Mehmet Talu

Mehmet Talu

Arafat'ı ve Vakfeyi iyi anlamak gerekir 2

Arafat'ı ve Vakfeyi iyi anlamak gerekir 2

İnsan olarak, kul olarak hepimizin geçmişte birtakım eksiklikleri, hataları, kusurları ve yanlışları oldu. Bunları işlememiş olsaydık daha iyi idi, ama biz de biliyoruz, Rabbimiz de biliyor ki bunları işledik. Ancak şu anda içinde bulunduğumuz zaman, geçmişte içine düştüğümüz yanlışların ve günahların ağır yükünü atma, geleceğe dair hayatımızda tertemiz bir sayfa açma zamanıdır. Çünkü şimdi Arafat'tayız, ALLAH Teâlâ'nın insanları en çok bağışladığı günde ve mekândayız. ALLAH Teâlâ'nın misafirleri arasında bulunuyoruz. İçtenlikle yapılacak duaların asla geri çevrilmeyeceği bir zaman diliminde yaşıyoruz.

Bu zaman diliminin her bir anı bir manevi hazine, ele bir daha geçmez bir ganimet ve fırsattır. Bu nasibi iyi değerlendirebilmek için haccımızın, hayatımızın geri kalan süresi açısından Rabbimize vereceğimiz bir söze, bir sözleşmeye dönüşmesi gerekir. Bu, geçmişte işlediğimiz ve dinimizin emir ve öğütleri ile bağdaşmayan her şeyi hayatımızdan, düşünce ve davranışlarımızdan silip atmak ve hayatımızda yeni bir sayfa açmak üzere verilecek bir taahhüttür. Tıpkı Mina'da Akabe biatleriyle, temel insânî ve ahlâkî değerlere bağlı kalacaklarına ve bunların savunucusu olacaklarına dair Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizle sözleşme yapan Medine-i Münevvere'li Sahabîler gibi söz vermeliyiz.

Bu kutsal zaman ve mekanda, bundan böyle hiç kimseye haksızlık yapmayacağımıza, kul hakkı yemeyeceğimize, hayatımızı ALLAH Teâlâ'nın koyduğu sınırlar içerisinde sürdüreceğimize, Resûlullah (S.A.V.) Efendimizin örnek ahlakını izleyeceğimize, İslâm'ın izzet ve onuruna uygun davranacağımıza, haksızlıklara arka çıkmayacağımıza, kul ve insan haklarını koruyacağımıza ve onları ihlal etmeyeceğimize, yetim ve kimsesizin hakkını gözeteceğimize, velhasıl iyi bir insan ve iyi bir Müslüman olacağımıza söz vermeliyiz. İşte Arafat bu sözleşmenin mekânıdır ve bu büyük misâkın zamanıdır. Bunlara tek tek söz verip, sözümüzün arkasında durabilecek miyiz? Durabileceksek emin olun, Arafat hepimiz için milat, yeni bir başlangıç olacaktır. Zaten şu an üzerimizde bulunan ihrâm elbisesi, bu sözleşmeyi kabul etmenin simgesidir.

Arafat af, mağfiret, şükür, zikir dua ve yalvarış-yakarış günüdür. Bugün, ihlasla yapılacak duaların geri çevrilmeyeceği bir gündür. Arafat, dualarımızın arşa yükseldiği ve kabul edildiği, böyle bir ilahi iltifata mazhar olduğumuz bir gündür. ALLAH Teâlâ'nın huzurunda, kıyamette mahcubiyete, boyun büküklülüğüne sebep olabilecek günahlarımızdan af dileyip temizlendiğimiz gündür. Arafat, duaların taçlandığı mekân, yalvarış ve yakarış günü, kulluk sorumluluğunu tam bir yükleniş ve bu konuda Rabb'e kesin bir söz veriş anıdır.

Hac görevini ifa eden kimselerin ALLAH Teâlâ katındaki değeri çok yüksektir. Arefe günü hac ihrâmıyla Arafat'ta bulunmak, bir Müslüman için en büyük nasiplerden biridir. Çünkü, bu kutsal yerde ve bu mübarek zaman diliminde yapılan dua ve ibadetler geri çevrilmez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mehmet Talu Arşivi