M. Emin Parlaktürk

M. Emin Parlaktürk

“Medeniyet, İnanç ve Değerler”

“Medeniyet, İnanç ve Değerler”

Konya STK’ları öncülüğünde gerçekleştirilen “Ufuk Turu Toplantıları”nın 2007’ye kadar şeref konuğu olan merhum Prof. Dr. Sabahattin Zaim hocamızı aynı yılın Aralık ayında kaybedince, 2008’den bu yana bu şerefli görevi Rasim Özdenören üstadımız sürdürüyor. Entelektüel birikimi ve edip kişiliğiyle bunu fazlasıyla hak eden ağabeyimize hayırlı uzun ömürler diliyoruz.

Pazar gününe kadar Alanya Bera Otelde devam edecek olan Ufuk Turu Toplantıları, Konya STK’ları İcra Kurulu Başkanı Latif Selvi’nin açılış konuşmasıyla başladı. İlk oturumdan önce şeref konuğu olan Rasim Özdenören genel bir değerlendirme yaptı. Türkiye’nin geçmişi ve geleceğiyle ilgili isabetli tespitleri ve konulara derin vukûfiyeti, ona neden böyle bir görev verildiğinin de cevabı gibiydi.
***
İlk oturumun ana başlığı “Medeniyet, İnanç ve Değerler” idi. Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Prof.Dr.Yasin Aktay’ın Başkanlığındaki ilk oturumda AÜ SBF Öğr.Üyesi ve USAK Koordinatörü Prof.Dr.Çağrı Erhan ”İslam Dünyasında Zihin Karmaşası ve Sonuçları” başlıklı bir tebliğ sundu. Erhan, özellikle batı dünyasında İslam algısı ve buna paralel olarak İslamafobya’nın giderek arttığına vurgu yaptı. Bu çatışmaların ekonomik baskılara dönüşebileceği tehlikesine işaret eden konuşmacı, son yıllarda uyanmaya başlayan Çin’in ekonomiyi kullanarak dünyada ve İslam ülkelerinde ciddi bir hegemonya kurabileceğine dikkat çekti.

NEÜ Rektör Yardımcısı ve SBBF Dekanı Prof.Dr.Birol Akgün ise, “Doğu-Batı Ekseninde Türkiye” başlıklı bir tebliğ sundu. Prof.Akgün, çok yönlü seçeneklerle karşı karşıya olan Türkiye’nin dengeleri iyi gözeterek her birinden yararlanabilme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Çin-Hindistan gelişmesinin dünya ülkelerine yeni bir medeniyet anlayışı getirmeyeceğini anlatan Akgün, söz konusu ülkelerin yaptıkları anlaşmalar ve uyguladıkları ekonomik politikalarla bunun anlaşıldığını söyledi.

Son konuşmacı, Malezya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdülaziz Berghout idi. Kendisi Cezayir asıllı olan konuşmacı, “İslam dünyasında zihin karmaşası ve sonuçları” başlığıyla İngilizce sunduğu tebliğinde, Müslümanların Kur’an hakikatlerine kulak vermeleri ve topluma değil vahye dayalı bir hayata yeniden sarılmaları halinde bu karışıklık ve karmaşadan kurtulabileceklerinin altını çizdi.
***
Regaib Gecesi kutlaması kapsamında akşam yapılan özel sohbette ise, konuşmacı olarak Prof.Dr.Mustafa Ünaldı, Prof.Dr. Mikail Bayram, Prof.Dr.Şerafettin Gölcük ve Prof.Dr.İbrahim Erol Kozak, yaptıkları konuşmalarda “medeniyet” kavramı üzerinde durdular.

Konuşmacılar, dünyada görülen medeniyet çatışmasının aslında menfaat veya egoizm çatışmasından başka bir şey olmadığını, gerçek medeniyetin tek merkezli olarak insan fıtratında yer aldığını, Allah’tan gelen ve yine O’na dönecek olan anlayışın ancak huzur ve mutluluk veren bir medeniyet olabileceğini, diğerlerinin göstermelik olup kan ve göz yaşından başka bir sonuç doğurmadığını örnekleriyle ortaya koydular.

Ufuk Turu Toplantılarının Cuma ve Cumartesi konuşmalarını da bir sonraki yazımıza bırakıyoruz.

twitter.com/parlakturk
facebook.com/vaktulemin
[email protected] 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Parlaktürk Arşivi