Ersoy Dede

Ersoy Dede

Bu İşler CHP’yi Aşar

Bu İşler CHP’yi Aşar

CHP, andımızı yeniden mecbur kılma ve kamuda başörtüsü hürriyetini iptal ettirme derdinde.. Çok açık söylemeliyim ki, eğer aksi olsaydı hem üzülür, hem şaşırırdım, hem de hatırım kalırdı.. Eğer toplumun önemli bir bölümünün destek verdiği bir düzenlemeye, CHP de destek veriyorsa bunun sorgulanması lazım. Acaba nerede millet menfaatine ters bir yasa ya da yönetmelik geçiyor diye.. Çok iyi oldu bu başvurular. Böylece demokratikleşme paketinin ne denli kamu yararı taşıdığı ortaya çıkmış oldu.

İŞTE VATANDAŞIN PAKETE BAKIŞI

MAK Danışmanlık’ın yaptığı bir araştırma demokratikleşme paketine bu haliyle yüzde 50 civarında halk desteği olduğunu yüzde 20 civarında da “yetmez ama evet” dendiğini ortaya koyuyor. Yani CHP’li Mahmut Tanal, aşağı-yukarı yüzde 70’lik bir kesimin olumlu bulduğu bir düzenlemenin iptali peşine düşmüş durumda.. Olsun. Bu CHP böyle bir parti. Halkı eğer okumayı becerebilselerdi zaten bugün bunları konuşmuyor olurduk..

MAHMUT TANAL FENOMENİ

Şimdi Mahmut Bey demiş ya, “teklif bana ait, CHP ile ilgisi yok” diye.. Anlaşılan o ki, CHP, Mahmut Bey’in bu sözlerini, bir politika olarak sahiplenmek istemiyor. Çok şükür ki istemiyor.. Ama sanırım konu Mahmut Tanal olduğu için mesafeliler galiba.. Çünkü Tanal, nasıl söylemek lazım bilmem ki, bir fenomen o.. Örneğin Mahmut Tanal’ın şu sözünü nasıl sahiplenir de üzerine politika yaparsınız? “Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yüzme bilmeyen vatandaşlar varsa ve boğuluyorlarsa sorumlusu hükümettir. Herkese yüzme öğretilmelidir” Şimdi gelin bu söz üzerine “rip akıntısı”nı, Karadeniz’in kıyı yapısını falan izah edin. Tamam CHP bugüne kadar çok komik işlerle uğraştı, amenna.. Fakat bir yerden sonra, CHP de, “yok artık” demiş olmalı.. Bir defasında da 28 Şubat Darbesi hakkında açılan (zaten bir işe yaramayan) Ankara’daki dava ile ilgili bir değerlendirmede bulunmuştu Mahmut Tanal.. “28 Şubat 1997’de 14 yaşında olanlar, bu davada müşteki olmuş. Hukukun geldiği aşama...” diyerek, bilgisizliğini kamuoyuna ilan etmişti.. Oysa Yakup Köse Davası’ndan haberi olsaydı, böyle der miydi?. 28 Şubat Karanlığı’nda Çeçenistan’a destek mitingine katıldığı için evi özel harekatçılarca basılan, çocuk mahkemesi yerine DGM’de yargılanan işkence altında verdiği ifadeyle 9 yıl yatan çocuğun, 28 Şubat’ta müşteki olmasına şaşıran bir hukukçu.. İlginç. Gezi Kalkışması sırasındaki sözlerine girmiyorum bile.. Ama Mısır analizini hatırlatmam lazım.. Demişti ki Sayın Tanal, “Şeriatçı bir iktidarın, sırf sandıktan çıkmakla sürdürülebilir bir demokratik yönetim kuramayacağını, Mısır örneği bize göstermiştir.”.. Demokrasiye, millet iradesine bakışı özetlemesi bakımından ibretlik bir misal olsa gerek..

CHP İŞTE BU YÜZDEN YOK

Mahmut Tanal CHP içinden sadece biri.. Zaman zaman, “değişti” dense de, eski CHP tarih oldu, bu gördüğünüz “Yeni CHP” dense de, gerçek pek öyle değil.. Elbette parlamenterlerin TBMM içinde, özellikle yasama faaliyeti anlamında kendi fikirleri vesairesi vardır. Ancak böylesi tarihî bir konuda, parti disiplini dışında bir eylem (bakın görüş değil bu Danıştay başvurusu, eylemdir) ortaya koyması, CHP’yi bağlar mı, bağlamaz mı, buna Kılıçdaroğlu karar versin. Kalın sağlıcakla.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi