Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

Bir dakka Yasin Aktay!

Bir dakka Yasin Aktay!

Tamam ırkçılığa karşıyız.  "Ne Mutlu Türk'üm Diyene"  ve Andımız dayatmasına karşıyız. Meselelerimizin çözülmesi için vatandaşlık esasına sıcak bakıyoruz. Kürtlere yapılan zulümlerden rahatsızız.

Ama....

"Türk diye bir ırk yok" laf-ı güzafı ne demek oluyor şimdi?

Hunlar, Göktürkler, Uygurlar, Karahanlı, Selçuklu, Osmanlı masal mı? Palavra mı?

Twitterdan yaptığınız açıklama tatmin edici değil. İfadelerinizin nereye çekildiğini hayret ve ibretle izlediğinizi yazmışsınız. Allahaşkına, "Türk diye bir ırk yok"  ifadesinin lastik gibi çekilecek bir hali mi var? Direk anlaşılacak kadar net bir cümle.

Birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olan bugünlerde böyle sözler etmek, "Sıra bayrağa ve İstiklal Marşı'na gelecek" diyenlerin ekmeğine yağ sürüyor.

Bir ırka mensub olmak ayıp bir şey değil ki "Türklüğün ırka indirgenemeyeceğini" söylüyorsunuz. "Sadece ırk değil; çok daha fazlası" diyebilirsiniz; sentezden bahsedebilirsiniz ama "yok" kelimesini kullanırsanız canımız sıkılır. Çünkü varız.

"EŞEK TÜRK"

Bakın, sizin yanlış sözleriniz, fırsat bekleyenleri nasıl tetikliyor?

Prof. Dr. Cemelettin Taşkıran, size tepki göstermek uğruna,  "Osmanlı’da Türk çok iyi anlamda değildi. ’İdraksiz Türkler’ tabiri Osmanlı’da en çok kullanılan tabirdi. Osmanlı’da Türk aşağılanırdı. Osmanlı’da Türk’e ’Eşek Türk’ denirdi." diye açıklama yapmış.

Esasında Taşkıran'ın bir Karamanlı olarak Osmanlı düşmanlığını anlayabiliyorum. Tamamen "Karamaniyat" denebilecek sözlerini, tarih bilgisi eksikliğine vermek istiyorum. Zira tarihi iyi okusa "Etrak-ı bî-idrak" ifadesinin isyanlara katılan Türkler için kullanıldığını bilirdi. Devşirilen çocukların Türkçe'yi ve İslam'ı öğrenmesi için bir Türk aileye verilmesi şartını bilirdi. Türk düşmanı bir devletin resmi dilinin Türkçe olamayacağını da bilirdi.

Taşkıran, belli ki hızını alamamış ve "Eşek Türk" diye bir söz de uydurmuş. Oysa benim bildiğim kadarıyla, buna benzer  bir ifadeyi Yıldız Sarayı'nın Arnavut bahçıvanı yanında çalışan bir Türk'e söylüyor. Bunu duyan 2. Abdülhamüd Han, bahçıvanı "Ben de Türk'üm" diye azarlıyor.

Dahası, Sultan oğluna Ertuğrul ismini koyarak Kayı Boyu'na muhabbetini ilan ediyor. Bu hale, Türk düşmanları "Sona geldik derken başa döndük." şeklinde tepki gösteriyor. Cemalettin Taşkıran, tarihi doğru okusa bunların hepsini bilirdi.

Osmanlı'nın ve Osmanlı'yı sevenlerin Türk düşmanı olduğunu ispat etmeye  çalışan ulusalcılara  iyi bir koz verdiniz.

Bence, sizin  ve Taşkıran misali akademisyenlerin, siyasi fikirlerden arınarak  tarihi yeniden okuması lazım.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Kerime Yıldız Arşivi