Ersoy Dede

Ersoy Dede

Bedelli Beklentisi

Bedelli Beklentisi

Askerliğin profesyonelleşmesine yönelik böylesine reformist hamlelerin atıldığı bir atmosferde, bedelli askerlik konusunda cimri davranılmasını anlamış değilim.. Sonuçta askerlik süresinin kısaltılması ile birlikte eş zamanlı olarak bedellide de bir revizyonun gelmesi sağlanabilir. Ancak askeri çevrelerin, ciddi bir kaygısı var.  Ocak ayından itibaren kışlalarda ciddi anlamda personel açığı yaşanacağına dönük projeksiyon yapılıyor. Hatta farkındasınızdır belki, kaçak ve bakayalarla ilgili çok sert tedbirler alındı bu son dönemde.. İşte bunun nedeni de bu.. Niye? Çünkü askerlik süresinin kısalması, dengesizlik meydana çıkarmış..

NEDEN ASKER İHTİYACI VAR?

Bugünkü asker alma sistemi soğuk savaş dönemi tehdit ve algılarıyla oluşturulmuş bir sistem. Barzani’nin Diyarbakır’da Şiwan Perver ile birlikte barış mesajları verdiği, Başbakan’ın Rusya’da; “Bizi Şangay İşbirliği Örgütü’ne alın” dediği bir ortamda, asker ihtiyacı neden 10 sene evvelki gibi olsun ki? Bunu da anlamak mümkün değil.  Bizim askerlik planlamasını yaptığımız dönemlerdeki ihtiyaç ile bugünkü ihtiyacın aynı olduğunu söylüyorlarsa o vakit kışlaların içinde bir reform yapılması gerektiği sonucu çıkmalı buradan..

ASKERDE NE YAPIYORLAR?

Biz askere çocuklarımızı neden gönderiyoruz? Temel eğitim vesaire için. Orada ne yapıyorlar peki? Ne denk gelirse. Bu olmaz. Bakın ben “bu olmaz” derken, zaten çok tartışılan, berberlik, garsonluk vesaire gibi işlerden söz etmiyorum. Onlar zaten olmaz. Askerlik hizmeti ile hiç ilgisi olmayan işler yaptırıyorlar çocuklara sonra da diyorlar ki “asker açığımız var”.. Askerlik yapanlar bilirler. Acemilikte seçmeler olduğunda, müzisyen, terzi, berber, aşçı falan seçerler.. Askerlikle ilgisi olmayan işleri yani.. Sonra en vasıfsız adamları şok mangası, acil müdahale timi falan gibi asıl askerlikle ilgili alanlara kaydırırlar. Şimdi söylesinler, ocak ayından itibaren askeri personel açığı nerede olacak? Yemekhanede me yoksa sınır intikal hattında mı?..

NASIL BİR REFORM?

Artık askere alınan çocuklarımıza böyle işler yaptırmasınlar. Bunların tümü dışarıdan hizmet satın alınması yöntemiyle pek âlâ yapılabilir. Bakın ben bir adım daha ileri taşıyacağım meseleyi. Subay lojmanlarının kapısında nöbet tutmak için bile özel güvenlik teşkilatlarıyla bir hizmet sözleşmesi imzalanabilir. Askerliğin tanımına aykırı lojman önünde kapı beklemek. Ya da komutanın arabasını yıkamak veya komutan eşine alış-veriş yapmak.. Bu reformlar hakkıyla yapılırsa askeri personel sayısındaki ihtiyaç da nispeten azalacaktır..

BEDELLİ İÇİN KRİTER KOYMAYIN

400-500 bin kişinin faydalanacağı tahmin ediliyordu son düzenlemeden. 70 binde kaldı.. Neden? Çünkü öyle bir çerçeveledi ki yasa koyucu bu düzenlemeyi ya parayı ödeyecek gücü bulamadı insanlar ya da yaşları tutmadı.. Ne yapacaksınız zorla insanları askere alıp da?. Hiçbir işinize yaramayacak bir de onlar için masraf edeceksiniz.. Sadece yük. İndirin 25 yaşına hatta 20 yaşına.. Yapın ödemeyi de makul düzeyde, bir toparlansın sistem. Halen 2 milyondan fazla tecilli insan var. Koyma kriter. Ver duyuruyu; “isteyen müracaat etsin bedelli için sıraya girsin” diye.. Oradan aldığın parayla da profesyonel olarak askerlik yapmak isteyenleri finanse et.. Son söz bedelli bekleyenler ile ilgili olarak. Lütfen sosyal medya saldırısı yapmasınlar. Lütfen ama. Zannettikleri gibi tesir edici bir kamuoyu oluşmuyor. Aksine antipatik oluyorlar. Kalın sağlıcakla..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi