Ali Ferşadoğlu

Ali Ferşadoğlu

Sabır, azim, teslimiyet ve tevekkül...

Sabır, azim, teslimiyet ve tevekkül...

Topal karıncanın biri yola çıkmış; gidiyor. Ona sormuşlar:
“Nereye?”
“Kâbe’yi ziyarete!” diye cevap vermiş.
“Oraya nasıl varacaksın?”
“Varamazsam da hiç olmazsa yolunda ölürüm!”
Muvaffak olmak istersen eğer, düş Kâbe yollarına!
İş ve hizmetlerimizde başarıya mı ulaşmak istiyoruz? Formülleri ve sırları “Kâbe yolları”nda. Hac bütün menasikiyle bize diyor ki: Sabredin, tevekkül edin (sebeplere müracaat ettikten sonra Allah’a tam güvenin). Teslimiyet, azim, sebat ederseniz akıbet sizin…
Hz. İbrahim (as) erkek evlât için (125 yaşında) duâ eder ve Rabbine adar. Cenâb-ı Hak da Hz. İsmail’i (as) ihsan eder. Hz. İbrahim (as), eşi Hacer Validemizle oğlu İsmail’i (as) Mekke’ye götürüp ıssız, susuz bir yere bırakıp dönerken şu soruya muhatap olur: “Bizi yalnız başımıza buraya bırakmanı Allah mı emretti?”
“Evet!”
“Öyle ise git!”
Tam teslimiyet karşısında, tam bir teslimiyetle arkasına bakmadan yürür gider.
Eğer onlar gibi yapabilirsek, çağın hastalığı “yalnızlığın” ıssızlık ve susuzluğundan kurtulabiliriz.
Yalnız başına kalan Hacer Validemiz, önce Safa, sonra Merve tepesine çıkar. İkisi arasında 7 kere gider gelir koşuşturarak. En son Hz. İsmail’i (as) Zemzem’in yanında bulur.
Teslimiyetin ardından yapılan sözlü ve fiilî duânın harika meyvesidir Zemzem… Su hayattır. Su rahmettir. Su berekettir. Issız ve susuz çöl sulandı, şenlendi, bereketlendi… Bu çifte duâ, Cürhümlüleri onlara komşu eyledi.
Hacer Annemizin bize verdiği ders: Bir işe koyulduğunuzda, bir iki deneyip hemen vazgeçmeyin. En az yedi kez araştırın, koşuşturun. Bu gayret ve aramaların sonucunda gelecektir Zemzem, âb-ı hayat, yardımcı, destekçiler! Tıpkı, büyük bir çekirdeği yüklenip bir duvardan aşırarak yuvasına götürürken, 69 sefer düşen karınca gibi. 2, 3, 7 ve en nihayet 69’uncu denemede vazgeçebilirdi. Ama o takdirde başaramazdı. 70. denemesinde duvarı aştı!
Israrla, kararlılıkla ve azmederek deneyelim. Kimbilir, belki 7’nci, belki 70’incide saklı başarımız. İşimiz, 69’uncu da olsa vazgeçmemek! Israrla talep etmektir. Sonucu yaratan O. Başlangıcı da yaratan O. Gelişmeyi de yaratan O.
İşte tam bir teslimiyet, sadakat, duâ ve tevekkülün muhteşem mahsulü: Hayırlı akıbet ve muvaffakıyet.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Ferşadoğlu Arşivi