Lütfü Şehsuvaroğlu

Lütfü Şehsuvaroğlu

DEVLET BAHÇELİ’NİN TALEBİ DİKKATE ALINMALI

DEVLET BAHÇELİ’NİN TALEBİ DİKKATE ALINMALI

MHP Ge­nel Baş­ka­nı Sa­yın Dev­let Bah­çe­li bir açık­la­ma yap­tı. El­bet­te bir mu­ha­le­fet par­ti­si ola­rak ik­ti­da­rı eleş­tir­di fa­kat söz­le­ri­nin ara­sın­da dik­kat çe­ki­ci, bel­ki de ta­ri­he ge­çe­cek yar­gı­la­ma ref­lek­si­ni da­ha an­lam­lı bir çiz­gi­ye ta­şı­ya­cak yak­la­şım­lar bu­lu­nu­yor­du. 

Bir ke­re Çar­şı ile ay­nı ka­re­de ol­ma­sı ve san­ki bir di­zi ile Tah­şi­ye ad­lı yi­ne bir Nur­cu ör­gü­te kum­pas ku­rul­ma­sın­dan iba­ret yar­gı­la­ma sü­re­ci­nin, dün­ya­yı bı­ra­kın, Tür­ki­ye­’de doğ­ru al­gı­lan­ma­sı ve so­nu­ca git­me­si zor gö­rü­lü­yor.

Oy­sa­ki kum­pas us­ta­la­rı or­du­ya böy­le yap­ma­mış­lar­dı.

Müt­hiş bir al­gı me­ka­niz­ma­sı, sos­yal psi­ko­lo­jik or­ta­mın ha­zır­lan­ma­sı, Po­lo­nez­kö­y’­de, Zir va­di­sin­de cep­ha­ne bu­lun­ma­sı bir ta­kım şe­m’­alar ile bir­lik­te so­nun­da Ge­nel Kur­ma­y’­ın koz­mik oda­sı­na gi­re­cek ka­dar ih­ti­lal­ler­den çok çek­miş mil­le­tin vic­da­nı­nı is­ter is­te­mez me­rak­la dar­be­ci­le­rin yar­gı­lan­ma­sı ka­na­ati­ne iten bir sü­re­ç…

Kum­pas­lar or­ta­ya çı­ka­rıl­ma­lı

Bu ref­leks­te ise bun­la­rı gö­re­mi­yo­ruz.

Ön­ce­kin­de gö­rev alan sav­cı­lar, po­lis, ör­güt, ka­mu­oyu, med­ya, iç ve dış des­tek me­ka­niz­ma­la­rı iyi ha­zır­lan­mış­lar­dı.

Elin­de her tür­lü si­la­hı olan or­du ko­mu­tan­la­rı tı­pış tı­pış bir po­li­sin sa­ba­hın er­ken sa­at­le­rin­de ev­le­ri­ni bas­ma­sı­nı ve genç bir sav­cı­nın kar­şı­sı­na çı­ka­rıl­ma­yı her suç­lu psi­ko­lo­ji­sin­de­ki in­san gi­bi bek­le­me­ye baş­la­mış­lar­dı.

Biz bi­le 12 Ey­lü­l’­de bu ka­dar ko­lay tes­lim ol­ma­mış­tık.

Şim­di ak­lan­dık­la­rı­nı dü­şü­nü­yor­lar. Fa­kat gö­rü­yo­ruz ki es­ki pa­şa­la­rın boy boy açık­la­ma­la­rı as­lın­da be­ce­rik­siz bir dar­be te­şeb­bü­sü­nü doğ­ru­lu­yor.

O me­se­le da­ha bit­me­di, öy­le an­la­şı­lı­yor.

O za­man da de­dik. Bu, or­du­nun ken­di için­de çü­rük yu­mur­ta­la­rı ayır­ma­sıy­la yö­ne­til­me­si ge­re­ken bir sü­reç­ti. Ve si­vil ik­ti­dar des­te­ğin­de Ge­nel Kur­may bu­nu ger­çek­leş­ti­re­bil­me­liy­di.
Her­hal­de ge­ne­ral­ler ken­di dev­re­le­ri­ne bir şey yap­ma­yı ayıp say­dık­la­rı için en azın­dan di­sip­lin su­çu iş­le­miş ar­ka­daş­la­rı­nı si­vil­le­re bı­ra­kıp çe­kil­di­ler.

Sık­lık­la dar­be­ye, en azın­dan muh­tı­ra ver­me­ye alış­mış bir or­du­nun ça­ğın ye­ni şart­la­rı­na ve özel­lik­le de bel­li ki ABD NA­TO Tür­ki­ye üç­ge­nin­de; ‘düş­man­la ay­nı ya­ta­ğa gir­me­k’ ola­rak ta­nım­la­nan bir ope­ras­yon­la bur­nu­nun sür­tül­me­si,  Or­ta­do­ğu­’da ABD çı­kar­la­rı­na tam des­tek ola­ma­dı­ğı için dev­re dı­şı bı­ra­kıl­ma­sı içer­de­ki ka­mu­oyu­na an­la­tı­la­ma­dı.

Or­ge­ne­ral Tun­cer Kı­lıç(dö­ne­min MGK ge­nel sek­re­te­ri) AB­D’­nin ni­ye­ti­ni sez­miş ve “İ­ra­n’­la iyi iliş­ki­ler ge­liş­tir­me­miz     lâ­zı­m” de­miş­ti. Ko­nuş­mak de­ğil de yap­mak ne ya­zık ki Tür­ki­ye­’de pek be­ce­ri­len bir şey de­ğil. As­ker si­vil fark et­mi­yor. Bel­ki de ge­liş­miş­lik gös­ter­ge­si bu.

Dev­let Bey Fet­hul­lah Gü­le­n’­e ve ce­ma­ate hep me­sa­fe­li dur­muş­tur. Bir ta­kım mu­ha­le­fet par­ti­le­ri­nin ve si­ya­si­le­rin ce­ma­at­ten ya­na açık­la­ma­lar yap­ma­la­rı ge­le­nek­sel si­ya­si dav­ra­nış­lar­dan­dır. Li­der­le­rin kon­jonk­tü­rel ola­rak saf tut­ma­la­rı doğ­ru de­ğil el­bet­te. Bu yüz­den Dev­let Be­y’­in dün­kü açık­la­ma­la­rı­nı önem­li bu­lu­yo­rum. Öy­le y,a ya­kın za­man­da ne­re­dey­se or­du­nun ta­ma­mı Si­liv­ri­’de idi. o za­man­lar Nu­ret­tin Top­çu­’nun ‘din ile kin bir ara­da ol­ma­z’ düs­tu­ru­nu pay­laş­tık. Dar­be­ci­ler el­bet­te yar­gı­lan­ma­lı ama me­se­le­yi abar­tıp ter­si­ne bir tez­gâh­la sah­te im­za­lar­la, oluş­tu­rul­muş cd’­ler­le yar­gı­yı et­ki­le­me­ye ça­lış­mak he­le he­le bu­nu psi­ko­lo­jik bir sa­va­şın par­ça­sı ya­pa­rak Tür­ki­ye­’yi bel­ki de ABD-İs­ra­il-İn­gil­te­re üç­ge­nin­de ba­zı ta­viz­le­re zor­la­mak han­gi kav­ram­la kar­şı­lık bu­la­cak­tır?

Ay­rı­ca di­ni­miz bi­ze hu­su­me­ti­niz si­zi ada­let­ten ayır­ma­sın bu­yur­mu­yor mu?

Muh­sin Ya­zı­coğ­lu­’n­da me­se­la, 7,5 yıl yat­tı­ğı ve iş­ken­ce gör­dü­ğü hal­de kim­se­ye kar­şı bir kin ni­ye yok­tu?

Bah­çe­li, bu nok­ta­dan son­ra Tah­şi­ye­’nin yet­me­ye­ce­ği­ni, bu­ra­da da hak­sız ye­re bir kum­pas ku­rul­muş ve in­san­lar mağ­dur ol­muş­sa ge­re­ği­nin ya­pıl­ma­sı­nı ama ay­nı has­sa­si­ye­tin or­du­ya yö­ne­lik kum­pa­sı ay­dın­lat­mak için ni­ye gös­te­ril­me­di­ği­ni so­ru­yor ve ta­lep edi­yor. Aca­ba me­se­le di­zi iz­le­yip iz­le­me­me, Çar­şı­’nın si­lah­lı te­rör ör­gü­tü olup ol­ma­dı­ğı­nın ulus­lar ara­sı ku­ru­luş­la­ra so­ru­lup so­rul­ma­ma­sın­dan zi­ya­de, koz­mik oda­ya ka­dar gi­ren ve me­se­la is­tih­ba­rat dai­re baş­ka­nı Ha­ne­fi Bos­ta­n’­ın sırf ki­tap yaz­dı di­ye na­sıl si­lah­lı ör­güt­ten içe­ri tı­kan ce­sa­re­tin ger­çek­ten ca­sus­luk me­se­le­si olup ol­ma­dı­ğı­nın araş­tı­rıl­ma­sı la­zım­dır. Bir ül­ke dü­şü­nün İs­tih­ba­rat         Dai­re Baş­ka­nı, Ge­nel Kur­may Baş­ka­nı     te­rör ör­gü­tü ele­ba­şı­sı­…

17 Ara­lı­k’­ın in­ti­ka­mı gi­bi bir yar­gı sü­re­ci ba­zı ha­zır­lop­cu­la­rı tat­min et­mi­şe ben­zi­yor ama ak­lı­se­lim bu­nu söy­le­mi­yor.

Dev­let Be­y’­in de­di­ği gi­bi “Tah­şi­ye­ci­le­rin kum­pas kur­ba­nı ol­du­ğu so­nu­cu­na va­ran ve bu mak­sat­la hu­ku­ku ha­re­ke­te ge­çi­ren si­ya­si zih­ni­ye­tin, Türk as­ke­ri­ne yö­ne­lik ağır tah­rik ve tu­zak ko­nu­sun­da çe­kim­ser dav­ran­ma­sı en acı ta­bir­le çif­te stan­dart­tır.”

Muh­te­me­len de o nok­ta­ya ev­ri­le­cek­tir gi­di­şat.  

İkin­ci bir ta­le­bi da­ha var MHP Ge­nel Baş­ka­nı­’nın, o da Fet­hul­lah Gü­le­n’­in Tür­ki­ye­’ye ge­lip bil­dik­le­ri­ni an­lat­ma­sı. Öy­le ya ha­ki­ka­tin or­ta­ya çık­ma­sın­dan da­ha önem­li ne ola­bi­lir nef­si­ni aş­mış, dün­ya­dan geç­miş, uk­ba­yı seç­miş Al­lah dost­la­rı içi­n…?
Gel ve an­lat!
Gel ve bü­tün bil­dik­le­ri­ni an­lat Ho­ca­efen­di! Al­lah rı­za­sı içi­n…

Din ile kin  bi­ra­ra­da ol­maz

Ar­tık ce­ma­ate inan­mış sa­mi­mi Müs­lü­man­lar da, hü­kü­me­te do­la­yı­sıy­la dev­le­te kum­pas ku­rul­du­ğu­nu dü­şü­nen iyi ni­yet­li Müs­lü­man­lar da; he­le he­le bun­lar­dan iba­ret ol­ma­yan ge­niş ve ses­siz ço­ğun­luk

Tür­ki­ye ka­mu­oyu da böy­le dü­şü­nü­yor.

Tür­ki­ye­’nin gün­de­mi bun­lar ol­ma­ma­lı. 

O za­man Muh­sin Baş­ka­n’­ın der­gi­si Ni­zam-ı Ale­m’­de yaz­mış­tım. NA­TO, Sov­yet­ler çö­ken­de al­tı­la­rı top­la­yıp ye­ni bir düş­man ya­rat­ma ame­li­ye­si­ne gir­miş­ti. Bu düş­man da kı­sa sü­re­de bu­lun­du: Sert İs­lam ve yu­mu­şak İs­la­m… Ta­li­ban da, di­ya­log da böy­le ge­liş­ti­ril­di. Di­ya­log Ba­tı­’nın ce­ma­ate bu­laş­tır­dı­ğı bir iş­ti. O za­man Sa­man­yo­lu­’nun ça­tı ka­tın­da ho­ca­yı uyar­mış­tım. Son­ra da Sa­yın Baş­ba­ka­nı: Ak­sa­kal AB­D’­de ol­maz di­ye­… Dev­let er­ki pay­la­şıl­maz di­ye­… Os­man­lı­’da Os­man Be­y’­in ya­nın­da Ede­ba­lı, Fa­ti­h’­in ya­nın­da Ak­şem­sed­din he­pi­mi­zin ho­şu­na gi­den bir hi­kâ­ye­dir ama doğ­ru de­ğil­dir. Ül­ke­ler fet­he­den in­san­lar şey­hi­nin di­zi­nin di­bin­de dur­maz. El­bet var­dır bir şey­hi, ama si­ya­se­te bu­la­şa­maz. 

Sul­ta­nah­met ca­mi­ini yap­tı­ran o me­lek yüz­lü ço­cuk pa­di­şah 1. Ah­med şey­hi Aziz Mah­mut Hü­da­i’­yi çok se­ver­di, sa­yar­dı. Çok da ke­ra­me­ti­ni gös­ter­miş­ti Aziz Mah­mut Hü­da­i haz­ret­le­ri. Bir ke­re­sin­de pa­di­şah bir sad­ra­zam ata­mış fa­kat adam bo­ğaz­da bo­ğul­muş. Üs­kü­da­r’­a gi­den genç pa­di­şa­ha, şeyh efen­di min­de­ri­nin al­tın­dan de­niz­de bo­ğu­lan sad­ra­za­mın müh­rü­nü ıs­lak ıs­lak çı­ka­rıp ia­de et­miş. Kim tes­lim ol­maz bu tab­lo kar­şı­sın­da?. Der­ken efen­dim şey­hin re­fe­ran­sıy­la bi­ri sad­ra­zam ol­muş. O sı­ra­da da Ce­la­li is­yan­la­rı art­mış. Şey­hin tav­si­ye­siy­le sad­ra­zam olan zat yir­mi gün, sa­de­ce yir­mi gün ge­cik­miş va­zi­fe­si­ne. Genç pa­di­şah ge­re­ği­ni yap­mış. Bu­gün so­ru­lar ça­lı­nıp kul hak­kı ye­ni­yor se­ne­ler ge­çin­ce ifa­de edi­li­yor. Ne ola­cak maz­lum­la­rın âhı? İn­ti­har eden KPSS vur­gun­la­rı?...
Os­man­lı sa­pık da ol­sa, baş­ka din­ler­den de ol­sa her ce­ma­ate her si­vil top­lu­ma to­le­rans gös­ter­miş­tir.

Aş ver­sin ir­şad yap­sın sos­yal mo­bi­li­te ol­sun di­ye­… Ama si­ya­se­te bu­la­şan ev­li­ya ol­sa ba­şı­nı kes­miş.

Ay­rı­ca as­lo­lan ço­ğul­cu­lu­k… Son za­man­lar­da te­kil bir İs­lam ve ce­ma­atin hol­ding bas­kı­sı din ile ki­nin ka­rış­tı­rıl­ma­sı­na yol açı­yor, hat­ta Di­ya­net İş­le­ri Baş­kan­lı­ğı­’na bi­le ipo­tek ko­yu­yor­du.  
Fa­kat bu­nun 17 Ara­lık ile bir­lik­te anıl­ma­sı kö­tü ol­du. Si­ya­set de pis­lik­ler­den te­miz­len­me­li; Müs­lü­man, ce­mi­yet için­de hür kah­ra­man­lar ola­rak te­bel­lür et­me­li­dir. Dev­let ak­lı or­du­suy­la hü­kü­me­tiy­le, bü­rok­ra­si­siy­le, üni­ver­si­te, med­ya iş dün­ya­sı ve da­ha bil­mem­ne­siy­le or­tak ak­lı in­şa et­me­de en azam­dan ye­ni­den ya­pı­lan­ma­lı­dır. 

Tür­ki­ye ener­ji­si­ni ken­di için­de pat­lat­ma­ma­lı­dır. Ya­şa­dı­ğı ‘en­tro­pi­’den bir an ev­vel kur­tul­ma­lı­dır.
Rö­vanş­çı tak­tik­ler ye­ri­ne ka­lı­cı stra­te­ji­ler keş­fe­dil­me­li­…

DAĞARCIK: Bağlı aslana tavşanlar bile hücüm eder.

BİR RUBAİ: 
Dudağın kurumaz bade içersen
Gerçeği yalandan bir bir seçersen
Sonunu düşünen kalır zillette
Kahraman olursun serden geçerse

MAZİDEN:
Mehmet Âkif ile Neyzen Tevfik samimi iki arkadaştır. Bir gün yine keyifle ney üflüyor Neyzen. Soruyorlar: “Üstad, çalarken mi neşelenirsiniz, yoksa neşeli olduğunuzda mı çalarsınız?” Üstad lafı gediğe kor yine: “Niye ben hırsız mıyım ki çaldığım zaman neşeleneyim?”

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Lütfü Şehsuvaroğlu Arşivi