Yener Dönmez

Yener Dönmez

Kin, nefret, şiddet Vahdet’le gelir dize

Kin, nefret, şiddet Vahdet’le gelir dize

Vah­det'in sür­dür­me­ye ça­lış­tı­ğı ya­pı­cı dil ve üs­lu­bun öne­mi­ni, med­ya­ya bu ko­nu­da dü­şen bü­yük so­rum­lu­lu­ğu an­la­mak is­te­yen­ler son gün­ler­de ya­şa­dık­la­rı­mı­za bak­ma­lı. 

Şid­det ve med­ya yan ya­na gel­me­me­si ge­re­ken kav­ram­lar. Çün­kü med­ya "sö­ze" da­ya­nır. Ko­nu­şa ko­nu­şa an­la­şan in­sa­noğ­lu­nun bu ye­te­ne­ği­nin zir­ve yap­tı­ğı yer med­ya dün­ya­sı­dır. 

Med­ya­da her şey söz üze­rin­den yü­rür, mil­yon­la­ra söz üze­rin­den me­saj­lar ile­ti­lir. 

Ma­ale­sef son gün­ler­de med­ya ve şid­det kav­ram­la­rı iç içe geç­ti. Hem dün­ya­da hem Tür­ki­ye'de. Fran­sa'da Char­li­e Heb­do der­gi­si­ne yö­ne­lik sal­dı­rı bu­nun kü­re­sel çap­ta ör­ne­ğiy­di.  

İs­la­mi­yet sor­gu­lan­ma­ya en açık din­dir. Bu ko­nu­da hiç­bir çe­kin­ce­si yok­tur. İs­la­mi­yet ak­len de man­tı­ken de vic­da­nen de araş­tır­ma­ya, sor­gu­la­ma­ya so­nu­na ka­dar açık­tır. Za­ten an­cak bu­nu ya­pan ger­çek ima­nı bu­lur. 

Keş­ke bü­tün dün­ya İs­la­mi­ye­ti bu bi­çim­de sor­gu­la­sa ve araş­tır­sa. An­cak Char­li­e Heb­do der­gi­si­nin yap­tı­ğı bu de­ğil­di. Ka­ri­ka­tür yo­luy­la sor­gu­la­ma-eleş­ti­ri fi­lan da yap­mı­yor­lar­dı. En se­vi­ye­siz üs­lup­la aşa­ğı­la­ma yön­te­mi­ni kul­la­nı­yor­lar­dı. 

Med­ya her­ke­si et­ki­ler. Med­ya­yı sa­de­ce bel­li se­vi­ye­de bi­ri­ki­mi olan in­san­lar oku­maz. Her ke­sim okur. Tür­ki­ye'de in­ti­kam, kin, nef­ret ile düş­man­lık­la­rın med­ya üze­rin­den kö­pür­tül­dü­ğü dö­nem­ler­de ka­ran­lık tip­ler, bu me­tin­le­ri oku­ya­rak dol­du dol­du ve en so­nun­da sui­kast­le­rin te­tik­çi­le­ri ol­du­lar. 

Ter­si bi­çim­de in­san­la­rın inanç­la­rı­nı aşa­ğı­lar­sa­nız, bu kit­le­nin için­den şid­det ey­lem­le­ri­ni ter­cih ede­rek üze­ri­ni­ze gi­den­ler çı­ka­bi­lir. Ha­yat­ta hiç kim­se so­rum­suz ol­ma­dı­ğı gi­bi, med­ya men­sup­la­rı da so­rum­suz ola­maz. Kul­lan­dı­ğı­nız dil­de de, çiz­di­ği­niz çiz­gi­de de "say­gı-ne­za­ket-se­vi­ye-öl­çü" gö­zet­mek du­ru­mun­da­sı­nız. 

Ül­ke­miz­de son bir haf­ta­da ya­şa­nan­la­rı gö­rü­yor­su­nuz. Çe­şit­li ga­ze­te­ler ya şid­det ey­lem­le­ri­nin he­de­fi olu­yor, ya da şid­det ey­lem­le­ri­ni tah­rik edi­yor. 

Med­ya­nın di­li bu ola­maz. So­rum­lu­luk­la­rı­mız var. 

Vah­det, Tür­ki­ye'de mu­ha­fa­za­kar/mil­li­yet­çi ke­si­min en bi­ri­kim­li ya­zar ve dü­şün­ce kad­ro­su­na sa­hip ga­ze­te­si. Her ke­sim bu ga­ze­te­de ken­di­sin­den bir şey­ler bu­lu­yor. Ga­ze­te yo­la çı­kar­ken bi­ri­kim­li kad­ro­muz­la uzun is­ti­şa­re­ler so­nu­cu oluş­tu­rul­muş bir di­li­miz var. 

El­bet­te mü­ca­de­le ede­ce­ğiz, el­bet­te doğ­ru bil­dik­le­ri­mi­zi so­nu­na ka­dar sa­vu­na­ca­ğız. El­bet­te yan­lış gör­dük­le­ri­mi­zin so­nu­na ka­dar üze­ri­ne gi­de­ce­ğiz. Fik­ri ta­kip­le­ri­miz ola­cak. 

Ama bu­ra­da kul­la­nı­la­cak dil çok önem­li. So­rum­suz-say­gı­sız-öl­çü­süz bir di­lin mil­le­ti­miz­de do­ğu­ra­ca­ğı mad­di-ma­ne­vi va­him ne­ti­ce­le­ri olu­yor.  

Vah­det'in di­lin­de­ki sü­ku­net bu ne­den­le Tür­ki­ye'nin ve Müs­lü­man­la­rın ge­le­ce­ği için çok önem­li. 

Biz söy­le­ye­cek­le­ri­mi­zi yi­ne söy­lü­yor ama Müs­lü­ma­na ya­kı­şır ya­pı­cı üs­lu­bu as­la el­den bı­rak­mı­yo­ruz. 

Vah­det, oku­yu­cu kit­le­si­ni ve top­lu­mu doğ­ru­lar­la bu­luş­tu­rup, müs­pet yön­de ge­li­şi­mi­ne kat­kı sağ­la­ma­ya ça­lı­şır­ken, as­la bir tah­rik, şid­det, ka­rı­şık­lık, ha­ka­ret, aji­tas­yon ile kü­für olay­la­rı­na ve söy­lem­le­ri­ne bu­laş­ma­ya­cak.

Biz açıl­mış ak bir say­fa­yız. Ger­çek bir mü­mi­nin su­ra­tı­na ba­kan hu­zur bu­lur. Vah­de­ti eli­ne alan, say­fa­la­rı­na ba­ka­nın da ay­nı şe­yi bul­ma­sı için­dir gay­re­ti­miz.

Kin, nef­ret ve şid­det at­mos­fe­ri­nin Vah­det di­liy­le, di­ze gel­me­si için­dir bü­tün ça­ba­mız. 

Ge­çen haf­ta Ba­sın İlan Ku­ru­mu Ge­nel Mü­dü­rü Meh­met Ata­lay, BİK İs­tan­bul İlan Mü­dü­rü Meh­met Köş­ker ile bir­lik­te ga­ze­te­mi­zi zi­ya­ret et­ti. Vah­de­t’­in kul­lan­dı­ğı üs­lup­la, özel ha­ber­le­riy­le, her bi­ri birbi­rin­den kıy­met­li dev ya­zar­ kad­ro­suy­la, ilk say­fa­sın­dan son say­fa­sı­na ka­dar mi­zan­pa­jıy­la, gör­se­liy­le, bas­kı ka­li­te­siy­le kı­sa sü­re­de dik­kat­le­ri­ni çek­ti­ği­ni ifa­de et­ti. Geç­miş yıl­lar­da mu­ha­fa­za­kar ga­ze­te­ler içe­ri­sin­de çok önem­li gö­rev­ler üst­le­nen tec­rü­be­li ga­ze­te­ci Ata­la­y’­ın, Vah­de­t’­i be­ğen­di­ği­ni ve ba­şa­rı­lı bul­du­ğu­nu ga­ze­te­miz emek­çi­le­ri­ne biz­zat söy­le­me­si çok önem­liy­di.

Atı­lım ve ye­ni­lik­le­ri­miz sü­re­cek.

Oku­yu­cu­suy­la, ça­lı­şan­la­rıy­la Vah­det ai­le­si­ni da­ha gü­zel gün­ler bek­li­yor in­şal­lah. 

Al­lah yar­dım­cı­mız ol­sun. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yener Dönmez Arşivi