Akıllı ve yeni silahlar

Akıllı ve yeni silahlar

Dünyanın en önemli jeostratejik bölgelerinin başında Türkiye gelir. Kıtalar arası su ve enerji geçiş hatları güzergahındaki Türkiye’nin güvenliği tarih boyunca diğer ülkeler göre daha kapsamlı olmuştur. Kendi silah üretimini yapamadığı dönemlerde ise ciddi sıkıntı yaşamıştır.

Ne yazık ki Türk askeri savunması, yüzde 70 e dışa bağımlıdır.

Keşif gözlem uydu projesi bir sonraki Savunma Sanayi İcra Komitesi'ne kalmış. PKK'yı gözlemlemede kullanılacağı düşünülen keşif gözlem uydu projesinde ihale sonuçlanmamış..

Türkiye’nin ilk casus uydusu Göktürk 2 için teklif veren ülkelerden İsrail'in IAI firması, uydunun İsrail'in üzerinden geçerken 2 metrenin altında görüntü almaması şartını koşunca elenmiş.

İtalya'nın Telespazio, Almanya'nın OHB, İngiltere'nin Eads Astrium firmaları ise yarışa devam ediyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in desteklediği ve Göktürk uydusunu ilk simüle eden Alman OHM firması en şanslı aday olarak görülüyor.

Uydunun çalışma sistemini anlatan simülasyonda Ankara'da sabit yer merkezi, daha batıda mobil bir istasyon yer alıyor. Tüm bunları koordine eden Koordinasyon Merkezi ise ayrı bir tesiste hizmet veriyor. İncelemelerin tamamlanmak üzere olduğunu belirten Savunma Sanayii yetkilileri, Göktürk'te ilk uydunun yabancılar tarafından yapılacağını, ikinci uydunun da Türk mühendislerince geliştirileceğini ifade ediyorlar.

Yunus adı verilen Aksan Deniz üssü'nün elektronik sistemlerle korunması projesi ASELSAN'a verilirken, Kara Kuvvetleri personelinin seçimi için bilgisayar programı yazılmasına ve personelin bu programa göre seçilmesine karar verilmiş.

Yıllardır beklenen Türk fırkateyni ise yoldaymış. Savunma Sanayi İcra Komitesi'nde alınan kararlara göre Türk fırkateyni TF2000 milli imkanlarla gerçekleştirilecekmiş. Başka G-3 Piyade tüfeği yerine daha etkili tüfek üretimine geçilecekmiş.

Miş’ler, mış’lar ülkesi. Her alanda olduğu gibi savunma sanayinde mışlarlı, mişlerli açıklama.

Dünya hangi silahları üretmekle meşgul acaba!
Bakın! . Askerlere ve polislere yeni üniformalar yapılacak.

Kurşun geçirmeyen, gazın ve biyolojik silahların işlemediği üniformalar. Nano teknolojiyle üretilmiş bir kıyafet. Olağanüstü. Kullanılan basit kıyafetlerden değil. Elektronik bir cihaz. Askeri ısıtabilen, serinletebilen, gücünü artıran bir makine.

Bir asker, tek koluyla 100 kiloyu kaldırabilecek. Askerle terörist karşıya kaldığında, teröristin askeri öldürmesi imkansız hale gelecek. çünkü askerin belirli bir avantajı olacak. örneğin... akıllı toz adında bir şey var. Görünmez, küçük bilgisayarlardan oluşan bir toz. Küçük sensörleri var, onlar da görünmez. Toz gibi görünüyor. Ancak bütün bir bölgeyi bununla kaplayabiliyorsunuz. O bölgede olup biten her şeyi takip edebiliyorsunuz.

çok gelişmiş bir sistem. Kimin terörist olduğunu, kimin olmadığını teşhis edebiliyorsunuz. Teröristin paltosunun içini görebiliyorsunuz. Kıyafetinin içine ne gizlediğini görebiliyorsunuz. Yüzünü teşhis edebiliyorsunuz. Davranışını izleyebiliyorsunuz. Bütün bunlar tümüyle yeni teknolojiler. Bazıları çok yakında gelecek, bazıları biraz daha sonra.

Evet görüyorsunuz değil mi? Eller aya biz yaya.

Türkiye, büyük bir savaşa girebilir mi?
İstihbaratı bile ABD’den bin bir rica ve minnetle elde etmeye çalışmak bunun en bariz göstergesi. Yine İstihbarat eğitimini İsrail istihbaratçılarına, tank modernizasyonunu, uçak elektronik aksam yenilenmesini yine İsrail’e endekslemiş TSK’nın üstü muharebe gücüne sahip olup olmadığı batıda tartışılırken Türkiye’de tartışılmamaktadır..

Türk ordusu, beklenmeyen şoklara karşı dayanıklılığını tüm olumsuzluklara karşın sürdürebilmektedir. Ordu’nun askeri disiplini üst düzeyde iken, teknolojik bağımsızlığı kazanmalıdır..

Türban, laiklik, çağdaşlık duyarlılığını ün üst düzeyde gösterenlerin, güçlü ve bağımsız devletin var olma nedeni olan silah gücünün etkinliği konusunda aynı hassasiyeti göstermemesi ise bir diğer çelişkili durumdur.

Son Kuzey Irak hava operasyonu da göstermiştir ki, TSK, tüm olumsuzlara, engellemelere rağmen üstün askeri iradesini ve gücünü iç ve dış çevrelere göstermiştir.

Günün Sözü, Güçlü devlet, etkili silahlı gücüne sahip olan devlettir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi