Ersoy Dede

Ersoy Dede

Atatürk de Demişse Yanlış Demiş

Atatürk de Demişse Yanlış Demiş

Üç gündür, yarın yapılacak olan yürüyüş ile ilgili olarak bir Bursa Nutku dinliyorum etraftan.. Bitmedi gitti şu 1933 konuşması Atatürk’ün.. Nasıl ki gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklendiğinde sonrakilerin doğru olma ihtimali yoktur. Aynen burada da böyle.. Soruyu yanlış sorduğumuz için, cevabın herhangi bir nedenle doğru olma ihtimali yok.


NEDİR BU BURSA NUTKU?

Anlatılana göre, Şubat 1933’te Bursa’da Türkçe ezana tepki gösteren bir grup, ezanın yeniden Arapça okunması için valiliğe yürüyor. Ancak olaylar büyümeden bastırılıyor. Bir yurt gezi sırasında bu olayı haber alan Atatürk, 5 Şubat 1933’te Bursa’ya gelerek olaylar hakkında bilgi alıyor ve Çekirge yolundaki bir köşkte bir konuşma yapıyor.. Dilden dile kulaktan kulağa nakledilen bu konuşma şimdi, yarınki yasa dışı tertiplenmenin referans kaynağı olarak sunuluyor.. Çünkü rivayete göre demiş ki Atatürk o konuşmasında; “....Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, ‘Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır’ demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır. Polis gelecek, asıl suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. Genç, ‘Polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir’ diye düşünecek, ama hiç bir zaman yalvarmayacaktır. Mahkeme onu yargılayacaktır.....” falan falan.. Demiş midir? Bilemem. Elbette demiş olabilir. Bunu kabul eden tarihçiler de var, reddeden tarihçiler de.. Mesele, Atatürk’ün bu sözü söyleyip söylememesi değil.. Dedim ya, soru yanlış oldu mu, cevapta mantık aramayacaksın..


VELEV Kİ BURSA NUTKU DOĞRU

Ben başta da söyledim. Bursa Nutku doğru da olabilir.. Ne yapacağız yani.. Değişmez ilahi metin gibi ele alıp oradaki sözleri emir mi telakki edeceğiz.. Kim bu işin kumandanı? Aydınlıkçılar mı? Maocular mı? Ulusalcılar mı? Ergenekoncular mı? CHP mi? Hepiniz elele mi verdiniz?. Bayılıyorum size.. Atatürk’ün emri altında, Doğu Perinçek sevk ve idaresinde bir halk (!) hareketi.. Mükemmel..


GENÇLİĞE HİTABE’Yİ OKUSANIZA

Bırakın Bursa Nutku gibi tartışmalı metinleri. Size bir akıl vereyim. Apaçık altında kendi imzası olan “Gençliğe Hitabe” var ortada.. Ne diyor orada Atatürk? “...Memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir. Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!...” Ortada böyle bir anlayış apaçık dururken, Bursa’ya gitmeye gerek yok.. Derdiniz maraza çıkarmak ve buna Atatürk’ü alet etmek olsun yeter ki..


CUMHURİYET MİTİNGLERİ YİNE İYİDİ

Bugün yargılanan davalarda, toplumu darbeye hazırlamak için Cumhuriyet Mitingleri’nin kullanıldığını çok açık görüyoruz. Ancak böyle Atatürk’ün “kalkışma” referanslı metinleriyle taraftar toplandığını falan görünce, Cumhuriyet Mitingleri’ni mumla aradığımı söylemeliyim.. En azından “askere, polise saldırabilirsiniz” anlamı çıkacak çağrı metinleri yoktu orada.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi