M. Emin Parlaktürk

M. Emin Parlaktürk

Öğrencilerin Okul ve Ders Seçimleri

Öğrencilerin Okul ve Ders Seçimleri

“Acaba çocuğumu hangi okula göndersem?”
İlk dört yılı bitirip ortaokula gideceklerle, sekiz yılı bitirip liseye gidecek öğrenci velilerinin sorduğu soru bu!...
Evet, okullar tatile girdi ama bir üst kademeye gidecek öğrenci,  seçimini nasıl yapacak?  Veliler, bir kademeyi bitiren öğrencisini bir sonraki hangi okulun üst kademesine gönderecek?
***
Geçen yıl uygulamaya konan 4+4+4 eğitim modeline itirazlarımız olmuştu.  Bunların başında, zorunlu eğitimin 12 yıl boyunca kesintisiz uygulanacak olması geliyordu. Bu durum, hafızlık müessesesine de büyük darbe vuruyordu.
Hükümet, tepkileri dikkate alarak geçici bir tedbirle bunu çözmeye çalıştı ama bu köklü bir çözüm olmadı. Buna göre, hafız olmak isteyen bir öğrenci bir yıl izinli sayılacak, ertesi yıl o sınıfın derslerinin sınavına girerek başarılı olduğu takdirde bir üst sınıfa geçebilecekti.
Bu geçici tedbir, ne kadar çare oldu bilemiyorum. Bu şekilde kaç öğrenci hafızlığa başvurdu, elimde böyle bir veri de yok! Ama şurası bir gerçek; Diyanete bağlı Kur’an Kursları, okul çağındaki öğrencilere değil, şu anda yetişkin bayan ağırlıklı yaşlılara hitap etmekte! Bunu söylerken, kesinlikle bu hizmeti küçümsüyor veya önemsemiyor değilim. Elbette bu hizmet de yapılmalı. Ancak, hafızlık için hâlâ “sadra şifa” bir durum yok?!..
***
Kesintisiz zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasına itirazımızın ikinci sebebi de; ergenlik çağındaki kızlı erkekli öğrencilerin karışık ortamda ders görecek olmalarıydı.
Henüz olgunluk çağında olmayan ve cinsel gelişimin en problemli evresinde bulunan “delikanlı” gençlerin, duygularını kontrol etmekte zorlanmaları ve her an bir hata, telafisi güç bir yanlışa düşme ihtimallerinin yüksek olmasıydı. Nitekim, bu konuda okullarda yaşanan olaylar ve sürekli alınan şikayetler, bu problemin mutlak çözülmesi gerektiğini gösteriyor!
İslami duyarlılığa sahip aile çocuklarının 12 yıl boyunca zorunlu eğitime tabi tutulması, dinen bâliğa ve mükellef çağına gelmiş kız öğrencilerin tesettürü açısından da problem oluşturmaktadır.
***
Okullara Kur’an-ı Kerim ve Hz.Muhammed’in Hayatı derslerinin seçmeli olarak konması, elbette Müslüman Türkiye’ye yakışan bir karardı. Türkiye’deki Müslümanların bu karara sahiplenmesi ne ölçüde olmuştur, bunun da test edilmesi gerekir!
Dini eğitim için İmam Hatip Ortaokulları ve Liseleri önemli bir seçenek. Ancak, bu seçeneği düşünmeyen veli veya öğrencilerin diğer okullarda Kur’an-ı Kerim ve Hz.Muhammed’in Hayatı derslerini mutlaka seçmeleri, Müslümanlıklarının doğal bir sonucu olsa gerektir.
“Çocuğumu hangi okula göndersem?” sorusuyla birlikte, “çocuğuma hangi dersleri seçtirsem?” sorusu da önem kazanmaktadır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Parlaktürk Arşivi