sözünden sonra, önce bakanlığının değiştirilmesi ardından da siyaset sahnesinden silinmeye kalkması normal mi? Peki iş güvencesi yasasının peşinde koşan Yaşar Okuyan’ın kızları üzerinden yapılan yayınlar.. Pijamayla başbakan karşılamalar?..

ALLAH UZUN ÖMÜRLER VERSİN


Aydın Doğan’ın yıllar önce Hacca giden ve burada ölen dedesi, halen Mekke’deki Cennet-

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi