Op. Dr. Tamer Sazak

Op. Dr. Tamer Sazak

Tenisçi Dirseği Hastalığı Nasıl Oluşur?

Tenisçi Dirseği Hastalığı Nasıl Oluşur?

Dirsek ağrılarının en sık görülen sebeplerinden birisi olan tenisçi dirseği günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkilemektedir.

Tenisçi dirseğinin tıbbi adı “lateral epikondilit” tir . Dirseğin dış kısmındaki kemiğe yapışan tendonların  dejenerasyonu  sonucu oluşan ağrıya tenisçi dirseği denir. İlk olarak tenis oynayanlarda tanımlanan bir hastalık olduğu için tenisçi dirseği ismini almıştır.

vd-005.gif

Kimler Risk Altında?

Tenisçi Dirseği aslında nadiren tenisçilerde görülmektedir. Bu hastalık  el bileği ile zorlayıcı işleri yapan her kişide ortaya çıkabilir. Özellikle boyacılar, tesisatçılar, marangozlar ve hatta yoğun ev işi yapan ev hanımlarında da tenisçi dirseği sık olarak görülebilir.  Son yıllarda bilgisayar kullanımının yaygınlaşması ile uzun süreli klavye veya mouse kullanan kişilerde de sık karşılaşılmaktadır.

Tenisçi dirseği çoğunlukla aktivite sonrasında dirseğin dış kısmından başlayıp ön kola yayılan künt ağrı ile ortaya çıkar. Genellikle el bileğini dirence karşı geriye doğru kaldırmakla ağrı artar. Bunun en tipik örneği ağır bir sürahi veya çaydanlığı kaldırırken dirsekte hissedilen ve bileğe doğru uzanan ağrıdır. Tenisçi dirseği olan bazı hastalar kapının anahtarını çeviremediklerini hatta tokalaşamadıklarını ifade ederler. Bu durum sadece bir zorlayıcı hareket sonrası başlayabileceği gibi uzun süren zorlayıcı hareketlerden 2-3 gün sonra da başlayabilir. İlk zamanlarda hafif düzeyde bir ağrı varken hastalar bunu genellikle ciddiye almaz ve hekime gitmez. Sürecin ilerlemesiyle tablo ağırlaşır. Tüm günlük aktiviteleri etkileyecek duruma gelir.

Tenisçi dirseğinin belirtileri nelerdir?

Dirseğin dış tarafında ağrı ve hassasiyet

Eli ve bileği düzeltme veya kaldırma sırasında ağrı

Ağır cisim kaldırırken ağrının artması

Eli yumruk yaparken, el sıkma esnasında, bir cismi kavrarken veya kapı kolunu çevirirken ağrı                

Dirsekten ön kola ya da üst kola yayılan ağrı

Tanı Nasıl Konulur?

Tenisçi dirseği tanısı esas olarak hastanın şikayetlerinin dinlenmesi ve fizik muayene ile konulur. Dirsek dış çıkıntı kemiğine baskı uygulandığında, parmakla vurulduğunda ağrının ortaya çıkması tipiktir.  Tenisçi dirseği tanısı için görüntüleme yöntemleri nadiren gerekir
 
Nasıl Korunuruz?
 
Tenisçi dirseğinden korunmak için özellikle sık tekrarlanan hareketlerden kaçınmak en     önemli çözüm yoludur.

Dirseği zorlayıcı şekilde  çamaşır sıkmayın

El ve el bileğinizi zorlayan her çeşit aktivite dirseği de zorlar bu hareketlerden kaçının

Alet ve kalemleri sıkıca zorlayıcı biçimde kavramayın.

Yumruklarınızı aşırı sıkmayın.

Dirseklerinizin üzerine yaslanmayın.

Bir şey kaldırırken avuç içiniz vücudunuza dönük tutun

El ağırlıklarıyla kuvvetlendirme çalışması yapın

Tenisçi dirseği nedeniyle tedavi görmüşseniz, mutlaka oyun veya zorlayıcı aktiviteler esnasında koruyucu dirseklik kullanın.

Bilgisayarı çok kullanıyorsanız saat başında bir kullanıma ara verip dirsek ve el bilek bölgesine yönelik basit germe egzersizleri yapın
 
Tedavi

Tenisçi dirseği %95 oranında ameliyat dışı yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.
 
Tenisçi dirseği için ilk aşamada istirahat, buz tatbiki, spor yapılıyorsa ara verilmesi ve bunlarla birlikte ağrı kesici,  antiinflamatuar ilaçların kullanımı  yeterli olabilir. Aynı zamanda tenisçi dirseği  için üretilmiş çeşitli bantlar vardır. Bu bantlar ( epikondilit bantı ) bölgeye binen yükü azaltırlar. Dirsekte ağrılı bölgeye değil ağrılı bölgenin 10cm aşağısına takılmalıdır Bu bantlar  kolunuzu kullanırken veya spor yaparken kullanılmalıdır, istirahat sırasında çıkartılmalıdır.

vd2.gif

Kortizon enjeksiyonu: Tenisçi dirseği  tedavisinde lokal kortizon uygulaması ile ağrılarda gerileme olur. Kortizon iğneleri o bölgedeki ağrı ve şişliği azaltarak etkili olur. Gerektiğinde birkaç kez tekrarlanabilir.  Bölgesel kortizon uygulamasının yan etkisi çok azdır.

Şok Dalgası Tedavisi:Vücudun dışından uygulanan, bir bölgeye odaklanmış yüksek şiddette ses dalgaları ile tedavi edici etkisini gösterir.. Şok dalgası uygulanan bölgede kan akımı artave vücudun doğal iyileşme mekanizmaları harekete geçer. Birkaç seans uygulaması gereklidir.

 PRP uygulaması: Tenisçi dirseği  tedavisinde  uygulanan yöntemlerden birisi de PRP (trombositten zengin plazma) tedavisidir. Bu yöntemde hastanın kendisinden alınan kan özel cihazlar yardımı ile santrifuj edilir. Bu sıvının özelliği içinde konsantre şekilde iyileşme faktörleri bulunmasıdır. Doğal iyileşme ve tamir mekanizmalarını uyarır. Steril bir ortamda ilgili bölgeye yapılır. 1-3 seansta iyileşme görülmesi beklenir.

Laserle Tedavi

Son yıllarda LASER tedavisinin kas-tendon-sinir hastalıkları üzerindeki iyileştirici etkisi üzerinde birçok çalışma yapılmıştır. Laser ışını zedelenme bölgesindeki hücreleri uyararak, ödem ve iltihabi reaksiyonu azaltır, iyileşmeyi sağlayan aktiviteyi artırır.

Kısa sürede etkisini gösteren ağrı kesici etkisi vardır. Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Uygulama cilt üzerinden yapılır. Hasta acı veya ağrı hissetmez.

 Cerrahi Tedavi: Tenisçi dirseği olan hastaların %90 ı cerrahi dışı yöntemlerle iyileşmektedir. Konservatif yöntemlere cevap alınamayan durumlarda cerrahi seçenekler düşünülmelidir..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Op. Dr. Tamer Sazak Arşivi