Mehmet Talu

Mehmet Talu

Zilhicce ayının ilk on günü 1

Zilhicce ayının ilk on günü 1

Zilhicce: Ayların on ikincisi ve haram ayların ikincisidir. İçinde Kurban bayramının da bulunması sebebiyle mübarek ayların en mühimleri arasında yer almaktadır.

Zilhicce'nin sekizinci gününe "Terviye günü" dokuzuncu gününe "Arefe günü"; onuncu gününe yani Kurban bayramı gününe "Nahr günü", ondan sonraki üç güne de "Teşrik günleri" denilmiştir.

Zülhicce'nin ilk yarısındaki günler, ALLAH Teâlâ katında değerli günler arasındadır Hatta: "Cuma haftanın; Zilhicce'nin ilk onu ise yılın mübarek günleridir" denilmiştir. Buna göre Zilhicce'nin ilk onuna tesadüf eden Cuma, her iki fazileti de toplayacağı için yılın en mübarek günlerinden biri sayılmıştır.

Hz. Peygamber (S.A.V.) efendimiz ve sahabe-i kiram pek çok fazîletin bir arada toplandığı Zülhicce'nin ilk yarısını zikr, tesbîhât, ibâdet ve tefekkür ile geçirirler, yoksullara yardım ederlerdi. Dolayısıyle onları örnek alarak Müslümanların o günlerde ibadetlerine dikkat etmeleri, dualarını artırmaları, hayır ve hasenâtı daha çok yapmaları, kendilerini nefs muhâsebesine tabi tutarak hatalarına tevbe etmeleri uygun olur.

Şunu da hatırlamak gerekir ki, bilhassa Zülhicce'nin ilk yarısı içinde hac ve kurban ibadeti vardır. Bugünlerde hacı adayları telbiye getirmekte, Kâ'be'yi tavaf etmekte, tüm Müslümanlar için dua etmektedirler. Malî durumu uygun olan Müslümanlar da kurbanlarını kesmektedirler.

Bu sebeble, Zilhicce ayının özellikle ilk on gününün ve gecelerinin büyük bir önemi vardır. Ayrıca: "On geceye yemin olsun ki"1 ayet-i kerimesi ile, ekseri müfessirlere göre zilhicce aynın ilk on gecesi kastedilmiştir.2 Abdullah b. Abbas (R.A.): Ayet-i kerimede geçen "On gece": Zilhicce ayının ilk on gecesidir, demiştir.3 Ayet-i kerimede on gün değil de, "On gece" buyrulmasının sebebi: Günlerinin dokuz olmasındandır. Zira, onuncu gün bayramdır. Geceleri dokuzdur.

Fecr sûresi:2

Alusi, 30/119

Hakim, Müstedrek, 2/522

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi