Yener Dönmez

Yener Dönmez

Reçete: Çanakkale Ruhunda

Reçete: Çanakkale Ruhunda

Şu­bat ayı şe­hit­ler ayıy­dı. Mart ise ta­ri­hin en önem­li kav­şak nok­ta­la­rı­nın bu­lun­du­ğu, mey­dan sa­vaş­la­rı­nın ya­pıl­dı­ğı, za­fer­le­rin ka­za­nıl­dı­ğı, des­tan­la­rın ya­zıl­dı­ğı kut­lu bir ay. Haf­ta içi 12 Mar­t’­ta İs­tik­lal Mar­şı­mı­z’­ın ka­bu­lü­nün 94. yıl­dö­nü­mü­nü kut­la­dık. 18 Mar­t’­ta ise dün­ya­nın en ke­sif or­du­la­rı­na diz çök­tü­rü­len Ça­nak­ka­le Za­fe­ri­’nin 100. yıl­dö­nü­mü­nü kut­la­ya­ca­ğız. Bir mil­le­tin top­ye­kûn var­lık ve yok­luk mü­ca­de­le­si­nin, İs­la­m’­ın son ka­le­si Ana­dolu­’nun kur­tu­lu­şu­nun üze­rin­den tam 100 yıl geç­miş. İçin­de bu­lun­du­ğu­muz du­ru­mun tes­pi­ti adı­na 100 yıl­lık esas­lı bir mu­ha­se­be yap­mak için önem­li bir za­man di­li­mi­nin için­de bu­lu­nu­yo­ruz. 

Ne­re­dey­dik ne­re­ye gel­dik?

Kur­tu­luş Sa­va­şı­’nı ve­ren kah­ra­man Meh­met­çik, va­tan için top­ra­ğa dü­şen kı­na­lı ku­zu­lar, aziz şe­hit­le­ri­miz, mil­li mar­şı­mı­zı ya­zan Meh­met Akif bu­gün­le­ri­mi­zi gör­se­ler aca­ba na­sıl de­ğer­len­di­rir­ler­di­…

Bel­ki bu so­ru­yu ken­di­mi­ze her gün yüz­ler­ce ke­re sor­ma­mız la­zım.

Ön­ce­ki gün ru­tin gün­dem top­lan­tı­mız­da il­ginç bir is­ta­tis­tik var­dı ma­sa­mız­da. Du­rup dü­şün­me­miz ge­re­ken kah­re­den ra­kam­lar­dı bun­lar. Son 66 gün­de 66 ka­dın hun­har­ca kat­le­dil­miş­ti. Na­mus düş­man­lı­ğı son dört yıl­da iki­ye kat­lan­mış. Mil­li­yet­çi ma­ne­vi­yat­çı bir ga­ze­te ola­rak bu ra­kam­la­rın üze­rin­de has­sa­si­yet­le dur­ma­mız ge­rek­ti­ği­ne ina­nı­yo­ruz. Ça­nak­ka­le­’yi ge­çil­mez kı­lan “Değ­me­sin ma­be­di­min göğ­sü­ne na­mah­rem eli­” mü­ca­de­le­si, “Bu ezan­lar, ki şe­ha­det­le­ri di­nin te­me­li, / Ebe­dî, yur­du­mun üs­tün­de be­nim in­le­me­li­” az­mi, ima­nı, şe­ha­det aş­kı ve inan­cıy­dı. 

Ba­tı­lı­lar bu­nu çok iyi gör­dü­ler. Stra­te­ji ve si­ya­set­le­rin­de de­ği­şik­li­ğe gi­de­rek mad­di alan­da yok ede­me­dik­le­ri bir mil­le­ti, ma­na ala­nın­da çö­kert­mek için plan­la­rı­nı re­vi­ze et­ti­ler. Araç ola­rak da med­ya­yı kul­lan­dı­lar. 

Ma­lum med­ya­nın ha­li­ni gö­rü­yor­su­nuz. Gün geç­mi­yor ki aziz şe­hit­le­ri­mi­zin ru­hu­nu in­ci­ten, ke­mik­le­ri­ni sız­la­tan bir müp­te­zel­lik ser­gi­len­me­miş ol­sun.

Ya Cum­hur­baş­ka­nı Tay­yip Er­doğa­n’­ın “Ge­le­ne­ği­ne bağ­lı din­dar ne­si­l” ide­ali­ni kav­ra­ya­ma­mış ida­re­ci­le­ri­miz?

Haf­ta için­de­ki ha­ber­le­ri­miz­den gör­dü­nü­z…

Ka­dı­kö­y’­de CHP’­li be­le­di­ye­nin des­te­ği, mül­ki ida­re­nin olu­ruy­la he­nüz 13-14 yaş­la­rın­da ve ara­la­rın­da ye­tim-ök­süz­le­rin de bu­lun­du­ğu ço­cuk­la­ra, jü­ri üye­le­ri pav­yon­cu­lar­dan olu­şan bir dans ya­rış­ma­sı dü­zen­len­di. Ha­be­ri­miz üze­ri­ne Va­li­lik ha­re­ke­te ge­çip so­ruş­tur­ma baş­lat­tı. Di­le­riz en kı­sa sü­re­de bu re­za­le­te son ve­ri­lir.

Pe­ki üni­ver­si­te­le­ri­miz? Ba­har ay­la­rı gel­di. Genç­le­ri­mi­ze Ça­nak­ka­le Ru­hu­’nu aşı­la­mak en önem­li ga­ye­ler­den bi­ri­si ol­ma­lı de­ğil mi?

Ama öy­le ol­mu­yor iş­te. “Şen­lik­le­r” ve “öz­gür­lü­k” adı al­tın­da ba­har ay­la­rı­nı üni­ver­si­te kam­püs­le­ri­ni en iyi şe­kil­de ya bö­lü­cü te­rör ör­gü­tü yan­daş­la­rı ya da eş­cin­sel der­nek­le­ri de­ğer­len­di­ri­yor. Yi­ne ge­çen haf­ta ha­ber­le­ri­miz­de yan­sıt­tık. İs­tan­bu­l’­un en say­gın üni­ver­si­te­le­rin­den bi­rin­de bir sa­lon eş­cin­sel­le­re tah­sis edil­di. Bir baş­ka üni­ver­si­te ise ser­gi sa­lo­nu­nu te­rör ör­gü­tü yan­daş­la­rı­na bı­rak­tı. Sa­lo­nu öy­le bir ha­le ge­tir­miş­ler ki, PKK inin­den ayırt ede­ne aşk ol­sun. Ve Kars Kaf­kas Üni­ver­si­te­si­’n­de “Bay­burt Bay­burt ola­lı böy­le zu­lüm gör­me­di­” hi­ka­ye­si­ni akıl­la­ra ge­ti­ren, sal­sa, zum­ba, or­yan­tal kurs­la­rı açıl­ma­sı­…

Kah­rol­ma­mak el­de de­ğil. 

***

Bir anek­dot ola­rak İs­met Pa­şa’nın Kur­tu­luş Sa­va­şı­’n­dan he­men son­ra “Mil­let ola­rak bir yüz yıl da­ha ka­zan­dı­k” de­di­ği ak­ta­rı­lır. 

Yu­kar­da da de­di­ği­miz gi­bi bü­tün bun­lar Ba­tı­’nın bi­zi içer­den çö­kert­me, çü­rüt­me, böl­me ve par­ça­la­ma plan­la­rı­dır.

Et­ra­fı­mız ateş çem­be­ri.

Ön­ce­ki gün Su­ri­ye­’de­ki iç sa­vaş 5. yı­lı­na gir­di. Ne ka­dar in­sa­nın ha­ya­tı­nı kay­bet­ti­ği­ni, evin­den bar­kın­dan ol­du­ğu­nu, tah­min et­mek da­hi güç. Os­man­lı dö­ne­min­de bir­lik ve bü­tün­lük içe­ri­sin­de en mü­ref­feh en hu­zur­lu gün­le­ri­ni ya­şa­yan câ­nım mem­le­ket ta­ru­mar edil­di. Şim­di Ame­ri­kan&İn­gi­liz&Si­yo­nist it­ti­fa­kıy­la üze­rin­de dev­let­çik­ler kur­ma pla­nı adım adım iş­li­yor. Irak za­ten pa­ram- par­ça. Lib­ya, Mı­sır, Fi­lis­tin, Ye­me­n’­de­ki du­rum­lar her­ke­sin ma­lu­mu. Her­gün yüz­ler­ce Müs­lü­ma­nın ka­nı akı­tı­lı­yor. Ga­rip olan­sa ço­ğun­luk­la Müs­lü­man Müs­lü­ma­nı öl­dü­rü­yor. Ölen de öl­dü­ren de Müs­lü­man.

Ça­nak­ka­le­’yi ge­çil­mez kı­lan o ru­ha, Müs­lü­man­lar ara­sı it­ti­fa­ka, vah­de­te ne ka­dar muh­ta­cız.

Al­lah (cc) bu ül­ke­yi tef­ri­ka­nın, fit­ne­ci­nin şer­rin­den ko­ru­sun, Ça­nak­ka­le ru­hu­nu bü­tün İs­lam coğ­raf­ya­sı­na na­sip ey­le­sin. (Amin)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum
Yener Dönmez Arşivi