Mehmet Talu

Mehmet Talu

Mirac Kandili - 1

Mirac Kandili - 1

Kudüs, Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’den sonra üçüncü kutsal şehirdir. Kabe, yüce ALLAH tarafından kıble olarak tayin edilmeden önce Müslümanlar namazlarını Mescid-i Aksa’ya yönelerek kılarlardı. Mescid-i Aksa, hem Müslümanlar, hem de Yahudi ve Hıristiyanlarca da mukaddes beldelerden sayılır. Kudüs ve çevresi, mübarek kılınmıştır. Yüce ALLAH bu mıntıkayı dinî ve manevî bakımdan şereflendirmiş, maddî yönden de bağlar, bahçeler ve nehirlerle bereketlendirmiştir. ALLAH Teâlâ şöyle buyurdu:

“Kulu Hz. Muhammed’i, bir gece Mescid-i Haram’dan alıp Mescid-i Aksa’ya kadar götüren ALLAH her türlü noksanlıklardan münezzehtir. O Mescid-i Aksa ki, biz O’nun etrafına feyz ve bereket verdik, etrafını mübarek kıldık…”

Amma ne hazin bir tecelli ki!.. Cenâb-ı Hakk’ın “etrafını mübarek kıldık” diye buyurduğu topraklar, bugün yine Cenab-ı Hakk’ın Kur’an-ı Kerim-ı Kerîm’de lânetlediği bir milletin elinde... Şu veya bu sebeplerle cihadı terk ederek mübarek toprakların mel’un milletin elinde olmasından rahatsızlık duymayan biz Müslümanlar... Bunun hesabını nasıl vereceğiz?.. Birleşmiş Milletler toplantılarında Yahudiler’e arka çıkan kimseler... Bunun vebalini nasıl yüklenecekler?

Evet Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin Miracı’nın ilk durağı temel mekanı Yahudi’nin çizmeleri altında, yıllardır karanlık içindedir.

Yeryüzünde ALLAH Teâlâ’ya ibadet maksadı ile inşa edilen mabetlerin ilki Mekke-i Mükerreme’deki Kabe, ikincisi de Kudüs’deki Mescid-i Aksa’dır. Ebû Zerr (R.A.) şöyle demiştir: Ben bir keresinde:

- Yâ ResûlALLAH! İlk yapılan mescit hangisidir? dedim. Resûlullah (S.A.V.) efendimiz:

“El-Mescidül-Harâm.” buyurdu. Ben:

- Sonra hangisi? dedim. Resûlullah (S.A.V.) efendimiz:

“Sonra el-Mescidül-Aksa.” buyurdu. Ben:

- Bu iki mescidin kuruluşu arasında ne kadar zaman vardır? dedim.

“Kırk sene.” buyurdu, sonra şunu buyurdu:

“Sana namaz her nerede yetişirse, sen namazı orada kıl, bütün yeryüzü senin için bir mescittir.”

Mescid-i Aksa, Hz. Musa (A.S.)dan Hz. İsa (A.S.)a kadar pek çok peygamberin toplandığı yerdir. İnsanlığa ilahî nurlar getiren, vahy-i ilahînin en önemli menzillerinden birisi de Kudüs ve Mescid-i Aksa olmuştur. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) Efendimizin miracında ilk durağı da Mescid-i Aksa’dır. Kabe ve Mescid-i Aksa, Mirac-ı peygamberinin arzımızdaki mihveri, başlangıcı ve sonudur. Bu büyük manevî olay, Mekke-i Mükerreme’den, Mescid-i Haram’dan başlatılmış, Kudüs ve Mescid-i Aksa, bu tarihî ve dinî yolculuğun uğrak yeri olmuştur. Ebû Hureyre (R.A.) den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

“İbadet arzusu ile hiç bir mescide sefer edilmesi doğru değildir. Fazlaca sevap umarak ancak şu üç mescide yolculuk yapılır: Mekke’deki Mescid-i Haram, Medine’deki Mescid-i Nebevi, Kudüs’deki Mescid-i Aksa. buyurmuşlar ve Mescid-i Aksa’nın, Müslümanlık nazarındaki manevî makamını tayin etmiştir. Abdullah b. Amr (R.A.) den rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

Süleyman b. Davûd (A.S.) ALLAH Teâlâ’dan üç dilekte bulunmuştur. ALLAH Teâlâ da O’na ikisini ihsan buyurmuş, üçüncüsünü de ihsan buyuracağını ümit etmekteyim. Süleyman (A.S.) ALLAH Teâlâ’dan:

1- Kendisinden sonra hiç kimseye nasip olmayacak bir mülk ve saltanat verilmesini istemiş, ALLAH Teâlâ da O’na bunu ihsan buyurmuştur.

2- ALLAH Teâlâ’nın emrine uygun bir adalet dağıtımı gücünün bahşedilmesini istemiş, ALLAH Teâlâ da O’na bunu ihsan buyurmuştur.

3- Yalnız namaz kılmak gayesiyle Mescid-i Aksa’ya gelenlerin, analarından doğdukları gün gibi günahsız olmalarını istemiş, üçüncü isteğinin de mazharı kabul olmasını ümit ederim” buyurmuşlar ve Mescid-i Aksa’da kılınacak namazlarla ALLAH Teâlâ’ya yaklaşan ve O’ndan affını dileyen kulların affedilmelerini sevgili Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz de Mevlasından talep etmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi