Mehmet Koçak

Mehmet Koçak

Başbakan’ın Finlandiya, İsveç ve Polonya ziyaretleri

Başbakan’ın Finlandiya, İsveç ve Polonya ziyaretleri

Finlandiya’nın ardından İsveç’e oradan da Polonya’ya geçen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu ziyaretlerinde ülkemiz adına önemli temaslarda bulundu. Bu seyahate rahatsızlığım nedeniyle Polonya ayağında dahil oldum.

Başbakanımız, Varşova’da Polonya Başbakanı Donald Tusk ile bir araya geldi. Sonrasında Temsilciler Meclisi Ewa Kopacz ve Senato Başkanı Bogdan Borusevic’e nezaket ziyaretinde bulunan Erdoğan daha sonra, Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski tarafından kabul edildi.
Başbakan Sayın Erdoğan’ın Finlandiya, İsveç ve Polonya’ya gerçekleştirdiği  ziyaretler, son dönemde işbirliğinin yoğunlaştığı üç Avrupa ülkesi ile ikili ilişkilerin tüm yönleriyle gözden geçirilmesinin ve daha da güçlendirilmesinin yanı sıra, bölgesel ve uluslararası güncel gelişmelerin ele alınmasına da imkan sağlamış oldu.

POLONYA FARKLI BİR AVRUPA ÜLKESİ

30 yılını Avrupa’da geçiren bir gazeteci olarak belirtmek isterim ki; Polonya diğer Avrupa ülkelerinden çok farklı bir ülkedir. AB üyesi ülkeler içinde, hem ülke olarak hem de vatandaşları Türkiye’nin AB üyeliğine en çok destek veren ülkelerin başında gelmektedir. 

Çünkü Polonya ve Türkiye arasındaki dostluğun kökleri tarihin derinliklerinden gelmektedir. Türkiye-Polonya ilişkileri, ilk kez 1414’te diplomatik ilişki olarak tesis edilmiş, iki ülke arasında 1439’da ilk ticaret anlaşması imzalanmış, 1489’da ise ilk siyasi anlaşma (Ahidname) imzalanmıştır.

Osmanlı, Polonya’nın tarih boyunca maruz kaldığı işgallerin hiçbirini tanımamış ve İstanbul’daki Polonezköy yerleşim merkezinin kurulmasında da görüldüğü gibi Polonya ve Polonyalılara kucak açılmıştır. 

İki ülke arası ilişkilerin başlamasının 600’üncü yılı 2014’te çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Bu kapsamda, iki ülkenin ilişkilerinin her alanda geliştirmesi konusunda, iki ülkenin siyasilerinin, diplomatlarının ve işadamlarının kararlı ve planlı bir şekilde çalışmalarını sürdürdüklerine şahit oluyoruz. 

İKİ ÜLKE ARASINDA TARİHİ BİR NOT

Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi olarak tanıyan ünlü Lozan Antlaşması’nın Avrupa devletlerince imzalanmasından bir gün önce, Türkiye Cumhuriyeti’ni ilk tanıyan Avrupa devleti, Polonya Cumhuriyeti olmuştur.

Türk istiklal savaşından sonra, Lozan Barış Konferansı sırasında 23 Temmuz 1923’te Türkiye ile Polonya arasında bir dostluk ve işbirliği antlaşması imzalanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından hemen sonra Türkiye ile Polonya tekrar diplomatik ilişki kurmuş; Nisan 1924’te ilk Türkiye Cumhuriyeti Elçisi Varşova’ya, Haziran 1924’te de ilk Polonya Büyükelçisi Ankara’ya atanmıştır.

30 Ocak 1990’da komünist rejim yıkılarak demokratik sisteme geçildikten sonra iki ülke arasındaki dostluk ve ekonomik işbirliği bağlantıları yeniden gelişmeye başlamıştır.

Polonya’yı bizim nezdimizde değerli kılan bir diğer sebep bu ülkede 600 yıldır yaşamakta olan Müslüman Tatar Türklerinin varlığıdır. Halen ülkede 5 bin kadar dilini kaybetmiş ancak inançları ve kültürel değerlerini yaşatma mücadelesi veren Müslüman Tatar Türk’ü yaşamaktadır.

POLONYA İLE HER ALANDA İLİŞKİLER GELİŞİYOR

Dostluğun gelişmesi ve ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla son yıllarda Polonya ile Türkiye arasında birbirini izleyen üst düzey ziyaretler gerçekleşiyor. Bu ziyaretler hiç şüphesiz beraberinde her alanda ilişkilerin daha da güçlenmesine önemli destek vermektedir. Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski, Polonya eski Başbakanı Leszek Miller, Polonya Dışişleri eski Bakanı Stefan Meller ülkemizi ziyaret etmişlerdi.
Türkiye’den Polonya’ya Cumhuriyet tarihinde Başbakan düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyareti teşkil eden Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Polonya’yı ziyareti sırasında 14 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan siyasi deklarasyonla ikili ilişkiler Stratejik Ortaklık şeklinde tanımlanmıştır.
Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ün, 05 Haziran 2011 tarihinde  Polonya’yı ziyareti iki ülke arasındaki ilişkilere önemli ivme kazandırmıştır.

KARŞILIKLI YATIRIMLAR VEEKONOMİK İŞBİRLİĞİ YETERLİ DEĞİL

Polonya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde ekonomik ilişkiler büyük bir önem taşımaktadır. Polonya’da her geçen gün sayıları artmakla birlikte 5000’e yakın vatandaşımız yaşamaktadır. Ayrıca evlilik yoluyla aile birleşiminden yararlanarak 970 Türk vatandaşı Polonyalı hanımla evlenerek Polonya’da yaşamaktadır.

Başkent Varşova başta olmak üzere şehir merkezinde dolaşırken nerede dinlenebilirim diye düşünmeye gerek yok, Başta Varşova olmak üzere hemen her şehrin birçok yerinde Türk yemeği yemek ve Türk kahvesi içmek mümkün.

Polonya Türk yatırımları denildiğinde akla ilk Polonya-Türkiye İş Adamları Derneği (POTİAD) geliyor...

Bu dernek; Türkiye ile Polonya arasındaki iş dünyasını bir araya getiren ve Polonya’da çalışmalar yapan Türk şirketlerini yalnız bırakmayan bir kuruluştur.

Polonya, yatırım için çok müsait ve Avrupa’ya açılmak için önemli bir  kapıdır… Önemli bir detay olarak, Türk yatırımlarının istenilen seviyenin çok altında kaldığı ifade eden POTİAD yetkilileri Türkiye’den daha fazla yatırımcıyı Polonya’ya beklediklerini belirtiyorlar…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Koçak Arşivi