Ersoy Dede

Ersoy Dede

Yavru Muhalefet

Yavru Muhalefet

Sosyal medyada TRT’ye linç vardı dün kalktığımda.. Ne oldu acaba diye taramaya başladım interneti, buldum sonunda.. TRT 1’de Ana Haber’i sunan meslektaşım, arka arkaya gelen iki haberi birbirine bağlamak için bir editoryal bağlantı cümlesi koymuş araya.. Bilinenin aksine bu cümleler önceden yazılıp verilmez spikerin eline.. “Ankara’dan geçiyoruz şimdi de İstanbul’a” gibi yahut “Bir başka kaza haberi de Giresun’dan geldi” şeklindeki bağlantı cümleleri, genellikle art arda bilerek dizilmiş birbirinin devamı niteliğindeki haberleri daha bir kardeş gibi gösterir.. Bana sorarsanız sadece güzel değil, şarttır da.. Ama bu biraz da yayın pratikliği gerektirir.. Evet birbirine benzer iki haber için bir bağlantı cümlesi elzemdir.. Ama; “Ana muhalefetten geçiyoruz şimdi de yavru muhalefete” şeklinde değil.. “CHP’den sonra şimdi de MHP’den bir haber var sırada” denebilir miydi? Haberin içeriğini bilmiyorum ama pek âlâ bu ve bunun gibi daha tarafsız cümlelerle de editoryal bağlantı sağlanabilir.. Peki bu “vahim” ya da “tarihî” bir hata mıdır?.. Değil.. Bir hata mıdır? O bile tartışılır.. Üstelik de siyaset bilimciler tarafından tartışılır.. Ben olsam haber sunarken demezdim “yavru muhalefet” diye, ama “ana muhalefet”in olduğu bir tabloda TBMM’de temsil edilen daha az sayıda sandalyeye sahip parti için “yavru muhalefet” tanımı yanlış mı? Bunun cevabını siyaset bilimciler versin.. 

NE ZAMAN TAKTİR EDECEKSİNİZ?

Linç meselesine gelince.. Tepkilerin önemli bir bölümü TRT’nin kamu yayıncılığı yaptığı, her partiye eşit mesafede durması gerektiği gibi argümanlarla sunuluyor.. Nedense AK Parti iktidara geldiğinde hatırlandı bu ilke.. TRT’nin bugüne kadar yerleşik kadrolarına, kim zamanında hangi şartlarla yerleştiğine baksanız ne demek istediğimi anlarsınız.. Hele de geçmiş dönem “iktidar borazanı” yakıştırmasını hakedecek yayınlarını hatırlıyor olmalısınız.. Oysa bugün bu iddiayı doğrulayacak tek materyaliniz o spikerin “yavru muhalefet” sözü mü?.. İyiymiş.. Her iktidar, birlikte uyumlu çalışabileceği bürokratı atamak ister.. Yürütme ancak böyle sağlıklı sürdürülebilir.. Sizin de benim gibi buna itirazınız yoksa, gereksiz bir tartışmanın içindeyiz demek ki.. Yoksa spikerin, tamamen iyi niyetle “yavru muhalefet” lafından linç malzemesi çıkarmayın.. Bu işin devlet ya da özel diye bir ayrımı yok.. Haksızlık, adaletsizlik, gayr-ı ahlâki ve gerçek dışı haber ve yorumlar her nerede yayınlanırsa yayınlansın reddedilmesi gerekir.. Ayrıca, TRT Spikerinin “yavru muhalefet” sözü üzerinden fırtınalar koparanlar, Anadolu Ajansı ile birlikte insanlık suçu belgelerini dünyaya duyuran Nasuhi Güngör ve ekibi hakkında bir şey söylediniz mi? Ortadoğu’da suyun akışını değiştirecek bir habercilik başarısına imza attılar. MHP kurmayları ne dedi bununla ilgili olarak? “Yüzakımız TRT” dedi mi?

BÜTÜN TV’LERİ MERCEK ALTINA ALIN

Yavru muhalefet ile ilgili son not.. Söz konusu gafa imza atan spiker kastının bu olmadığını beyan edip özür dilemiş.. TRT bu kişiyi yayından çekmiş.. Sanıyorum zaten siyaseten gergin olan atmosferde yeni bir gerilim hattı açmak istemediklerinden.. Oysa çok rahat direnebilirlerdi de.. Şimdi MHP’den bazı beklentilerimiz oluştu ister istemez.. Gerek kendi partileri hakkında gerekse başka partiler hakkında yayın yoluyla sayan-söven herkese benzer bir tepki göstersinler isterim.. Kamu yayıncılığı ise ana kriter, antendeki her televizyon kamuya yayın yapar.. Gazetecilik ya da objektif habercilik kıstaslarıysa dikkate alınması gereken yeryüzündeki bütün gazeteciler için gerekli evrensel kıstaslardır bunlar.. Eleştirilerini TRT ile sınırlı tutmasınlar isterim.. Bunu da vazife edinsinler kendilerine.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi