Ali Ferşadoğlu

Ali Ferşadoğlu

Gıda mühendislerinin uyarılarına dikkat (1)

Gıda mühendislerinin uyarılarına dikkat (1)

Akla hayale gelmez gıda hileleri…

Yüz binlerce kontrolsüz işletme gıda üretiyor; midelere haram lokma dolarken, onlar da kasalarını dolduruyor!
“Dikkat, bilmeden domuz eti yiyor da olabilirsiniz, çocuklarınız da yiyiyor olabilir!”
Bu iddia benim değil, sahanın uzmanlarının.
Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamet Boyu’na kulak verir misiniz:
“Gıda sektöründe bulunan 500 bin işletmeden 250 bini kontrolsüz, denetimsiz gıda üretip bize satıyor!” diye feryat ediyor. Ve iddiasını şöyle ispatlıyor:
“Türkiye’de 20 bin civarında gıda mühendisi var.
“Kamuda görev alan 4 bin 635 gıda denetçisinin sadece 852’si gıda mühendisi.
“500.000 gıda işletmesinin, bakanlığın açıkladığı rakamlara göre 330 bini denetlenmiş.
“Ancak bir işletmenin iki defa denetlenmiş olma ihtimali yüksek, öyle olunca da ortaya nerdeyse yarısı denetlenmemiş gözüken bir tablo çıkıyor.”
“İstanbul’un 520 bin nüfuslu ve 5 bin işletmenin bulunduğu bir ilçesine 8 denetçi; 446 bin nüfuslu ve 2 bin 400 işletmesi bulunan ilçemize ise 7 denetçi düştüğünü görüyoruz. Bu komik bir sayı…
“5996 sayılı yasa gereği 30 beygir motor gücü altındaki işletmelerde denetleyici zorunluluğu yok. İnsanların her gün alış veriş yaptığı pastaneler, tatlıcılar ve lokantalar her türlü denetimden yoksun! Okul kantinleri ile 268 farklı gıda işletmesi üzerinde yapılan bir araştırmada işletmelerin yüzde 75’inin gıda güvenliği ve hijyeni hakkında hiçbir bilgisi olmadığı ortaya çıktı. Okul kantinlerinin yüzde 73’ü gıda güvenliği ve hijyenden yoksun.”
“Gıda sektöründe iş yapanlar maliyetleri kısabilmek adına yeterli sayıda gıda mühendisi istihdam ettirmek yerine birisine bütün işleri yaptırıyor. Hatta bu gıda mühendisine, ‘muhasebe tutturuyor, araba yıkatıyor ve yemek dağıttırıyor.’ Böyle laçka bir sistem içinde gıda mühendisi işini ne kadar sağlıklı yapabilir ve mevcut işletmede gördüğü eksikleri patronuna nasıl kabullendirebilir?
“Salam, sucuk, tavuk eti gibi bir takım ürünlerde yapılan hileler sonrası bakanlık et tebliğini değiştirdi, ancak yeni tebliğde çok ciddî bir açık var. Dışarıdan et ve et proteini ithal edebilme yetkisi getirildi. Ancak et proteinlerinin domuz etinden yapılıp yapılmadığı belli olmayacak. Bizim gibi Müslüman ülkelerdeki vatandaşlar böyle bir proteinin katıldığı eti yemesi halinde ise haram bir ürünü tüketmiş olacak.” (Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamet Boyu, 15 Ocak 2013 / Haber7)
Dikkat çeken başka açıklamalarla birlikte konuya yarın devam edelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ali Ferşadoğlu Arşivi