M. Emin Parlaktürk

M. Emin Parlaktürk

Eğitimin Tatili Olmaz!

Eğitimin Tatili Olmaz!

Okullarımız tatile girdi.
 
Başka bir ifadeyle önümüzdeki öğretim yılına kadar resmi eğitime ara verildi.
 
Eylül aynın ikinci haftasında okullar yeniden açılacağına göre, bu yaklaşık üç aylık bir süre demek. Öğrenciler; gezecek, eğlenecek, seyahatlere çıkacak, tatil yapacak, gönüllerince bir yaz geçirecekler!.. Şimdiden çoğu babalar, plan ve programlarını buna göre yaptılar bile!..
 
***
 
Peki, bu durum pedagojik yönden ve öğrenci eğitimi açısından sağlıklı ve yararlı mı dersiniz? Bence değil! Neden mi?
 
Bir kere, eğitimin tatili olmaz!
 
Eğitim süreklidir. Bunu yaşla sınırlamak da mümkün değil! Yediden yetmişe tabiri bile bunu ifade etmekte yetersiz kalır, çünkü eğitim beşikten mezara kadar devam eden veya etmesi gereken uzun bir süreçtir.
 
İkincisi, öğrencinin eğitimine ara verirseniz, onun hayat damarlarından birini kesmiş olursunuz. Zira, öğrenci için eğitim, varlığını şekillendiren, geleceğini belirleyen, ruhunu besleyen, ona can ve hayat veren unsurların başında gelir.
 
***
 
Bu küçük sütuna eğitimin önemini sığdırmak mümkün olmadığına göre, şu kadarını söyleyerek maksadımızı anlatmış olalım:
 
Milli Eğitim Bakanlığı eğitim takvimini yeniden gözden geçirmelidir. Bu kadar uzun süreli tatil olmaz. Bu uzun sürede öğrenciler, maalesef hem okuldan hem de eğitimden uzaklaşmakta, derslerden soğumaktadırlar.
 
Mesela, yaz tatilindeki üç aylık süre, öğretim yılı içerisine yayılarak kısaltılabilir.
 
Varsın sık aralıklarla öğrenciler tatil yapsınlar! Ama bu tatil günleri çok kısa tutulsun. Bu durumda öğrenci hem yoğun okul temposundan ve ders  stresinden kurtulup nefes alacaklar, hem de tatil aralığı kısa olduğu için derslerinden ve okullarından uzaklaşıp soğumayacaklar!…
 
Bizde, sömestr dediğimiz onbeş günlük bir şubat tatili var, bir de üç ayı bulan koskoca yaz tatili… Oysa, öğretim yılı boyunca her iki ayda bazen bir, bazen ikişer hafta tatil yapılsa ve yaz tatili de bir ayla sınırlandırılmış olsa, ne kadar verimli olur!..
 
Eğitimin sürdürülebilirliği de, ancak bu yöntemle sağlanabilir.
 
***
 
Bildiğim kadarıyla gelişmiş ülkelerde böyle bir uygulama yıllardır devam ediyor. Onlarda, bizdeki kadar uzun yaz tatilleri yok! Olmayınca da, öğrenciler her zaman eğitimle, okumakla, yazmakla sürekli ilgililer ve bağlantılılar…
 
Onlar böyle yapıyor diye biz de yapalım anlamında değil elbet! Ama aklın yolu biridir. Hangi şey faydalı ve verimliyse onu uygulamak aklın gereğidir. Çünkü eğitim, tatile çıkarılamayacak kadar değerli ve önemlidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
M. Emin Parlaktürk Arşivi