Fatih Uğurlu

Fatih Uğurlu

CHP Genel Merkezi Önündeki Dersim Eylemi 3. Gününde

CHP Genel Merkezi Önündeki Dersim Eylemi 3. Gününde

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ankara Söğütözü’ndeki genel merkez binası önünde çadır kurup eylemlere başlayan bir grup, 1935 tek parti döneminde yapılan Dersim katliamı için özür dilenmesini ve “Dersim’in kayıp çocukları” için CHP’nin parti içinde ve ayrıca Meclis’te bir soruşturma açılmasını istiyor. Yapılacak inceleme sonunda Dersimlilerin tüm zararlarının karşılanmasını da isteyen eylemciler aralarından temsilciler seçerek, genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşerek isteklerini bildirdiler. Kılıçdaroğlu yaptığı yazılı açıklamada kendisine sunulan isteklerin kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Türkiye’deki tüm Alevi derneklerinin temsilci verdiği heyetin CHP liderinden istekleri:

1- CHP en geç 24 saat içinde Dersim katliamını yaptığını açıklayıp, millet, hukuk ve tarih önünde özür dilemelidir.

2- Bu özrün ardından Dersim katliamının yaralarını geç de olsa sarmak için bir kurul oluşturularak eyleme geçilmelidir. İlk iş olarak bu katliamın emrini verenler bir mahkemede yargılanmalı, ölmüş dahi olsalar milletin gönlünde mahkum edilmelidirler. Dersim mazlumu Seyyit Rıza’nın suçsuz olduğu belgelenerek iade-i itibar yapılmalı ve CHP genel merkezinin önüne dev bir heykeli dikilmelidir.

3- Dersim’de anne ve babaları katledilen ve çeşitli subay ailelerine evlatlık verilerek hayatları karartılan “Dersim’in kayıp çocukları” mutlaka araştırılarak köklerine dönmeleri sağlanmalıdır.

4- Dersim’e verilen “Sizi tunç elimizle ezdik” sözünün yansıması “Tunceli” adının derhal kaldırılarak adımızın yani “Dersim”in yeniden gerçek yerine konulmasının CHP tarafından teklif edilmesi.

5- Dersim’de çoluk-çocuk demeden tüm mazlum ve mağdur halkımızı havadan bombalayarak öldüren dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’in adının İstanbul’daki havalimanından behemehal kaldırılması CHP tarafından Meclis gündemine taşınmalıdır.

6- İran sınırında CHP genel başkanı ve cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün emri ile 33 Kürt kardeşimizi kurşuna dizen Orgeneral Mustafa Muğlalı da Dersim sanıklarını yargılayan mahkemede yargılanmalı ve tarih önünde mahkum edilmelidir.

Bu zulmün gelecek nesillere aktarılabilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bahçesine kurşuna dizilen 33 kişinin anısını yaşatacak dev bir anıt dikilmelidir.

6- Önümüzdeki milletvekili seçimlerinde CHP milletvekili listeleri oluşturulurken Dersimlilere % 50 kontenjan tanınmalıdır.

7- Yaptığı ayrımcı söylemlerle Dersimli ve Kürt kardeşlerimizi yürekten yaralayan Birgül Ayman Güler’in derhal CHP ile ilişiği kesilmeli ve üye kaydı da silinmelidir.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ve Kamer Genç eylemcilerin bu isteklerinin makul ve haklı olduğunu söyleyerek derhal kabul edilmesini istediler. Eylemcilere İstanbul başta olmak üzere pek çok ilde destek gelmiş ve halk sokaklara dökülerek CHP il ve ilçe binalarını tahribe yönelik protestolara girişmiştir. Eylemciler için “Onlar masum gençler, alınlarından öpüyorum” diyen Hüseyin Aygün acilen kesin ihraç istemi ile parti disiplin kuruluna sevkedilmiş ve o da “Bu parti Kemal Kılıçdaroğlu’nun tapulu malı değildir. O bir Dersimli olarak Dersim katliamına sessiz kalmış ve davasına ihanet etmiştir. Sıkıysa beni partiden atsın, o zaman o da ‘Dersim’in kayıp çocukları’ arasına karışır” diyerek meydan okumuştur. Öte yandan eylemcilerin CHP’den atılmasını istediği Birgül Ayman Güler, basına yaptığı açıklamada “Kimse partimize Dersim konusunda dayatmada bulunamaz, o günler yaşanmalıydı, yaşandı da” dedi. Güler, Sabiha Gökçen’in de, Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın da birer kahraman olduğunu, onları yargılamaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyledi.

Şu ana kadar CHP Genel Merkezi’nin önüne kurulan çadır sayısı bini geçti. Herhangi bir saldırı ihtimaline karşı genel merkez boşaltıldı ve kapısına kilit vuruldu. Yine de bir yağmalama ve kundaklama ihtimaline karşı 20 katlı dev gökdelen 5000 kişilik bir polis ekibi tarafından korunuyor. Ayrıca 20 TOMA, 35 itfaiye ve 20 ambulans hazır bekletiliyor. İçişleri Bakanı Muammer Güler de gerekli önlemleri aldıklarını söyleyerek eylemcilere sağduyu çağrısı yaptı. Bu arada İstanbul Gazi mahallesinde Ankara’daki eyleme destek veren gençler CHP ilçe merkezini tahrip ettiler ve ateşe verdiler. Eylemcilerin çığırından çıkmasından ve CHP il ve ilçe binalarının hasar görmesinden korkuluyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun eylemcilerin kumanyalarının Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından karşılandığını söylemesi üzerine Gökçek bir açıklama yaparak, “Bunun insani bir yardım olduğunu” söyledi. Gökçek, CHP genel başkanı eylemcilerin tüm isteklerini kabul ederse genel merkez önünü ve dikilecek olan Seyyit Rıza heykelinin tüm masraflarını kendi cebinden karşılayacağını bildirdi. Alevi Dernekleri Federasyonu da bu duyarlılığından dolayı Melih Gökçek’e teşekkürlerini sundu. Yerli ve yabancı basının büyük ilgi duyduğu ve naklen yayınladığı eylemler 3. gününde de yoğun katılımla devam ediyor.

..................

Siz Taksim’de üç-beş ağacı bahane ederek, yakıp-yıkarak, binalar ateşe vererek, insanları öldürerek bilhassa küresel sermayenin ekmeğine tereyağı süren, turizme darbe vuran, esnafa hançer saplayan ve farkında olmadan bindiği dalı kesen eylemcilerin alınlarından öper misin, onları teşvik eder misin, yarın senin kapına da birileri görünüşte haklı olan bir takım isteklerle dayanırlarsa ne yapacaksın?

Camdan kalede oturanlar, başkasının evine taş atmamalı!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Uğurlu Arşivi