Op. Dr. Tamer Sazak

Op. Dr. Tamer Sazak

Hemoroid Kabusunuz Olmasın

Hemoroid Kabusunuz Olmasın

Basur ya da mayasır, hemoroidin halk arasında kullanılan diğer adlarıdır. Hemoroid  toplumun %50’sini etkileyen bir hastalıktır. Hemoroidal damar  yastıkcıkları herkeste bulunur. Hemoroidler gaz kaçırmamızı, makatımızdan sıvı sızıntısı olmasını engelleyen çok önemli yapılardır. Normal zamanda şişerek makatı tıkar ve kaçağı engeller. Vücut dışkılamaya hazır olduğunda ise sönüp kenara çekilerek yolu açarlar. Çeşitli sebeplerden dolayı bu damarların içindeki basınç artar. Bu yastıkçıklar genişler, sarkarsa şikayetlere ve sorunlara neden olur. Bu duruma Hemoroidal hastalık denilir.

Kanama, kaşıntı, yanma, ağrı, hassasiyet, başlıca şikayetlerdir. Kanamanın sebebi hemoroidal damarların tahrip olması sonucu delinmesidir.  Bu durum tuvalet yapılması sırasında ıkınmalarda daha belirgin olur.

 HEMOROİDİN NEDENLERİ

Düzensiz tuvalet alışkanlığı, tuvalette uzun süre oturmak

Kronik kabızlık, ishal,

Gebelik,

Genetik Yatkınlık, ailesinde basur hastaları olan kişilerin basura yatkınlığı daha fazladır.

Hareketsiz bir yaşam tarzı sürmek, şişmanlık,

Yaşlanma, yaşlandıkça vücudun dokuları da zayıflar ve basur olma riski de yükselir.

Alkol kullanmak,

Makat bölgesine zarar verecek sporlar yapmak (bisiklet, motorsiklet sürmek),

Mesleği gereği sürekli oturarak çalışmak,

Lifli gıdalarla yeterince beslenmemek,

Alkol alışkanlığı

Acı ve baharatlı yiyecekler tüketme alışkanlığı

Kronik öksürük,

Prostat hastalığı,

Ağır kaldırma,

Bağırsak bölgesinde oluşan tümörler basur oluşumunda etken faktörlerdir.

HEMOROİDDE HASTALARIN ŞİKAYETLERİ NELERDİR?

Kişi hemoroid olduğunda görülen en belirgin durum kanamadır. Kanama çoğunlukla doktora başvurma nedenleri arasında ilk sıradadır. Hastalar dışkılama sırasında kan geldiğini söylerler. Bir başka belirtisi dışkılama sırasında makatın dışarı doğru çıkması ve ele gelen şişlikler olmasıdır. Hasta dışarı doğru çıkan yumuşak bir şişlikten bahseder. Bu şişlikler makatın içine doğru geri itilebilmektedir. Hastaların çoğunda makat bölgesinde kaşıntı ve yanma şikayetleri vardır. Genellikle hemoroid ağrı yapmaz, ama hemoroid memesi içinde kan pıhtılaşırsa aşırı ağrı olur buna tromboze hemoroid denir.

 

HEMOROİD TANISI NASIL KONULUR?

Hemoroid olduğunuzdan şüpheleniyor ya da yukarıdaki şikayetleriniz varsa genel cerrahİ doktoruna muayene olmanız gerekir. İyi bir muayene ile genellikle tanı konur. 

Gereken vakada, kolonoskopi yapılmalı, kalın bağırsak filmi çekilmelidir. Kan alınarak tümör markırlarına bakılmalıdır. Çünkü hemoroid, kalın bağırsak kanserine tek başına yol açabilen bir sorundur.

HEMOROİD HASTALIĞINDAN NASIL KORUNURUZ ?

Lif oranı yüksek gıdalar tüketilmelidir.

Hemoroit hastaları asitli gıdalardan ve baharatlardan kaçınmalıdır.

Alkol kullanmayın. Çünkü alkol hemoroit şikayetlerini artırır.

Bol su içilmeli.

Kabızlık probleminiz varsa mutlaka çözülmeli.

Dışkılama ihtiyacınızı asla ertelemeyin. Tuvalet alışkanlığının düzenlenmesi hemoroit şikayetlerinin azalmasında çok etkilidir. Hemoroit hastaları her kahvaltıdan sonra mutlaka tuvalete oturmalıdır.

Hemoroit hastaları tuvalet süresini 5 dakika ile kısıtlamalı, bu sürenin üstüne çıkmamalı. Dışkılama sırasında ıkınmaktan kaçınılmalıdır.

Sürekli oturarak çalışıyorsanız, kısa molalar verilmelidir.

Düzenli ve ağır olmayan egzersiz yapılmalıdır.

TEDAVİ

Hemoroidal hastalığın tedavisi, zamanına ve hastalığın etkilediği bölgeye, evresi ve hastanın şikayetinin şiddetine göre değişebilmektedir. Erken evrede cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan uygulanacak önlemler ve ilaçlar ile hemoroid belirtileri giderilebilir. Hemoroid hastalarında beslenme ve dışkılama alışkanlıklarının yeniden düzenlenmesi, hastaların birçoğunda şikayetlerin azalmasına hatta ortadan kalkmasına olanak sağlayacaktır.

İlaç tedavisi ve davranış değişikliğiyle küçülmeyen hemoroidlerde ise  lastik bantla ligasyon, infrared koagülasyon, skleroterapi, klasik hemoroid ameliyatı, longo (stapler-zımba) ile hemoroidopeksi  gibi yöntemlerden biri uygulanabilir.

Hemoroid ameliyatı, uygun hastada ve uygun teknikle yapıldığında hemoroid hastalığını % 99 oranında tedavi edebilmektedir.Bu yeni teknikler sayesinde ameliyat sonrası korkulan şiddetli ağrı da bir sorun olmaktan çıkmıştır.

AMELİYAT SONRASI NELER YAPILMALI?

Hemoroid ameliyatından sonra  ağrı kesicinizi alın. 10 güne kadar günde 3-5 defa 10 dk süre ile Ilık su oturma banyosu uygulayın. Sudan kalkarken kurulanın ve merheminizi parmakla en içeriye sürün.

Ağrı olmaması için, İlk 2-3 gün, büyük tuvalet ihtiyacı hissedince hemen tuvalete gitmeyin. Operasyon etkisi ile yalancı bir tuvalet hissi oluşabilir. Bu his tuvalete oturunca artabilir, ağrıya dönüşebilir.

İlk 3 gün  her tür çorba, az miktar ekmek, yoğurt, süt, az tuzlu ayran, yumurta, peynir, tereyağı, bal, reçel, açık çay, taze meyve suları, soyulmuş meyveler, püreler gibi posasız gıdalar tüketin. Dördüncü günden itibaren, posalı diyete başlayın.

Haftaya buluşmak üzere sağlıkta kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Op. Dr. Tamer Sazak Arşivi