Ersoy Dede

Ersoy Dede

Bu anketleri tartışmalıyız

Bu anketleri tartışmalıyız

İki ayrı kamuoyu araştırması yayınlandı.. İkisi de aynı sonuca işaret ediyor. Mevcut şartlar altında, AK Parti’nin göstereceği aday, hele de Recep Tayyip Erdoğan ise birinci turda, açık farkla kazanıyor.. GENAR’ın anketine göre Erdoğan ilk turda % 55’i geçiyor, İhsanoğlu ise % 35,8’de. MAK’ın anketine göre ise; Erdoğan’ın alacağı oy % 56.1, İhsanoğlu’nun alacağı oy ise % 34,2… MAK’ı da, GENAR’ı da sorgulayacak veriye sahip değilim. Sadece bu anlamda kaygılarımı dile getirebilirim ki, anket firmalarına mesafeli duran ortalama bir seçmen olarak bu kadarına hakkım olsun.

Başbakan’ın adaylığını koyması halinde, karşısında da en ciddi aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu varsa, elbette ilk turda seçileceğini söylemek, kehanet sayılmaz. Ama masadaki rakamlar konusunda aynı yorumu yapamayacağım. CHP seçmeninin, en yumuşak tabirle “sorunlu” bulduğu bir adaydan söz ediyoruz. Kemalist, ulusalcı, seküler seçmen önünde de İhsanoğlu isminin bir karşılığı yok. Kürt seçmen ise, BBP Lideri Destici’nin, İhsanoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından söylediği sözleri not etmiş olmalı..  Milliyetçi muhafazakâr seçmenin aklında ise, Ortadoğu yangın yeriyken İKÖ Genel Sekreteri olarak herhangi bir varlık gösteremediği o günler var.. Mursi’yi “kutuplaştırıcı” olarak gördüğü, Esad’sız bir geçiş süreci olmaması gerektiği konusundaki sözlerini henüz unutmuş değiliz.. Dahası, bütün bunlar yani bu tanımlar, İhsanoğlu hakkında iyi-kötü bir fikri olanlar için geçerli. Oysa seçmenin önemli bir bölümü, İhsanoğlu adını hayatında ilk kez duydu.. Hakkında hiçbir bilgiye sahip değil. Karşısında ise, Dünya Lideri Recep Tayyip Erdoğan.. Ve anket firmalarının verdiği rakamlara bakacak olursak, daha yolun başında, Erdoğan ile İhsanoğlu arasındaki fark 10-12 puan aralığında.. Bir saniye.. Burada bir arıza var.

Öncelikle Ekmeleddin İhsanoğlu’na, daha kendisini aday gösteren partilerin tabanlarında bile oluşturduğu şok dalgası geçmemişken, bizim basın tarafından meşruiyet atfedilmesini çok anlayabilmiş değilim. Normal şartlar altında, az evvel saydığım parametreler dikkate alınacak olursa, Ekmeleddin İhsanoğlu % 25’i görebilecek bir aday değil. Bu kadar da açık söylüyorum. Şartlar değişmezse, 11 Ağustos sabahı bana bu yazıyı hatırlatırsınız..

“Şartlar değişmezse” şerhini neden düştüğümü de arz edeyim.. Çünkü ben hâlâ daha, Tayyip Erdoğan’ın karşısına; Ulusalcılar’ın, Kemalistler’in, Siyasal Kürtçüler’in, Aleviler’in, Sosyalistler’in vs.. aday çıkartmak için çaba sarfetmesi gerektiğine inanıyorum. Gitsinler TBMM’de lobi yapsınlar.. Bu seçim parti bazlı bir seçim değil. 20 imzayla aday olunabilen, bağımsız bir seçim. Neden milyonlarca seçmen, sadece Erdoğan ve İhsanoğlu arasında tercih yapmaya zorlansın ki?..  Solcu adam hangisine oy versin?. Bu şartlar değişebilir.. O vakit rakamlarla ilgili analizlerimi güncelleyebilirim. Ama sahada; Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş varsa, kimse kusura bakmasın, İhsanoğlu ilk turda % 25’i göremez. Demirtaş da, genel seçimlerde ya da yerel seçimlerin ülke puanında aldığı oyu ikiye katlar. Tayyip Erdoğan ise, MHP, BBP, SP seçmeninin kısmen oyunu alarak kendi % 50’sinin üzerine katar ve ilk turda açık farkla KÖŞK’e çıkar. Bu kadar net. Ekmeleddin İhsanoğlu için % 35’ler ve daha yukarısı tahminler yapan anket firmalarının sonuçları beni tatmin etmedi.. Söylemem lazım.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi