Ersoy Dede

Ersoy Dede

Bu Çatı Dayanmaz

Bu Çatı Dayanmaz

Bahçeli’nin “çatı aday” hesabı ve bu ismi dört gözle bekleyen CHP’nin halini tanımlamak için siyaset bilimi çaresiz.. Yüzde 25’lik CHP ile yüzde 15’lik MHP’nin  bir araya gelip, el ele verip, bir çatı aday üzerinde mutabık kalma çalışmasına şapka çıkarıyorum. Keşke Türkiye’deki genel seçimler için de sistem değişse de, ittifakları mümkün kılan bir sistem çıksa ortaya. Böylece belediye başkanı seçerken de, başbakan seçerken de “çatı” formülü üzerinde çalışabilirler partiler. Bunu ironi yapıyormuşum ya da dalga geçiyormuşum gibi okumayın lütfen. Çok ciddiyim.. Hep bu ittifak yasağının arkasından dolanılıyor. Yerel seçimlerde hangi parti üzerinde mutabakat varsa diğeri zayıf aday çıkarıyor ve kampanya yapmıyor. Genel seçimlerde hangi parti logosu altında seçimlere girilecekse, kendi partilerinden istifa edip o partiye geçiyorlar.. Bir ton gereksizlik.. Oysa mümkün kılın ittifakları, çıksınlar meydanlara nasıl bir araya geldiklerini anlatsınlar, seçimi kazanırlarsa birlikte ne işler başaracaklarını falan anlatsınlar. Çok güzel olmaz mı?.

ÇATI NEDEN ZOR?

Cumhurbaşkanlığı seçimine ittifakla gitmek yönündeki fikir ağır basıyor anlaşılan. Daha evvel, her partinin, muhalefetteki diğer partilerden de ve hatta iktidar partisi seçmeninden de oy alabilecek “kendi” adayını çıkarması konuşuluyordu. Ki ikinci tura kalınırsa rakip parti seçmeninden oy istenebilsin..

Bu noktada şöyle bir kompozisyon çıkacak karşımıza.. İsimleri tamamen tahminen söylüyorum. Bir bilgiye dayalı değil.

Resmi tamamlasın diye isim koyacağım.. MHP Tuğrul Türkeş’i aday gösterdi, CHP Deniz Baykal’ı, HDP de Ahmet Türk’ü.. Birinci tura bu adayların kampanyalarıyla girdiler.. Ve oldu ki ikinci tura kaldı işler.. HDP seçmenine diyeceksiniz ki “Tuğrul Türkeş’i destekleyin”..  Birgül Ayman Güler’in ya da Nur Serter’in de oy istediği CHP seçmenine diyeceksiniz ki, “Ahmet Türk’e oy verin”.. Rasyonel bir karşılığı yok.. Dolayısıyla sanıyorum partiler eğer Ak Parti’ye karşı bir araya gelmeyi planlıyorsa, bunu ikinci tura bırakmamalılar.. Ak Parti’nin göstereceği adaya karşı bence baştan pozisyon almalılar..  

BU İSİM PARTİNİZE BAŞKAN OLSUN

Sağın da solun da oy vereceği bir ismi aday göstermekten söz ediyor Devlet Bahçeli..

Sağı da solu da kendileri tanımladığı için kavramsal bir tartışma yapmak niyetinde değilim.. Sadece merakım madem böyle bir formülle seçim kazanılabiliyordu da neden yapışıp kaldınız MHP Genel Başkanlığı koltuğuna.. Yerinizi “hem sağdan hem de soldan oy alabilecek” birine bırakıp emekliye ayrılsaydınız ya..

Partinizin iktidar olmasını istemiyor musunuz?..  Benim anladığım kadarıyla CHP ve MHP’yi yönetenler hiç sokağa çıkmıyor. Beklenti konusunda fikir sahibi değiller.

Ak Parti’nin nasıl olup da 8 seçim birden arka arkaya hiç güç kaybetmeden alabildiğine dair zerre kadar çalışmaları yok.. İnsan bakar biraz güçlü partiye.. “Ne yapıyorlar da kazanıyorlar” diye..  

HER İKİSİ DE AK PARTİ’YE YARAR

Tespiti baştan yaptık, şimdi de muhtemel sonucu söyleyelim.. Birincisi eğer ittifak arayışlarını ikinci tura bırakırlarsa buradan Ak Parti kesin kazançlı çıkar.. Birinci turda HDP adayına oy vermiş olan seçmenin MHP ya da CHP’nin liderleriyle el sıkışmış bir adaya oy vereceğini zannetmek saflık olur.. BBP ve SP’nin oylarını da kimse çantada keklik görmesin.. Liderleri istedikleri kişi ya da gruplarla pazarlık içinde olsun. Fark etmez. Seçmenlerinin sandık başına geldiğinde vicdanlarıyla baş başa kalacaklarını biliyor olmalısınız.. Dahasını arz edeyim..

Her CHP’linin MHP adayına ya da her MHP’linin CHP adayına, sırf genel başkanları öyle istiyor diye oy vereceğini de kimse beklemesin.. Bunlar ikinci tur tespitleriydi..

İlk tura ittifak ile gitmek isterlerse diye söyleyeyim, Ak Parti’nin göstereceği aday %70 ile tak diye seçilir.. Üzgünüm Leyla.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi