Lütfü Şehsuvaroğlu

Lütfü Şehsuvaroğlu

Mart Ayını Sevmiyorum

Mart Ayını Sevmiyorum

Yi­ne Mart bü­tün ka­la­ba­lık ha­liy­le çök­tü üs­tü­mü­ze. Ne ka­dar ka­rı­şık duy­gu­lar ha­lin­de­yiz her Mar­t’­ta­…

Ön­ce 8 Mart Dün­ya Ka­dın­lar Gü­nü gel­di geç­ti. Dal­ga­mı­zı ge­çe­bi­li­riz alı­şa­gel­di­ği­miz gi­bi böy­le­si ev­ren­sel gün­ler hak­kın­da­… Ama gün gün ka­dın­la­rı­nı an­lam­sız şid­det­ler­le ezen yok eden bir ce­mi­ye­tin tam or­ta­sın­da ar­tık ge­le­nek­sel mu­ha­fa­za­kâr­lı­ğı­mız bir şey ifa­de et­mi­yor. Bu gün­ler­den de me­det um­mak zo­run­da­yız vel­ha­sıl. Ola ki, kız­la­rı­mı­zı ka­dın­la­rı­mı­zı kah­pe­ce yok ediş­ler so­na erer.^

Ar­dın­dan 12 Mart ge­li­yor he­men.

İs­tik­lal Mar­şı­mı­zın TBMM’­de ka­bu­lü­nün yıl­dö­nü­mü­…

Ye­ni­den ha­tır­lı­yo­ruz Âki­f’­imi­zi. 

İs­tik­lal ru­hu­mu­zu­…

Et­ra­fı­mız­da bin bir do­lap dö­ner­ken, kom­şu­la­rı­mız kan ağ­lar­ken ye­ni­den bir di­ri­liş muş­tu­su­na ih­ti­ya­cı­mız dep­re­şi­yor.

Bir baş­ka 12 Mar­t’­ı da unut­ma­ma­lı­yız. O da mü­da­ha­le­ler ve kör to­pal de­mok­ra­si­mi­z…

Ve Muh­sin Ya­zı­cı­oğ­lu­’nun şe­ha­de­ti­nin se­ne-i dev­ri­ye­si bas­tı­rı­yor son­ra.

Ne Mar­t’­tı ama o 2009 Mar­t’­ı 

O so­ğuk ve ka­ran­lık be­yaz ken­di­ne çek­ti.

Son­ra bir­den ba­har gel­di. Acı ba­ha­r…

O ba­har­dan bu ya­na çi­çek­le­rin ba­har­da na­sıl yal­nız aç­tı­ğı­nı mü­şa­he­de edip şa­şı­yo­ruz.

Şaş­kın­lı­ğı­mız sü­rü­yor hâ­lâ­…

Sah­te nev­ruz­lar­dan hoş­lan­mı­yo­rum ar­tık.

Ka­til süt­re ge­ri­sin­de sı­rı­tı­yor­sa­…

GA­P’­I GAP­TIR­MA­YI­N…

Sa­yın Baş­ba­kan ye­ni GAP Ey­lem Pla­nı­’nı açık­la­dı. Bu­na gö­re beş alt baş­lık­ta top­la­nan pro­je­ler şun­lar: 

1. Alt­ya­pı­nın ge­liş­ti­ril­me­si

2. Sos­yal ge­liş­me­nin güç­len­di­ril­me­si

3. Ku­rum­sal ka­pa­si­te­nin ge­liş­ti­ril­me­si

4. Şe­hir­ler­de ya­şa­na­bi­lir­li­ğin ar­tı­rıl­ma­sı

5. Eko­no­mik kal­kın­ma­nın hız­lan­dı­rıl­ma­sı

Sek­sen son­ra­sın­da rah­met­li Sa­yın Öza­l’­a GAP için bir ko­or­di­nas­yon ku­ru­mu­na ih­ti­yaç var di­ye ra­por ver­di­ğim gün­ler­den bu­gü­ne otuz yıl geç­miş. GAP ida­re­si­ni apar to­par kur­muş, son­ra Sa­yış­ta­y’­ın uya­rı­sıy­la ku­rum ye­ni­den or­ga­ni­ze edil­miş­ti. Yüz­ler­ce top­lan­tı, work­shop - ça­lış­tay, sem­poz­yum, kon­gre, kon­fe­rans, ge­zi ve be­yin fır­tı­na­sı ya­pıl­dı. Yüz­ler­ce pro­je­ye im­za atıl­dı. Bun­lar hep es­ki Tür­ki­ye za­ma­nın­da ol­du. Ben de on­lar­ca ça­lış­ta­yın­da-work­sho­p’­un­da, sem­poz­yu­mun­da fi­lan, teb­liğ­ler sun­dum. Pro­je­ler yap­tım. Na­sıl bir su yö­ne­ti­mi ol­ma­lı­dır? Su ve Top­rak Kay­nak­la­rı­nı Mu­ha­fa­za ve Ge­liş­tir­me, Stra­te­ji, Yö­ne­tim ve Ey­lem Pla­nı, GAP İda­re­si­nin gö­rev ve Teş­ki­lat şe­ma­sı, Bir Ko­or­di­nas­yon mer­kez­si ne­den ge­rek­li­dir? GAP şe­hir­le­ri­nin ve ta­rı­mı­nın ta­nı­tı­mı, YAY­ÇEP vs…

Tür­ki­ye, GAP için önem­li kay­nak ak­tar­dı ve kim­se­nin hak­kı­nı ye­me­ye­lim, önem­li ça­lış­ma­lar ya­pıl­dı.

GA­P’­ın ya­yın­lan­mış ilk dört ba­şı ma­mur ese­ri on cilt­lik kır­mı­zı ki­tap­tır.

Ne ka­dar ba­şa­rı­lı alt pro­je­ler var­dı­…

Şim­di­ki baş­lık­la­rı gö­rün­ce; işin, as­lın­da bi­raz sav­sak­lan­dı­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum. Za­ten bir baş­lı­ğın ar­ka­sın­da “ge­liş­ti­ril­me­si, ar­tı­rıl­ma­sı, hız­lan­dı­rıl­ma­sı­” gi­bi iba­re­ler var­sa es­ki­nin re­viz­yo­nun­dan baş­ka bir şey ol­ma­dı­ğı an­la­şı­lır.

An­la­şı­lan GAP için ye­ni bir şey yok.

GAP cep­he­sin­de ye­ni bir şey yok.

Ama her za­man­ki iyim­ser­li­ğiy­le Sa­yın Da­vu­toğ­lu ade­ta bu pro­je­le­rin Kürt so­ru­nu­nu çö­ze­ce­ği­ni umu­yor.

Otuz yıl­dır her bü­rok­ra­tın ve si­ya­set­çi­nin um­du­ğu gi­bi­…

Fa­kat pro­je mü­hen­dis­lik işi­dir ve mul­ti-di­sip­li­ner bir çer­çe­ve ile do­na­nır­sa da top­lum­sal ba­rı­şa kat­kı sağ­lar.

Ne ya­pıl­ma­lı?

Ne ya­pı­lır­sa bu­gün­kü so­run­la­rın bir kıs­mı çö­zü­lür?

Her şey­den ön­ce ger­çek bir pro­jek­si­yon de­ha­sı işin içi­ne so­kul­ma­lı­dır.

Pro­jek­si­yon ya­pa­bi­le­cek mul­ti­di­sip­li­ner dü­şü­nen be­yin­le­re ih­ti­yaç var.

Ta­rım­dan sa­na­yi­ye, şe­hir­leş­me­den ula­şı­ma, gü­ven­lik stra­te­ji­le­rin­den sos­yal psi­ko­lo­ji­ye mul­ti­di­sip­li­ne­r…

İkin­ci­si GAP ida­re­si­nin ku­ru­luş fel­se­fe­si­ne ge­ri dön­me­si­ni aci­len sağ­la­mak.

Hav­za dok­tri­ni çer­çe­ve­sin­de Fı­rat ve Dic­le hav­za­la­rı­nın bü­tün alt hav­za­la­rıy­la uyum­lu dev bir bü­tün­cül hav­za pro­je­si­ne ka­vuş­tu­rul­ma­sı için be­yin fır­tı­na­sı ya­pıl­ma­lı, ar­dın­dan pro­je­ler ha­zır­lan­ma­lı­dır. Ha­li ha­zır­da bü­tün tek­nok­ra­si ve bü­rok­ra­si kış uy­ku­sun­dan kal­ka­bil­miş de­ğil­dir. On­la­ra mo­ti­vas­yon ve­re­cek si­ya­si ira­de me­se­le­nin bil­gi­sin­den na­sip­dar de­ğil­dir. Bu ba­kım­dan si­ya­si­le­rin de ye­ni­den GAP ko­nu­sun­da bil­gi­len­di­ril­me­si la­zım­dır.

Gü­ney­do­ğu hav­za­sı Do­ğu Ana­do­lu ve Or­ta Ana­do­lu hav­za­la­rın­dan ay­rı de­ğil­dir. Üç hav­za da­ha bü­yük bir pro­je et­ra­fın­da bu­luş­tu­rul­ma­lı­dır. En­teg­re bir pro­je ha­zır­lan­ma­lı­dır.

Böy­le­ce GAP, DAP ve OAP ara­sın­da ye­ni bir ko­or­di­nas­yon bi­ri­mi ku­rul­ma­lı­dır.

Ay­rı­ca da­ha bü­yük dü­şü­nül­me­li, ma­dem Os­man­lı­’ya he­ves edil­mek­te­dir; Tu­na ile Fı­rat, Sa­kar­ya ile Nil iliş­ki­len­di­ril­me­li­dir. Son­ra Aral ve Kuş Cen­ne­ti çev­re pro­je­le­ri et­ra­fın­da et­kin­leş­ti­ril­me­li­dir. Ama ön­ce Sa­kar­ya ile Fı­rat bir di­zi ol­mak­tan zi­ya­de ger­çek bir en­teg­re pro­je­ye ka­vuş­tu­rul­ma­lı­dır.

Böl­ge­sel ve ül­ke­sel ola­rak AB için­de­ki bü­tün mev­zu­at ha­ya­ta ge­çi­ril­me­li; ta­rı­mın or­ga­ni­zas­yo­nu, sa­na­yi­nin or­ga­ni­zas­yo­nu ve son­ra iki­si bir­den pa­za­rın or­ga­ni­zas­yo­nu aşa­ma­la­rı ger­çek­leş­ti­ril­me­li­dir.

Bu­gün­kü ik­ti­dar be­le­di­ye­ci­lik­ten gel­di­ği için mer­ke­zi dev­let stra­te­ji­le­ri­ne bi­gâ­ne kal­mış­tır is­ter is­te­mez. Sü­rek­li hal­ka hiz­met man­tı­ğı, ula­şım ve eri­şim ko­lay­lı­ğı ba­şa­rı­lı iş­le­ri ara­sın­da­dır. Ama bü­yük dev­let adam­lı­ğı ye­rel yö­ne­tim yö­ne­ti­ci­li­ği­nin üs­tün­de bir de­ha ve ira­de ge­rek­ti­rir. Ye­ter mi yet­mez, el­bet­te bil­gi ve tec­rü­be­…

Ama ni­yet da­ha önem­li­dir. Ni­yet var­sa hep­si peş pe­şe ge­lir.

Bir tek­lif da­ha:

O da Ah­la­t’­ın ye­ni baş­kent ol­ma­sı­… İda­ri de­ğil; ag­ro en­düs­tri baş­ken­ti­… Böl­ge ha­sı­la­tı­nın kat­ma de­ğe­ri­ni aza­mi­ye çı­ka­ra­cak akıl ve tec­rü­be mer­ke­zi­…

Bin yıl ev­vel ko­nuş­lan­dı­ğı­mız bu mer­kez ye­ni­den ih­ya edil­me­li­dir. Ah­lat, Adil­ce­vaz ve Ma­laz­girt üç­ge­nin­de hat­ta bü­tün Van Gö­lü ku­ze­yin­de Ko­ca­eli Sa­na­yi Böl­ge­si aya­rın­da bir ta­rım sa­na­yi en­teg­ras­yon mer­ke­zi ku­rul­ma­lı­dır. Tıp­kı AB gi­bi iki baş­kent­li ol­ma­lı­dır Tür­ki­ye.

El­bet­te Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti­mi­zin baş­ken­ti ebe­di­yen An­ka­ra­’dır. Öy­le de ka­la­cak­tır fa­kat AB’­nin na­sıl iki baş­ken­ti var­sa Brük­sel ve Straz­burg; Tür­ki­ye­’nin de mil­li bü­tün­lü­ğü­mü­zü per­çin­le­ye­cek bir stra­te­jik ikin­ci mer­ke­ze ih­ti­ya­cı var­dır. Dü­şü­nün dev­le­tin ak­lı ve gü­cü ora­da ol­sa ül­ke bö­lü­nür mü? Bu psi-koz­lar­dan kur­tul­maz mı?

Ah­la­t’­ta* bir ag­ro-en­düs­tri mer­ke­zi ku­rul­ma­lı; GAP, DAP ve Or­ta Ana­do­lu pro­je­le­ri en­teg­re edi­le­rek dev bir ül­ke­sel pro­je ha­li­ne ge­ti­ril­me­li­dir.  AB’­nin bü­tün­leş­tir­me ak­lı ken­di mil­li çı­kar­la­rı­mız için ye­ni­den in­şa edil­me­li­dir.

GAP hak­kın­da söy­le­ne­cek çok şey var ama din­le­yen an­la­yan var mı?

Var­sa yok­sa Da­vit ile Henr­y’­nin pla­nı­…

Ya­hu bir kez de bu ül­ke­nin ak­lı­nı kul­la­nı­n…

Ak­lı­nı, tec­rü­be­si­ni, de­rin bil­gi­si­ni­…

Bin yıl­lık ter­ki­bi­ne ina­nı­n…

(*) AH­LAT de­miş­ken, Ev­li­ya Çe­le­bi­’nin Ah­lat hak­kın­da yaz­dık­la­rı­nı mut­la­ka oku­yun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Lütfü Şehsuvaroğlu Arşivi