Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Yiğit İnsan Şu Battalgazi Belediye Başkanı

Yiğit İnsan Şu Battalgazi Belediye Başkanı

 

Eski Malatya olarak da bilinen Battalgazi ilçesi, Malatya’nın; tarih, kültür ve turizm şehridir. Ve buranın hem şehre hem insana sahip çıkan bir belediye başkanı vardır.Selahattin Gürkan, beden dili ve sözüyle; “önce Hakk’a sonra halka” hizmet etmeye kendisini hibe etmiş birisidir.
 
 
Bir kere hasbi bir delikanlıdır. Sözünün de işinin de arkasında duran ve Mehmed Akif’in dediği gibi;
-“Ben kurufasülye aşına talip olduktan sonra Allah’tan başka kimseye diyet borcum olmaz” ilkesine inananlardandır.
 
*
 
Malatya’ya gidince Battalgazi’ye uğramadan, 800 yıllık Ulucami’yi ziyaret etmeden, tarihin derinliklerinden kalan yüzeydeki tarihi görmeden Malatya’dan dönülmez.
Bu niyetle ilk işimiz Battalgazi’ye gitmek oldu. Malatya Hakimiyet gazetesi sahibi Kemal Deniz’le birlikte Selahattin Gürkan’ı ziyaret ettik.
“Yarım elma gönül alma” felsefesince işini yapmaktaydı. İmkansızı isteyenleri bile hoşgörüyle yolculuyordu.
Battalgazi ilçesi hakkında yine başkandan güzel haberler aldık. Onun için yazının başlığı; “Yiğit İnsan Şu Battalgazi Belediye Başkanı” oldu.
Hakk’a ve halka hizmetten başka yol bilmediğini gözlerimizle görüp, kulaklarımızla işittik. Şunu da kaydedelim.
Battalgazi tarihinin günyüzüne çıkması için Malatya’nın yeni Valisi Vasip Şahin hem tüm Malatya hem de Battalgazi için büyük bir şans.
 
¥
 
Malatya’ya yolu düşenler mutlaka Battalgazi’ye gitmeliler. Battalgazi görülmeden Malatya görülmüş sayılmaz.
Battalgazi; Selçuklu ve Osmanlı coğrafyasının binlerce yıllık tarihinin başladığı noktalardan birisidir ve halen kalıntıları yaşamaktadır.
Hele Ulu Camisi çok başka güzelliklere sahiptir. Selçuklu ve Osmanlı eseri her camide farklı duygularla bir sıcaklık hissederim ama Ulu Camii’nin başka bir atmosferi var.
Şimdilerde Ulu Camii’nin etrafındaki tarihi eserler de günyüzüne çıkarılacak ve Battalgazi surlarının içerisi, tarihi bir ada olarak hizmete girecekmiş.
 
Her zaman söylüyorum; “Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer” diye.
Ne yazık ki, son sekiz yıla kadar Battalgazi’de olsun Malatya’da olsun iş başına gelen idareciler, şehrin tarihi boyutuna pek sahip çıkmamışlar.
Son sekiz yıldır sahip çıkılmış ve şimdilerde Battalgazi’de tarih yeniden canlanıyor. Tarihini bilenler ve sevenler, sınırlarını da biliyorlar.
Battalgazi’nin destanlarıyla ve filmleriyle büyüyen bizim nesil, bir de gerçek Battalgazilerin yaşadığı yerleri görünce heyecanlanıyor.
 
¥
 
Battalgazili küçüklerin “başkan amcası,” büyüklerin; “baba başkanı” olan Selahattin Gürkan’ın önemli özelliklerinden birisi de gördüğü her çocuğun başını okşaması, hediyeler vermesi, büyüklere de tebessümü ve selamı eksik etmemesi.
Sadece bu özelliğinden dolayı sevmeyenlerinin bile desteğini alan “başkan amca” veya “baba başkan,” Battalgazi için biçilmiş kaftan.
 
Evet, Battalgazi’nin tarihi eserleri önce kültürümüze sonra turizme kazandırılırsa, Battalgazi Türkiye’nin parlayan yıldızı olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi