Bilal Şahan

Bilal Şahan

“Lahmacun” Kart: Bol acılı, soğanlı

“Lahmacun” Kart: Bol acılı, soğanlı

Merkez bankası Başkanı Erdem Başçı ile başlayan örnekleme modası ekonomi yönetiminde hızla yayılıyor.

Biliyorsunuz, Başçı: 2013yılı  ekonomisini “uçaktan indik, karayoluyla gidiyoruz” benzetmesiyle özetlemeye çalışmıştı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Başçı’yı “Bizim karayolumuzda hız sınırı var….” şeklindeki sözlerle başlayan “çağlamasıyla” devam etti bu örnekleme işi.

BBDK Başkanı Mukim Öztekin de vatandaştan alınan kredi karti ücretlerini “bol acılı” lahmacun örneklemesiyle savunuverdi. Doğrusu ekonomi dünyamıza renk geldi.

Bakanları, daha önceki yazılarımızda   değindiğimiz gibi, kart ücretleri konusunda farklı farklı açıklama yaparsa bürokratı da geri kalmaz tabi.

Öztekin’in BDDK başlık koltuğuna oturalı yaklaşık sekiz ay oldu. Bu süre içinde Ankara’da Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) ile 2 defa Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ile de İstanbul’da bir defa buluştu. Buluşmaların hepsinde kart ücreti soruldu.

Başkan’ın söylediklerini tarih akışına göre sıralayalım…

- “ Bankalar sözleşmede belirtildiği sürece ücret alabilirler. Tüketiciler, mahkemelere giderek kart ücretlerini geri alabiliyor.”

- “ Kredi katları aidatlarının haksız olduğu yönünde yargısal kararlar var. Düzenleme yapma yetkisi bizde değil. Bize şikayet ulaştığı an, inceleme yapıp, alan bankaya 10 katı, 20 katı ceza kesiyoruz.”

“Bol acılı” lahmacun örneğinin verildiği toplantıdaki sözlere bakalım şimdi.

-  “Tüketici lehine çıkan mahkeme kararları tüketicinin bilgisi dışındaki ücret ve komisyonların iadesi ile ilgili.”

-  “Kimse kimseye zorla”  kredi kartı kullan’ demiyor.”

-  “Her hizmetin bir bedeli var.”

-  ''Tüketicinin haberi olmadan verilen kredi kartı için 8-10 bin lira ceza kesiyoruz. Bir kredi kartından 40 lira aidat alıyoruz, bu ceza az mı?''

Gelelim “soğanlı bol acılı” lahmacun örneğine… Önce Başkan ne demiş ona bakalım: “Ekmeği gidip fırından herkes bedava almak ister. Ama 2 liralık ekmek de alırsın, 50 liralık ekmek de var yani. Bankacılık sektörü şunu diyor; lahmacunu Bodrum'da 50 liraya yiyorsunuz ama 2 liraya satılan lahmacun da var. Nerede yediğinizle alakalı. Tüketici olarak aldığınız ürünün bedelini bilecekseniz, size haber verilecek, aldatılmayacaksınız.''

Bu ülkede gelir adaletsizliği olduğunu EGD toplantısında siz de söylemiştiniz. Tek lahmacunu 50 liraya yiyen mutlu azınlık da, 2 liralık lahmacunu tercih etmek zorunda olan asgari ücretli de aynı kart parasını ödüyor. Farkında mısınız?

Ödenmemiş kart borcunu SMS ile bildirime, iki buçuk lahmacun parası, 5TL veya 50 liralık lahmacunun yüzde 10 kadar ücret alan bankaların varlığından haberdar mısınız?

Yıllık kart ücreti, 2 liralık lahmacun üzerinden, kaç lahmacun yapar? Net asgari ücretle 386,5 adet alınabiliyor da.

Sanatçıların hayranlarına söylediği “beni sizler var ettiniz…Ben sizlerle var oldum” sözlerini Öztekin kime söylüyor acaba?

Muhtaç olduğu kuvveti, kudreti milletin oylarıyla seçilen iktidardan alan bir bürokratın, vatandaşı söğüşleyen sisteme destek verecek açıklamalarda bulunmasını da siz değerlendirin.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Bilal Şahan Arşivi

Tohum

18 Eylül 2014 Perşembe 13:33