Ersoy Dede

Ersoy Dede

Miss Diyarbakır

Miss Diyarbakır

Diyarbakır’da bir güzellik yarışması tertiplenmiş.. Dünyada kimsenin iplemediği ama adı “Dünya Medeniyetler Kraliçesi” yarışması olan bir yarışma.. Kim ve hangi amaçla tertipledi bilmiyorum. Zaten dün de organizasyon komitesince iptal edildiği duyuruldu.. Peki binlerce milyonlarca güzellik yarışması dururken, bu yarışmayı bizim için önemli kılan ne? Dilerseniz ona gelelim.. 1) Yarışmanın zamanlaması 2) Yarışmacıların göğüslerindeki ülke isimleri

KUTLU DOĞUM HAFTASINDA YAPILIR MI?

Zamanlamadan başlayalım isterseniz.. Açık söylemek gerekirse böyle bir yarışmanın varlığından, iptali için yapılan sivil toplum organizasyonları sayesinde haberdar oldum.. Aralarında Anadolu Gençlik Derneği, Diyanet-Sen, Diyarbakır İnsani Yardım Derneği, Eğitim-Bir-Sen gibi STK’lar ortak bir açıklama yaparak organizasyonun iptal edilmesini istediler.. Çünkü yaklaşmakta olan dönem, Peygamberimiz Efendimiz’in (S.A.V) doğumunun kutlanacağı dönem.. (Mîlâdi 571) Rebîülevel ayının 12. gecesi geldiğini biliyoruz Efendimiz’in dünyaya.. Bu da o dönem için miladi Nisan’ın 20’sine geliyor diye hesaplanmış.. Dolayısıyla elbette bir yandan Mevlit Kandili vesilesiyle doğum gününü kutluyoruz. Ama bir yandan da, O dünyaya gözlerini açtığında hangi mevsimse hangi iklimse onu yaşamak da istiyor insan.. İşte kutlu doğum haftası biraz da bu ihtiyaçtan.. Tam da bu haftaya, sahabeler diyarı Diyarbakır’da bir güzellik yarışması koymak, en hafif tabirle bilgisizlik olacaktı.. 3 Peygamber makamının bizzat yer aldığı her karışı maneviyat kokan Diyarbakır’ın, güzellik yarışmasıyla anılması çok da güzel görünmeyecekti.. Hem de Kutlu Doğum Haftası’nda.. Bereket ki, hatadan çabuk döndüler..

BÖLGE ADINA MI KATILDILAR?

Gelelim göğüs üstü yazısı meselesine… Yarışmacılar çeşitli ülkelerden gelmişler.. Böyle mayolarıyla kalenin burçlarına falan çıkıyorlar. Diyarbakır caddelerinde kırmızı noktalı filmden fırlamış gibi dolaşıyorlardı.. Bu arada katılımcıların göğüs üstü bantları dikkat çekti.. Normalde ülkeleri adına Diyarbakır’da bulunan kadınların göğsünde ülkesinin adıyla “Miss Bilmem ne” yazıyor.. Ama bir kişi vardı ki, onun göğsünde ülkesinin değil, kentinin adı yazıyordu.. “Miss Diyarbakır”.. Bu işin fiili organizasyonunu yapanların ince düşünüp siyasi alt mesaj vermiş olmak adına bunu yaptıklarına inanmam.. Bu kadar entelektüel zekaları olsaydı, güzellik yarışmalarından başka şeylere yorarlardı kafalarını.. Fakat bir tezgaha kurban gitmişler.. Bütün ülkeler, ülke ismiyle katılırken, “Diyarbakır” adeta bölge ismiyle yarışmada boy gösterecekti.. Teknik olarak yarışma şartnamesinden habersizim. Dolayısıyla sembolik bir katılım da olabilir “Miss Diyarbakır”ınki.. Yani “kazansa ülkeyi nasıl temsil edecek?” türü bir soru sormuyorum burada.. Ama uluslararası bağlantısı olan bir yarışmada, bölge adı olarak algılanabilecek bir göğüs bandı sergilemenin iyi niyetli olmadığını düşünüyorum..

MİSS TÜRKİYE CUMHURİYETİ

Bir diğer göğüs bandı skandalı da, Türkiye’yi temsil eden adayın üzerinde.. Aday kızımız ne bilsin göğsünde ne yazıyor, kim yazmış, ne niyetle yazmış… Türkiye’nin adayının göğsünde “Miss Turkish Republic” yazıyor.. Normalde bu tür organizasyonlar da “Miss Turkey” yazar.. “Bayan Hindi” yani.. Ki ona bile alışmıştık.. Bizim başını çektiğimiz bir organizasyonda “Miss Turkish Republic” yazmasına çok anlam veremedim.. Birincisi bu yazıyı yazanların İngilizce sorunu olduğu açık.. Zira “Miss Turkish Republic”, “Türkiye Cumhuriyeti” anlamına gelmiyor.. O anlamda kullanmak isterseniz “The Republic of Turkey” yazmanız gerekiyor.. Turkish Republic ise “Türk Cumhuriyeti” anlamında belki kullanılabilir.. Kazakistan, Kırgızistan falan gibi..  Dolayısıyla, tertip komitesini, “Miss Diyarbakır”da tuzağa düşüren irade her kimse, “Miss Turkey”de de aynı tezgahı yapmış gibi görünüyor.. Böyle akılsız işlere ne gerek var ki?.. Bakın uyarıyorum. Minik ve yararsız numaralarınız, toplam sürece sinek vızıltısı kadar bile etki etmez. Ama bu yola başvuranları, tarihin çöp tenekesine yollar.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi